Στο δεύτερο στάδιο της αναμέτρησης μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασε η υπόθεση των εμβολίων.
Όπως έγινε γνωστό, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων πραγματοποίησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο.
Την είδηση μετέδωσε η βελγική εφημερίδα De Standaard αναφέροντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.
Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.
Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».
Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».
Είχε προηγηθεί η σε λεκτικό επίπεδο ρήξη μεταξύ της Κομισιόν και της AstraZeneca. Λίγο αργότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, διεφάνη πως η φαρμακευτική εταιρεία θα υιοθετούσε μία πιο διαλλακτική στάση έναντι της Ε.Ε. αλλά τελικά αργά το βράδυ της Τετάρτης η βιομηχανία ανακοίνωσε πως είναι αναγκασμένη να μειώσει κατά 75% τις παραδόσεις εμβολίων στην ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη είχε ξεσπάσει έντονη πολιτική κινητικότητα στα ανώτερα κλιμάκια της Ε.Ε. αφού αιφνιδίως κατέρρευσε όλη η στρατηγική της Κομισιόν για τον εμβολιασμό των ευρωπαίων πολιτών. Με λίγα λόγια εξετέθη ανεπανόρθωτα η ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία αν και προέβη, καθυστερημένα πάντα, σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες εντούτοις ως φαίνεται στα υπογεγραμμένα συμβόλαια δεν αναφέρεται ρητώς το εύρος των υποχρεώσεων των βιομηχανιών έναντι της Ένωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε η Ε.Ε. με μία άλλη γνωστή φαρμακευτική εταιρεία που δεν είναι η AstraZeneca δεν περιέχει αυστηρά διατυπωμένη ρήτρα που είναι δεσμευτική ως προς τις υποχρεώσεις της ιδιωτικής φαρμακευτικής εταιρείας. Αυτή η αποκάλυψη σημαίνει στην πράξη πως η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η Κομισιόν, η πρόεδρος της και η αρμόδια επίτροπος κυρία Κυριακίδου δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών έναντι του εγγυημένου εμβολιασμού τους.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην αυτονόμηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και στην πρόκληση χάους στην φαρμακευτική αγορά. Επίσης σημαίνει ότι ανοίγει ο ασκ΄0ος του Αιόλου ως προς τους διεθνείς συσχετισμούς όπου ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, θα είναι σε θέση να προσφέρουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που προβλέπονται για την αγορά των εμβολίων με αποτέλεσμα οι φτωχότερες χώρες και τα ασθενέστερα κράτη να αποκλειστούν από αυτή την προμήθεια
zougla.gr