Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κορονοϊός: Οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με ύποπτα συμπτώματα

Κορονοϊός: Οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με ύποπτα συμπτώματα

Τον επιστημονικά ενδεδειγμένο τρόπο διαχείρισης των παιδιών και των εφήβων που θεωρείται πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό αλλά και όσων έχει επιβεβαιωθεί η μόλυνση και η νόσηση κατήρτισε η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικών Λοιμώξεων, δίδοντας έτσι το κατάλληλο επιστημονικό εργαλείο στους παιδιάτρους και τους γενικούς γιατρούς για την κλινική εξέταση και παρακολούθηση του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Το Πρωτόκολλο διαχείρισης παιδιών και εφήβων εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Την ευθύνη για την σύνταξή του έχει το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (Καθηγητές Ε. Γαλανάκης, Α.Μίχος, Β. Παπαευαγγέλου, Ε. Ροηλίδης, Β. Σπούλου, Γ. Συρογιαννόπουλος και Μ.Τσολιά) σε συνεργασία με τους δύο επιπλέον παιδιάτρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Θ. Ζαούτη και Σ. Λουρίδα.

Παιδί

Τα νεότερα δεδομένα που προστίθενται συνεχώς σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπειών καθιστούν επιβεβλημένη και την άμεση ενημέρωση του προτεινόμενου αλγόριθμου, επισημαίνει η επιστημονική εταιρία των παιδιάτρων-λοιμωξιολόγων.

Ποιες είναι οι οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με ύποπτη λοίμωξη από Covid-19

ΜΠΙΤΣΗ – ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο σχετικό Πρωτόκολλο, έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να διενεργείται στα παιδιά κάτων των 16 ετών υπό τις εξής προϋποθέσεις:

ΜΠΕΤΙΝΑ ΣΙΝΤΕΡ – ΦΙΛΑΝΔΡΑ – ΙΑΤΡΟΣ

1. Όταν εμφανίζουν Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται με πυρετό χωρίς άλλη σαφή αιτιολογία

2. Όταν είναι φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια

3. Όταν πρόκειται για παιδιά με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιo καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Η κλινική εξέταση του παιδιού και λήψη δείγματος θα πρέπει να διενεργείται σε προκαθορισμένο ιατρείο όπου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να φέρει τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.

Αναφορικά με τη διαχείριση τέτοιων παιδιών, η απόφαση για νοσηλεία εν αναμονή του αποτελέσματος είναι στη κρίση του παιδιάτρου και βασίζεται στην κλινική εικόνα αλλά και το υποκείμενο νόσημα του ασθενή.

Επί ήπιας κλινικής εικόνας είναι προτιμητέα η παραμονή στο σπίτι περιμένοντας το αποτέλεσμα.

About Μαρία Νικολοπούλου