Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κουνέλι στιφάδο – Δύο υπέροχες συνταγές

Κουνέλι στιφάδο – Δύο υπέροχες συνταγές

Λαγό ή κουνέλι στιφάδο φτιάχνω αρκετά συχνά. Αποτελεί μια χαρούμενη έκπληξη σε κάποια πιο “επίσημα” οικογενειακά τραπέζια στα οποία τα παιδιά μου έρχονται με επιφυλάξεις. Ποτέ δεν ξέρουν ποια παραλλαγή σε όσπρια, αγκινάρες ή μπάμιες θα τους έχω φτιάξει, με ταμπελάκι επάνω που γράφει “υποχρεωτικό”.

Το πρόβλημα είναι ότι για να τους φτιάξω το τέλειο στιφάδο μου πρέπει να ξέρω αρκετές ημέρες πριν ότι θα μαζευτούμε για να φάμε στο σπίτι όλοι μαζί την ίδια ώρα. Γιατί ο λαγός ή το κουνέλι πρέπει να μείνει σε μαρινάδα στο ψυγείο 3-4 ημέρες. Και όχι όποια-όποια μαρινάδα. Η συγεκριμένη που κάνω εγώ, της κυρίας Μάγδας, έχει δώσει μια άλλη διάσταση στο ούτως ή άλλως πολύ νόστιμο αυτό πιάτο. Την ανακάλυψα πριν χρόνια, όταν μου χάρισαν το βιβλίο “Οι συνταγές της κυρίας Μάγδας”, της Νίνας Αποστόλου. Η συγγραφέας καταγράφει τις συνταγές της διάσημης μαγείρισσας της Θεσσαλονίκης η οποία μέχρι το 1995, τουλάχιστον, που κυκλοφόρησε το βιβλίο, μαγείρευε για δεξιώσεις, μεγάλα ή μικρά τραπέζια. Αυτό είναι το μυστικό μου που κάνει τον δικό μου λαγό στιφάδο να διαφέρει από των άλλων.

Μαρινάδα για κυνήγι της κυρίας Μάγδας*

  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κοκκάρια
  • 1 καρότο
  • 2 κλωναράκια σέλινο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 πρέζες θυμάρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 καρφιά γαρίφαλο
  • 6 κόκκοι πιπέρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ λίτρο κόκκινο κρασί
  • 10 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 6 κουταλιές της σούπας λάδι

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά – τα οποία προηγουμένως έχουμε ψιλοκόψει – και τα αφήνουμε να σωταριστούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μίγμα σε γυάλινο μεγάλο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει, βάζουμε μέσα το λαγό, τον αλείφουμε με τη μαρινάδα, κλείνουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ημέρες, γυρίζοντάς το 3-4 φορές κάθε ημέρα.

Λαγός στιφάδο

  • 1 λαγό 2 κιλά περίπου
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού περίπου νερό με ξύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κιλό κοκκάρια
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • τη μαρινάδα* στραγγισμένη
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού χυμό ντομάτας

Κόβουμε τον λαγό σε 6-8 κομμάτια. Τον πλένουμε με το ξυδόνερο και, αφού τον τυλίξουμε με την κρύα μαρινάδα, τον αφήνουμε στο ψυγείο 4 ημέρες. Καθαρίζουμε τα κοκκάρια και τα σοτάρουμε στο βούτυρο. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε τα κομμάτια του λαγού από τη μαρινάδα, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σοτάρουμε τμηματικά σε ένα τηγάνι με το λάδι. Τα μεταφέρουμε σε γάστρα. Σοτάρουμε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και το προσθέτουμε στον λαγό μαζί με το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στραγγίζουμε τη μαρινάδα, περιχύνουμε με αυτήν την κατσαρόλα, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα σωταρισμένα κρεμμυδάκια.

Ψήνουμε τον λαγό σκεπασμένο σε επί 2 ½ ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει και να πήξει αρκετά η σάλτσα του. Τον σερβίρουμε σε πιατέλα και την στολίζουμε με δύο-τρία φυλλαράκια φρέσκιας δάφνης.

Δείτε επίσης μία εξαιρετική συνταγή:

Λαγός στιφάδο

  • 1 λαγό 2 κιλά περίπου
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού περίπου νερό με ξύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κιλό κοκκάρια
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • τη μαρινάδα* στραγγισμένη
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού χυμό ντομάτας

Κόβουμε τον λαγό σε 6-8 κομμάτια. Τον πλένουμε με το ξυδόνερο και, αφού τον τυλίξουμε με την κρύα μαρινάδα, τον αφήνουμε στο ψυγείο 4 ημέρες. Καθαρίζουμε τα κοκκάρια και τα σοτάρουμε στο βούτυρο. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε τα κομμάτια του λαγού από τη μαρινάδα, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σοτάρουμε τμηματικά σε ένα τηγάνι με το λάδι. Τα μεταφέρουμε σε γάστρα. Σοτάρουμε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και το προσθέτουμε στον λαγό μαζί με το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στραγγίζουμε τη μαρινάδα, περιχύνουμε με αυτήν την κατσαρόλα, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα σωταρισμένα κρεμμυδάκια.

Ψήνουμε τον λαγό σκεπασμένο σε επί 2 ½ ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει και να πήξει αρκετά η σάλτσα του. Τον σερβίρουμε σε πιατέλα και την στολίζουμε με δύο-τρία φυλλαράκια φρέσκιας δάφνης.

Συστατικά

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

κουνέλι
αλάτι
πιπέρι
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
1 κ.σ. κύμινο, σε σπόρους
1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους
2-3 φύλλα δάφνης
2 σκ. σκόρδο
1 στικ κανέλα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. κόκκινο κρασί
3-4 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο, με ρόδι
2 κ.σ. μέλι
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
κύβο κότας
1 λίτρο νερό
2 κλ. δεντρολίβανο
Για το σερβίρισμα
ψωμί
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.γ. ελαιόλαδο
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Ας μαγειρέψουμε…
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κουνέλι σε 8 μερίδες και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι. Απλώνουμε ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια από το κουνέλι.
Βάζουμε το κουνέλι στο τηγάνι και σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Στη συνέχεια, βάζουμε το κύμινο και τον κόλιανδρο, τα φύλλα δάφνης, τα σκόρδα, το στικ κανέλας, τον πελτέ και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και βάζουμε το ξίδι, το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, το νερό, το κουνέλι, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 1 ½ ώρα.
Σερβίρουμε με φέτες από ψωμί, ελαιόλαδο και θυμάρι.
https://akispetretzikis.com/

About Μαρία Νικολοπούλου