Τα χορτοκαλίτσουνα αποτελούν τα Κρητικά χορτοπιτάκια, τηγανιτά, τραγανά από έξω με ζουμερά αρωματικά χόρτα εσωτερικά.
Γίνονται με τα πιο απλά υλικά τόσο η ζύμη όσο και η γέμιση με χόρτα και αρωματικά του νησιού.
Στην γλυκιά εκδοχή τους κάνουμε τα μυζηθροπιτάκια
Υλικά συνταγής
- Για τη ζύμη
- αλεύρι: 1/2 κιλό
- αλάτι: 1 κουταλάκι
- ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
- νερό: 2/3 φλιτζανιού (περίπου)
- ρακή: 2-3 κουταλιές της σούπας
- Για τη γέμιση
- χόρτα (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια): 1/2 κιλό
- φρέσκα κρεμμυδάκια: 4 ψιλοκομμένα
- δυόσμος: 1/2 ματσάκι, ψιλοκομμένος
- μυζήθρα ή ανθότυρο: 300 γρ. τριμμένο
- αυγά: 2 ελαφρά χτυπημένα και 1 κρόκος επιπλέον
- κύμινο: λίγο (προαιρετικά)
- ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο