Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κορονοϊός – «Βόμβα» Τζανάκη: Διπλάσιες οι νοσηλείες και τετραπλάσια τα κρούσματα

Κορονοϊός – «Βόμβα» Τζανάκη: Διπλάσιες οι νοσηλείες και τετραπλάσια τα κρούσματα
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Τζανάκης σε διαφορετικές συνεντεύξεις που παραχώρησε στο Iatropedia.gr και στην ΕΡΤ την Τρίτη που τόνισε ότι ο κορονοϊός είναι… ακόμα εδώ, παρουσιάζει μία «αργή κλιμάκωση», οι νοσηλείες έχουν διπλασιαστεί ενώ τα κρούσματα είναι τετραπλάσια από όσα δηλώνονται.
Νίκος Τζανάκης: Διπλάσιες οι νοσηλείες και τετραπλάσια τα πραγματικά κρούσματα – Σε ποιες Π.Ε. αυξάνεται το ιικό φορτίο

Τζανάκης

 

Κατά την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ o καθηγητής Πνευμονολογίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον «ρυθμό με τον οποίο εμβολιαζόμαστε», και κάλεσε όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ωστόσο, μιλώντας στο Iatropedia.gr τόνισε ότι: «Υπάρχει μια αργή κλιμάκωση, η οποία προβληματίζει γιατί είναι προάγγελος του κύματος που αναμένεται τέλος του μηνός Οκτωβρίου και αρχές Νοέμβρη, κάτι που ισχύει ήδη για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, του βορρά κυρίως».

Πρόσθεσε επίσης: «Προβληματίζει η αύξηση και όσο ο καιρός ψυχραίνει και συνωστιζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, θα δούμε αυτή την αύξηση. Θα δούμε και στην Ελλάδα το μοτίβο το Ευρωπαϊκό. Κατά πάσα πιθανότητα».

Ακόμα, σημείωσε: «Το σημαντικότερο θέμα είναι, αν θα αρχίσει πιο νωρίς το κύμα. Συνήθως στην Ελλάδα έρχεται δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19 του Πανεπιστημίου Κρήτης, η επιδημική καμπύλη στην Ελλάδα έχει πάρει την ανηφόρα κι αυτό αποτυπώνεται στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο οποίος είναι άνω της μονάδας, αλλά και στις μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού, ανά 14 ημέρες.

Αυξάνονται οι νοσηλείες

Όπως επισήμανε: «Χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 20 ημέρες υπάρχει διπλασιασμός εισαγωγών ανά ημέρα. Κι αυτό το στοιχείο αποδεικνύει, επίσης, ότι δηλώνεται μόνο το 1/4 των κρουσμάτων. Συμβαδίζει, δηλαδή, η παρατήρηση ότι είναι περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα με τον διπλασιασμό σχεδόν των νοσηλειών. Βέβαια είναι απλές κλίνες Covid και κυρίως γηριατρικά περιστατικά, αλλά δεν παύουν να είναι νοσηλείες».

«Στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες και στις ΜΕΘ βλέπουμε σταθεροποίηση. Σταμάτησε η αποκλιμάκωση πλέον, που κι αυτό συμβαδίζει με την γενικότερη αύξηση των εισαγωγών. Κάποια κρούσματα δηλαδή, μοιραία θα “γλιστρήσουν” και προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», ανέφερε.

Όπως επισήμανε σύμφωνα με τις αναλύσεις του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ μόνο 1 στα 4 κρούσματα δηλώνεται. «Επομένως οι μολύνσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον τετραπλάσιες από αυτές που καταγράφονται», υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης.

documentonews.gr

About Μαρία Νικολοπούλου