Κοτόπουλο στη γάστρα με σάλτσα του ονείρου! Σερβίρετέ το με τηγανητές πατάτες ή ρύζι πιλάφι. Πεντανόστιμη συνταγή για όλη την οικογένεια, ιδανική και για το Κυριακάτικο τραπέζι!
Υλικά
1 μεγάλη κότα, κομμένη σε μερίδες ή 8 μπούτια κοτόπουλου ελεύθερης βοσκής
1 1/2 κ. σ. αλεύρι
1/2 κ. κ. κανέλα σε σκόνη
2 κ. σ. ελαιόλαδο
200 γρ. πικάντικο λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες πάχους 1 εκ. (Επιλέγουμε είτε ένα καυτερό σουτζούκι είτε ένα καυτερό ισπανικό chorizo)
12 κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα και άκοπα
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ. σ. καπνιστή πάπρικα
1 κ. κ. κύμινο σε σκόνη
φύλλα από 2 κλαράκια θυμάρι
1 κ. σ. ξίδι
500 ml ζεστό ζωμό κότας
1 πρέζα ή μερικές κλωστούλες σαφράν (προαιρετικό)
150 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
400 γρ. νεαρές πατατούλες, κομμένες σε κυβάκια
2 κ. σ. μαϊντανό, χοντροκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1 1/2 κ. σ. αλεύρι
1/2 κ. κ. κανέλα σε σκόνη
2 κ. σ. ελαιόλαδο
200 γρ. πικάντικο λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες πάχους 1 εκ. (Επιλέγουμε είτε ένα καυτερό σουτζούκι είτε ένα καυτερό ισπανικό chorizo)
12 κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα και άκοπα
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ. σ. καπνιστή πάπρικα
1 κ. κ. κύμινο σε σκόνη
φύλλα από 2 κλαράκια θυμάρι
1 κ. σ. ξίδι
500 ml ζεστό ζωμό κότας
1 πρέζα ή μερικές κλωστούλες σαφράν (προαιρετικό)
150 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
400 γρ. νεαρές πατατούλες, κομμένες σε κυβάκια
2 κ. σ. μαϊντανό, χοντροκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά και το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και το αλευρώνουμε με αυτό το μείγμα. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια μαντεμένια χύτρα ή σε ένα βαρύ τηγάνι και το σοτάρουμε το λουκάνικο, σε μέτρια θερμοκρασία, από όλες τις πλευρές του και μόλις αρχίσει να απελευθερώνει τα αρώματα του, 4-5 λεπτά αργότερα, προσθέτουμε και τα κομμάτια της κότας και τα σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα και τα μεταφέρουμε όλα μαζί σε ένα σκεύος με καπάκι κατάλληλο για φούρνο (γάστρα πήλινη ή μαντεμένια). Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά στο ίδιο τηγάνι. Προσθέτουμε το κύμινο και την καπνιστή πάπρικα στο τηγάνι, τα αφήνουμε να σοτάρονται για 1-2 λεπτά ακόμη και τα μεταφέρουμε στη γάστρα μας. Ρίχνουμε το σαφράν στο ζωμό και το διαλύουμε. Ρίχνουμε το ξίδι στο άδειο τηγάνι και ξεκολλάμε τις καραμέλες του (ντεγκλασάρουμε). Προσθέτουμε και 100 ml από το ζεστό ζωμό κι αφήνουμε να σιγοβράσουν. Ρίχνουμε τις ελιές και τις πατατούλες στη γάστρα και τις περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού, που θα έχουν ήδη μειωθεί στο 1/3 τους. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό στο σκεύος και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο για 55-60 λεπτά, στους 160ο ?, μέχρι να ψηθεί καλά η κότα και να μελώσουν οι πατατούλες. Σερβίρουμε το φαγητό, πασπαλισμένο με μαϊντανό.
.athinorama.gr