Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες που «πολέμησαν» καλύτερα την πανδημία

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες που «πολέμησαν» καλύτερα την πανδημία

Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 31

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρότι όλοι μάχονται ενάντια στην ίδια απειλή, η αντιμετώπιση της κρίσης από μέρος σε μέρος στη γη, παρουσιάζει αξιοσημείωτες διαφορές.

Το πρακτορείο Bloomberg ανέλυσε στοιχεία από 53 χώρες για να καθορίσει τα… καλύτερα μέρη που πρέπει να βρίσκεται κάποιος στην εποχή του κορονοϊού.

Με βάση λοιπόν τον τρόπο διαχείρισης, επιχειρείται η ταξινόμηση των «επιτυχημένων» χωρών, ορίζοντας ως ιδανικό τρόπο την αποφυγή της διατάραξης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.

Με ποιους παράγοντες βαθμολογήθηκαν

Η ταξινόμηση βασίζεται σε δέκα κριτήρια. Εξετάζοντας από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και το ποσοστό θνητότητας μέχρι την διαθεσιμότητα σε τεστ και την άμεση πρόσβαση σε εμβόλια– με βάση τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές, και από την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και τον αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία μέχρι τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών.

Οι κορυφαίες χώρες

Νέα Ζηλανδία

Στην κορυφή του Covid Resilience Ranking βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία για την αποφασιστική και άμεση αντίδρασή της στην πανδημία. Η χώρα επέβαλε lockdown τον περασμένο Μάρτιο χωρίς ακόμα να έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από κορονοϊό

Παράλληλα έκλεισε τα σύνορά της, παρά την ισχυρή εξάρτηση της οικονομίας της από τον τουρισμό. Με στόχο την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων, η Νέα Ζηλανδία επένδυσε στα τεστ και τα συστήματα ιχνηλάτησης, επιβάλλοντας παράλληλα την υποχρεωτική καραντίνα.

Σαν αποτέλεσμα, εδώ και μήνες στη χώρα έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα, πράγμα που επέτρεψε στις αρχές να επιτρέψουν τις μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις και τις μουσικές συναυλίες. Βέβαια, ο τουριστικός κλάδος έχει πληγεί σημαντικά.

Ιαπωνία

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, χώρα η οποία υιοθέτησε διαφορετική στρατηγική αποφεύγοντας την επιβολή lockdown. Η χώρα αντιμετώπισε τις εξάρσεις του ιού κηρύσσοντας τις περιοχές της σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Λόγω του ιστορικού της φυματίωσης, η χώρα έχει δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα υγείας στελεχωμένο με ιχνηλάτες που γρήγορα επανατοποθετήθηκαν στο τμήμα για τον Covid-19. Η επιτυχία, ωστόσο, του ιαπωνικού μοντέλου βασίζεται επίσης αρκετά στην εμπιστοσύνη και την συμμόρφωση των πολιτών, οι οποίοι φορούν μάσκα και αποφεύγουν το συνωστισμό.

Μολονότι τώρα παρατηρείται μια αύξηση των λοιμώξεων, η Ιαπωνία με πάνω  από 120 εκατομμύρια πληθυσμό έχει καταγράψει μόλις 331 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19. Η Γαλλία, με τον μισό πληθυσμό έχει περίπου 5.000 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Το Bloomberg επισημαίνει ακόμα πως η χώρα βρίσκεται τόσο ψηλά, λόγω της ικανότητάς της να αποφεύγει τις θανάσιμες λοιμώξεις παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον πιο γερασμένο πληθυσμό του κόσμου.

Ταϊβαν

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ταϊβάν και η τρομερή επιτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας. Η χώρα, η οποία συνορεύει με την ηπειρωτική Κίνα, από όπου ξεκίνησε ο νέος κορωνοϊός τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού επέβαλλε γρήγορα περιορισμούς στα σύνορά της, υιοθέτησε μια ιδιαίτερα σύγχρονη στρατηγική βασισμένη στην τεχνολογία. Προώθησε για παράδειγμα, εφαρμογές με πληροφορίες για την διαθεσιμότητα σε μάσκες ή τα μέρη που είχαν επισκεφθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πλέον έχουν περάσει περισσότερες από 200 ημέρες χωρίς να καταγραφεί κρούσμα έπειτα από τοπική μετάδοση και η ζωή έχει επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο, με τα σύνορα ωστόσο να παραμένουν κλειστά.

Ποια κράτη ακολουθούν

Την δεκάδα της επιτυχίας συμπληρώνουν οι Νότια ΚορέαΦινλανδίαΝορβηγίαΑυστραλίαΚίναΔανία και Βιετνάμ.

Στην αμέσως επόμενη δεκάδα βρίσκονται οι ΣυγκαπούρηΧονγκ ΚονγκΚαναδάςΓερμανία, ΤαϊλάνδηΣουηδίαΗνωμένα Αραβικά ΕμιράταΗνωμένες ΠολιτείεςΙνδονησία και Ιρλανδία.

Στην τρίτη δεκάδα στη σειρά βρίσκονται οι ΙσραήλΡωσίαΟλλανδίαΜπανγκλαντέςΑίγυπτοςΕλβετίαΠακιστάνΗνωμένο ΒασίλειοΜαλαισία και Τουρκία. Στην 31η βρίσκεται η Ελλάδα.

Γιατί ξεχώρισαν οι συγκεκριμένες χώρες

Ο αποτελεσματικός έλεγχος  των συνόρων, η εξαντλητική ιχνηλάτηση, τα συστηματικά τεστ, η εμπειρία των SARS και MERS, η συμμόρφωση των πολιτών ως απόρροια της εμπιστοσύνης τους προς τις αρχές αλλά και της επικοινωνίας της κυβέρνησης προς αυτούς, οι επενδύσεις στη δημόσια υγεία, η κοινωνική συνοχή με την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι οι αιτίες που καθιστούν τις χώρες να βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα μέρη που δεν «βυθίστηκαν στη δείνη της πανδημίας».

Το Bloomberg επισημαίνει παρόλα αυτά, ότι τα δεδομένα αυτά δύνανται να αλλάξουν εύκολα και δραστικά καθώς η πανδημία δημιουργεί εξαιρετικά ρευστές συνθήκες με μία έξαρση του ιού  να μπορεί να καταστήσει εύκολα μια χώρα με καλές κριτικές σε μέρος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

altsantiri.gr

About Μαρία Νικολοπούλου