Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη στα παιδιά – Οι διαφορές ανά ηλικία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη στα παιδιά – Οι διαφορές ανά ηλικία

Νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι το ένα στα τρία παιδιά μολύνεται από τα αδελφάκια του. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό παιδιών, ιδίως του Δημοτικού, είναι ασυμπτωματικά.

Ο κορωνοϊός Covid-19 δεν προσβάλλει με τον ίδιο τρόπο τα παιδιά όλων των ηλικιών, ούτε προκαλεί σε όλα εξίσου σοβαρή νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, στη Βόρεια Καρολίνα. Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών είναι συχνότερα ασυμπτωματικά σε σύγκριση με τα μικρότερα ή τα μεγαλύτερα.

Όταν εξ άλλου εκδήλωναν συμπτώματα, αυτά εντοπίζονταν στο αναπνευστικό τους σύστημα λιγότερο συχνά απ’ ό,τι στα μικρότερα παιδιά και τους εφήβους.

Ωστόσο οι διαφορές αυτές δεν μπορούν να εξηγηθούν με το ιϊκό φορτίο που αναπτύσσουν. Αυτό φάνηκε να είναι παρόμοιο στους ανηλίκους όλων των ηλικιών.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση στοιχείων από 382 παιδιά, τα οποία είχε μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Τα 204 από αυτά ήταν κορίτσια.

Τα παιδιά είχαν διαγνωστεί σε τρία νοσοκομεία του Durham, όπου εδρεύει το Duke. Όλα τους είχαν μολυνθεί έπειτα από στενή επαφή με γνωστά κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο, το σχεδόν ένα τρίτο των παιδιών δεν είχαν έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένο ενήλικα. Έμεναν όμως στο ίδιο σπίτι με τουλάχιστον ένα μολυσμένο αδελφάκι τους.

Παιδί

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε από το ένα παιδί στο άλλο, λένε οι ερευνητές.

Πόσα εκδήλωσαν συμπτώματα

Η ανάλυση των στοιχείων από την πορεία της λοίμωξης Covid-19 στα παιδιά έδειξε ότι  συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊό εκδήλωσε:

ΓΚΡΟΥΤΣΗ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ – ΙΑΤΡΟΣ

  • Το 61% των παιδιών ηλικίας 6-13 ετών
  • Το 75% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών
  • Το 76% των παιδιών και των εφήβων ηλικίας άνω των 13 ετών

Διαφορές υπήρχαν και στα συμπτώματα που εκδήλωναν τα παιδιά. Παραδείγματος χάριν, αναπνευστικά συμπτώματα ανέφερε:

  • Το 29% των παιδιών ηλικίας 6-13 ετών
  • Το 48% όσων είχαν ηλικία κάτω των 6 ετών
  • Το 60% όσων είχαν ηλικία άνω των 13 ετών

Αντίστοιχα, πυρετό παρουσίασε:

  • Το 33% των παιδιών ηλικίας 6-13 ετών
  • Το 52% των παιδιών κάτω των 6 ετών
  • Το 42% των παιδιών άνω των 13 ετών

Επιπλέον, συμπτώματα γρίπης (πονοκέφαλο, πόνους στους μυς, πονόλαιμο) είχε:

  • Το 39% των παιδιών ηλικίας 6-13 ετών
  • Το 6% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών
  • Το 61% των παιδιών ηλικίας άνω των 13 ετών

Οι έφηβοι άνω των 13 ετών είχαν επίσης συχνότερα γαστρεντερικά συμπτώματα. Πόνο στην κοιλιά, διάρροια ή/και έμετο παρουσίασε:

  • Το 27% των εφήβων
  • Το 9% των παιδιών ηλικίας 6-13 ετών
  • Το 17% των παιδιών κάτω  των 6 ετών

Η διάρκεια της νόσου

 

ΜΠΕΤΙΝΑ ΣΙΝΤΕΡ – ΦΙΛΑΝΔΡΑ – ΙΑΤΡΟΣ

 

Στη μελέτη αξιολογήθηκε και η διάρκεια της νόσου Covid-19 που εκδήλωσαν τα παιδιά. Όπως διαπιστώθηκε, αυτή είναι μικρότερη απ’ ό,τι στους ενήλικες.

Τη μέγιστη διάρκεια νόσου είχαν οι έφηβοι, οι οποίοι είχαν συμπτώματα επί 4-12 ημέρες (διάμεση τιμή: 7 ημέρες). Η αντίστοιχη διάρκεια νόσου στις ηλικίες κάτω των 13 ετών 3-8 ημέρες (διάμεση τιμή: 4 ημέρες).

Στους ενήλικες, η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να επιμείνει για εβδομάδες, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα καλά νέα όμως είναι πως η λοίμωξη ήταν ήπια και μόνον ένα από τα παιδιά χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επιπλέον, τα παιδιά της μελέτης με ατομικό ιστορικό άσθματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη λοίμωξη Covid-19.

 

ΜΠΙΤΣΗ – ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στα παιδιά διαφέρουν ανά ηλικία, γράφουν οι ερευνητές. Οι διαφορές αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου στα σχολεία, λένε. Και αυτό διότι, λ.χ., η μέτρηση του πυρετού μπορεί να είναι αναξιόπιστος δείκτης αξιολόγησης των παιδιών του Δημοτικού.

Η νέα μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο αναρτήθηκε στον διακομιστή προεκτυπώσεων μελετών Υγείας medRxiv.

 

Iatropedia.gr

About Μαρία Νικολοπούλου