Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με μέτρα για τους μη εμβολιασμένους διαμηνύει η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με μέτρα για τους μη εμβολιασμένους διαμηνύει η κυβέρνηση

Την παράταση ισχύος των μέτρων που αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες έναντι του κορωνοϊού μέχρι και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως ξεκαθαρίζουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η παρούσα στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας δεν αλλάζει και δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Άλλωστε το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Λονδίνο, κατά τη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ITV.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πίεση στους ανεμβολίαστους θα συνεχιστεί και την περίοδο των Χριστουγέννων και δεν θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους. Με δεδομένες τις χαμηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου, είναι προφανές ότι η πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους θα είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη -κάτι που επί της ουσίας παραπέμπει σε ένα ιδιότυπο lockdown για τους μη εμβολιασμένους.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος, αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό που έχουν ήδη ξεπεράσει τα επτά εκατομμύρια.

Το ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας αποτέλεσε άλλωστε αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις για τις προσπάθειες αναχαίτισης του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού, που πλήττει σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επικαλούμενοι τα διαθέσιμα στοιχεία από τους κυριότερους δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, «μία τάση σταθεροποίησης και μείωσης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», ένδειξη, που όπως λέγεται, «πιθανώς να σημαίνει πως βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες της κορύφωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος».

 

Παράλληλα, εκφράζεται ικανοποίηση για τη σημαντική αύξηση των αριθμών των ραντεβού τόσο για την α΄ δόση όσο και για την αναμνηστική, ενώ τονίζεται πως παραμένουν εν ισχύ οι κυβερνητικές δεσμεύσεις περί διαρκούς ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπου και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η στρατηγική που ακολουθείται – το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων – αποδίδει καρπούς. Σχετικά με το θλιβερό θέμα των απωλειών από τον κορωνοϊό, από την κυβέρνηση παραπέμπουν σε ειδική ενημέρωση για το θέμα, που θα κάνει κατά πληροφορίες μεθαύριο Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και εν προκειμένω για τα συγκριτικά στοιχεία των θανάτων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως σημειώνεται, όλες οι χώρες δεν καταγράφουν τις απώλειες από τον Covid με τα ίδια κριτήρια. Εξάλλου, μόνο σήμερα διενεργήθηκαν στην χώρα μας περί τα 700.000 διαγνωστικά τεστ, «γεγονός που καθιστά την χώρα μας πρωταθλήτρια στο συγκεκριμένο θέμα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Απορρίπτει το «μοντέλο» Αυστρίας ο πρωθυπουργός

Τέλος στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να εφαρμόζει το μοντέλο άλλων χωρών για να αναχαιτίσει τηνπανδημία έβαλε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Good morning Britain» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βοηθηθούν γιατροί και νοσηλευτές ώστε να αντιμετωπίσουν αυτο το κύμα της επιδημίας. Σημείωσε όμως εμφατικά: «Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν».

cn,gr

About Μαρία Νικολοπούλου