Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα βουτύρου από το… Κίεβο με αγάπη!

webkorinthosκεβου

Είναι ένα νοστιμότατο πιάτο (αυτή η σάλτσα του αρωματισμένου βούτυρου που ρέει έξω από το κομμάτι του στήθους, όταν το κόβετε, θα σας μείνει αξέχαστη) που είναι εύκολο στην προετοιμασία του, γρήγορο (εάν εξαιρέσετε το 2ωρο της παραμονής στο ψυγείο) και με εξασφαλισμένες τις άριστες εντυπώσεις που θα αφήσει στους συνδαιτυμόνες σας.

Εάν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα και τα πολλά λιπαρά, μπορείτε να κάνετε το φαγητό και στον φούρνο. Ακολουθούμε κανονικά τα βήματα έως και το 18ο. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα ταψί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Διάβασα σε ορισμένες συνταγές ότι το ανοιγμένο στήθος θέλει και κτύπημα με τον πλάστη κρέατος, για να λεπτύνει σε πάχος (στα 5-6 χιλιοστά).

Υλικά

4 άτομα

  1. 2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου (συνεπώς, 4 κομμάτια), χωρίς πέτσα ή κόκκαλο
  2. 1 κ.γ. αλάτι
  3. 100 γρ βούτυρο
  4. 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  5. ξύσμα από τη φλούδα μισού λεμονιού
  6. 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  7. 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
  8. αλεύρι, για το αλεύρωμα (30-40 γρ)
  9. ψίχουλα ψωμιού (ή τριμμένη φρυγανιά), για το πανάρισμα (30-40 γρ)
  10. 2 αυγά ελαφρά κτυπημένα
  11. λάδι για τηγάνισμα
  12. …προαιρετικές “πινελιές”
  13. 1 κ.γ. τριμμένη φρέσκια ρίγανη
  14. 1 κ.σ. τριμμένο τυρί parmigiano
  15. …για τη διακόσμηση
  16. φέτες λεμονιού
  17. φύλλα μαιντανού

Οδηγίες

30 Minutes

  1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά (είναι και αρκετά, βλέπετε), για να τα έχουμε εύκολα, σε απόσταση χεριού.

  2. Κόβουμε κάθε ένα από τα 4 φιλέτα στα δύο κατά πλάτος χωρίς να χωρίσουμε εντελώς τα δύο κομμάτια. Τα ανοίγουμε σε ένα πλατύ κομμάτι, σε κοτολέτες. Τα αλατίζουμε κατά βούληση.

  3. Δουλεύουμε το βούτυρο να γίνει κρέμα (για ευκολία μπορείτε να το βάλετε, για λίγο και χωρίς άμεση επαφή, πάνω από ένα μάτι κουζίνας και να το δουλέψετε με ένα πιρούνι)

  4. Και, όταν πια είναι μαλακωμένο προσθέτουμε τα αρωματικά μας. Αρχικά τον μαϊντανό,

  5. Κατόπιν τον χυμό από το μισό λεμόνι,

  6. Και στη συνέχεια το σκόρδο. Όπως είπαμε, πολύ ψιλοκομμένο. (όχι πως έχει καμία σημασία η σειρά, έτσι 😉

  7. Μπορούμε, εάν θέλουμε, να προσθέσουμε και ένα κουταλάκι φρέσκια ρίγανη, και αυτή τριμμένη ψιλά-ψιλά. Κάντε το και θα με θυμηθείτε…

  8. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

  9. Βάζουμε το 1/4 της ποσότητας αυτού του αρωματισμένου βούτυρου (κάτι περισσότερο από δύο κοφτές κουταλιές, δηλαδή) στο κέντρο του καθενός από τα δύο ανοιγμένα μέρη του στήθους του κοτόπουλου (μην υπερβάλετε στη ποσότητα, πρέπει να κλείνουν τα κομμάτια !!),

  10. Το αλείφουμε να απλωθεί ομοιόμορφα, πάντα στην κεντρική περιοχή,

  11. Στη συνέχεια τα κλείνουμε, επαναφέροντας τα δύο ανοιγμένα κομμάτια στη θέση τους,

  12. Και τα σταθεροποιούμε, είτε δένοντάς τα με σπάγκο είτε στερεώνοντάς τα με οδοντογλυφίδες. Εάν έχουμε υπερβάλει με τη γέμιση, εδώ θα φανεί, δεν θα “συμμαζεύεται” με τίποτα…..

  13. Βάζουμε το αλεύρι (στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι και πιπέρι) και τα ψίχουλα του ψωμιού  (ή την τριμμένη φρυγανιά) σε δύο διαφορετικά μπολ, και κτυπούμε ελαφριά τα αυγά σε ένα τρίτο σκεύος, ένα βαθύ πιάτο.

  14. Παίρνουμε στα χέρια μας κάθε ένα από τα 4 στήθη του κοτόπουλου και το περνούμε (με απαλές κινήσεις για να μη μας ανοίξει το δέσιμο που του έχουμε κάνει) αρχικά από το αλεύρι,

  15. Στη συνέχεια από τα κτυπημένα αυγά,

  16. Και τέλος από τα ψίχουλα του ψωμιού, στα οποία έχουμε ρίξει και το ξύσμα του λεμονιού. Και πάλι, εφ’ όσον θέλουμε μία πιο έντονη γεύση, μπορούμε να ανακατέψουμε στα ψίχουλα του ψωμιού και μία γερή κουταλιά τριμμένο τυρί parmigiano, όπως και να κτυπήσουμε (αλλά καλά, να διαλυθεί, μη μείνουν ολόκληρα πηχτά κομμάτια…) μία κουταλιά μουστάρδας μαζί με τα αυγά.

  17. Βάζουμε τα παναρισμένα στήθη κοτόπουλου σε ένα πιάτο που να τα χωράει όλα,

  18. Και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Εάν θέλουμε μία πιο παχιά στρώση παναρίσματος, μπορούμε να ξαναπεράσουμε τα στήθη και δεύτερη φορά από τα ψίχουλα του ψωμιού. Το πανάρισμα γίνεται έτσι πιο τραγανό. Εγώ το βαριέμαι, όμως…

  19. Στο τέλος αυτού του χρόνου ζεσταίνουμε καλά το λάδι (αρκετό, πρέπει σχεδόν να καλύπτει τα στήθη), χαμηλώνουμε την ένταση,

  20. Και τηγανίζουμε τα παναρισμένα γεμιστά κομμάτια έως ότου χρυσίσουν καλά εξωτερικά (κανένα 8λεπτο ή και λίγο παραπάνω).

  21. Το γύρισμα και από την άλλη πλευρά, προσεκτικά μην ανοίξουν, στα μισά του χρόνου, για να τηγανισθούν ομοιόμορφα, είναι αυτονόητο.

  22. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να βγάλουν το παραπανίσιο λάδι.

  23. Τα σερβίρουμε κατευθείαν (ακόμη καλύτερα, σε ζεσταμένα πιάτα), συνοδεύοντάς τα με ρύζι ή με ψητές πατάτες (ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος, που αναδεικνύει την σάλτσα του αρωματισμένου βούτυρου), αλλά και με βραστές ή τηγανητές στρογγυλές πατάτες, με μπροκολάκια, με βρασμένα λαχανικά (καρότα, πατάτες, σέλερυ, παντζάρια) κομμένα “a. b r u n o i s e”, με τηγανιτές πατάτες, με πουρέ, με σαλάτα, με μανιτάρια, προσφέρονται για ένα σωρό συνδυασμούς, επιλέξτε τον δικό σας.

    www.cookpad.com

    ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΚΡΙΕΜΠΑΡΔΗΣ

About Μαρία Νικολοπούλου