Στην Αργολίδα, το διάστημα 14-27 Νοεμβρίου έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ 26 κρούσματα κορωνοϊού. Ένας μέσος όρος που είναι μικρότερος από δύο κρούσματα ανά 24ωρο.
Αυτό κατατάσσει το νομό στους τέσσερις με τα λιγότερα κρούσματα πανελλαδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όντας ο μοναδικός στην Ηπειρωτική Ελλάδα που αποτυπώνεται με λευκό χρώμα στον χάρτη του ΕΟΔΥ.
Κάθε νομός χρωματίζεται με βάση το ποσοστό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Τα χρώματα είναι τέσσερα ανάλογα με το επίπεδο επιβάρυνσης: Λευκό για τους νομούς με τα λιγότερα κρούσματα (ανά 100.000), μπεζ για το επίπεδο 2, πορτοκαλί για το επίπεδο 3 και καφέ για τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές.
Όπως δείχνει ο χάρτης που εκδόθηκε απόψε, με λευκό χρώμα είναι χρωματισμένες οι Αργολίδα, Σάμος, Ζάκυνθος και Λευκάδα.
Εν δυνάμει βόμβα με τους εργάτες γης
Προτάσεις για λήψη µέτρων κατά της διασποράς της πανδηµίας από τους εποχικούς εργάτες γης στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εισηγείται ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας με έγγραφό του το οποίο απευθύνει, μεταξύ άλλων και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Πρόκειται για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα που αν πυροδοτηθεί, μπορεί να προκαλέσει ανύπολόγιστες συνέπειες για την τοπική οικονομία και την υγεία του πληθυσμού.
«Εδὠ και µερικές εβδομάδες και µε διάρκεια έως τον Μάρτιο έχει αρχίσει η συγκομιδή εσπεριδοειδών και ελαιοκάρπων στην Αργολίδα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται απὀ εποχικούς εργάτες γης, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αλλά μετανάστες που προέρχονται από µη ελεγχόμενες δοµές» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω έγγραφο που ο ΙΣΑ απευθύνει προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Π. Αρκουµανέα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, τον διευθυντή Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου Β. Διαμαντόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Ι. Μαλτέζο και την Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Αργους, κοινοποιώντας το παράλληλα στην διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Μ. Σαρίδη και τους δημάρχους Ναυπλίου Δ. Κωστούρο, Αργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, Επιδαύρου Α. Χρόνη και Ερμιονίδας Ι. Γεωργόπουλο.
Να σημειωθεί πως χθες παρελήφθησαν από τη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Μαρία Σαρίδη και την γιατρό της ΚΟΜΥ Αργολίδας Μαρίνα Βώσσου, 8στ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού (rapid test), που προμηθεύθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις ανάγκες ελέγχου των εργατών γης τρίτων χωρών. Τα τεστ παρέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος. Επιτακτική είναι η ανάγκη να υποβληθούν το ταχύτερο δυνατό οι εργάτες σε αυτά για την ασφάλεια όλων.