Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κορονοϊός: Νέες επικίνδυνες παρενέργειες από τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson; Δείτε τι εντόπισαν!

Κορονοϊός: Νέες επικίνδυνες παρενέργειες από τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson; Δείτε τι εντόπισαν!
Η σπάνια θρόμβωση αίματος, που συνδέεται με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca, είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

[ Κορονοϊός ] Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα ζητήματα ασφαλείας που ερευνώνται όχι μόνο για το εν λόγω εμβόλιο, αλλά για όλα. Έτσι, σύμφωνα με τον του Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και το εμβόλιο Janssen (COVID-19) της Johnson & Johnson έδειξε μια νέα παρενέργεια.

Τα κυριότερα σημεία της συνεδρίασης της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του EMA στις 6-9 Απριλίου περιλαμβάνουν και το γεγονός ότι ο Οργανισμός ξεκίνησε ειδικούς ελέγχους ασφαλείας για την αξιολόγηση αναφορών για σύνδρομο διαρροής στα τριχοειδή αγγεία αίματος (capillary leak syndrome – SCLS) σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναφέρει επίσης ότι η PRAC ξεκίνησε έλεγχο για να αξιολογήσει και αναφορές θρομβοεμβολικών περιστατικών με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Κορονοϊός: Πιθανότητα συνδρόμου διαρροής τριχοειδών αγγείων (SCLS) από το εμβόλιο της AstraZeneca

Ένα δελτίο τύπου του EMA που εκδόθηκε χθες σημειώνει ότι πέντε περιπτώσεις SCLS (διαρροή υγρού από αιμοφόρα αγγεία που προκαλούν πρήξιμο ιστών και πτώση της αρτηριακής πίεσης) σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρθηκαν στη βάση δεδομένων EudraVigilance.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και των αναφορών του SCLS. Αυτές οι αναφορές σηματοδοτούν ένα ‘καμπανάκι’: πληροφορίες για νέες ή αλλαγμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες που ενδέχεται να σχετίζονται με κάποιο φάρμακο και αυτό δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα», αναφέρει ο EMA.

Η PRAC θα αξιολογήσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για να αποφασίσει εάν μια αιτιώδης σχέση επιβεβαιώνεται ή όχι, προσθέτει.

Κορονοϊός: Πιθανές θρομβοεμβολικές εκδηλώσεις από το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Τέσσερα σοβαρά περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Janssen, αναφέρει ο EMA. Ένα περιστατικό συνέβη σε μια κλινική δοκιμή και τρία περιστατικά κατά τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ. Ένα από αυτά ήταν θανατηφόρο!

Το εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο στις ΗΠΑ, με άδεια έκτακτης ανάγκης. Εγκρίθηκε στην ΕΕ στις 11 Μαρτίου. Η διάθεση του εμβολίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Το εμβόλιο Janssen χρησιμοποιεί έναν φορέα αδενοϊού, όπως και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η PRAC διερευνά αυτές τις περιπτώσεις και θα αποφασίσει εάν ενδέχεται να είναι απαραίτητη η κανονιστική δράση, η οποία συνήθως συνίσταται μετά από νέες πληροφορίες για κάποιο φαρμακευτικό προϊόν.

Πηγή: https://www.medscape.com  .iatropedia.gr

About Μαρία Νικολοπούλου