Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αλμυρά και Γλυκά ,Κρητικά χορτοκαλίτσουνα

Αλμυρά και Γλυκά ,Κρητικά χορτοκαλίτσουνα

Τα χορτοκαλίτσουνα αποτελούν τα Κρητικά χορτοπιτάκια, τηγανιτά, τραγανά από έξω με ζουμερά αρωματικά χόρτα εσωτερικά.

Γίνονται με τα πιο απλά υλικά τόσο η ζύμη όσο και η γέμιση με χόρτα και αρωματικά του νησιού.

Στην γλυκιά εκδοχή τους κάνουμε τα μυζηθροπιτάκια

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη
  • αλεύρι: 1/2 κιλό
  • αλάτι: 1 κουταλάκι
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
  • νερό: 2/3 φλιτζανιού (περίπου)
  • ρακή: 2-3 κουταλιές της σούπας
  • Για τη γέμιση
  • χόρτα (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια): 1/2 κιλό
  • φρέσκα κρεμμυδάκια: 4 ψιλοκομμένα
  • δυόσμος: 1/2 ματσάκι, ψιλοκομμένος
  • μυζήθρα ή ανθότυρο: 300 γρ. τριμμένο
  • αυγά: 2 ελαφρά χτυπημένα και 1 κρόκος επιπλέον
  • κύμινο: λίγο (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζετε τη ζύμη. Σ’ ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνετε το λάδι και τη ρακή και τρίβετε με τα δάχτυλά σας. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται, ώστε να αποκτήσετε ζύμη μάλλον σφιχτή, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
  2. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα νωπή και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Πλένετε και καθαρίζετε το σπανάκι και τα άλλα χόρτα. Τα τρίβετε με το αλάτι και τα στύβετε πολύ καλά, να φύγει αρκετό από το νερό τους.
  3. Ανακατεύετε τα χόρτα με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον κρόκο. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε δισκάκια με διάμετρο 10 εκ. Βάζετε 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και τα διπλώνετε σα μισοφέγγαρα. Πατάτε με τα δάχτυλά σας για να κολλήσουν οι άκρες.
  4. Τοποθετείτε τα χορτοκαλίτσουνα σε ταψί αλειμμένο με λάδι, τα αλείφετε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνετε στους 180 °C για 45’ περίπου.
  5. Πηγή

Κρητικά μυζηθροπιτάκια με μέλι

Από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά γλυκά του νησιού, τα μυζηθροπιτάκια δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην τα δοκιμάσει.

Τα φτιάχνουμε πολύ συχνά της Τυρινής και μετά το Πάσχα που βρίσκουμε εύκολα μυζήθρα.

Τα προσφέρουμε για κέρασμα ή σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό παρέα με ρακί που λειτουργεί ως χωνευτικό.

Σερβίρονται στις περισσότερες παραδοσιακές ταβέρνες της Κρήτης και τα γαρνίρουμε με μέλι ή πετιμέζι.

Κρητικά μυζηθροπιτάκια με μέλι

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 370 ml νερό χλιαρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ. σ. ρακί ή ½ λεμονιού χυμό
  • 650 – 700 γρ αλεύρι

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. φρέσκια γλυκιά μυζήθρα στραγγισμένη
  • 4 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα κανέλα προαιρετικά
  • ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • μέλι ή πετιμέζι για γαρνίρισμα προαιρετικό
  • έξτρα αλέυρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • Οδηγίες

    • Για την ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω το νερό, το αλάτι, τη ρακί και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι μέχρι να μπορώ να πλάσω το ζυμάρι (αν το ανοίξω με τα χέρια πρέπει να είναι πιο μαλακό, αν το ανοίξω με τη μηχανή πιο σκληρό δηλαδή λίγο περισσότερο αλεύρι). Σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας.
    • Ετοιμάζω τη γέμιση λιώνοντας τη μυζήθρα με ένα πιρούνι ή κουτάλι και την ανακατεύω με τη ζάχαρη και την κανέλα καλά( γίνεται σαν αλοιφή).
    • Με τα χέρια: Παίρνω κομμάτια από τη ζύμη και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε στενόμακρα κομμάτια πλάτους 20 εκ. περίπου όσο πιο λεπτά μπορώ.
    • Με τη μηχανή: Παίρνω κομμάτια από τη ζύμη και την ανοίγω πρώτα στο 6 δύο φορές, μετά τη διπλώνω βάζω λίγο αλεύρι την περνάω στο 5 άλλες δύο και συνεχίζω από μια φορά μέχρι το 1.
    • Χωρίζω το στενόμακρο κομμάτι νοητά στα δύο κατά μήκος και βάζω στην μία πλευρά ανά διαστήματα 8 – 10 εκ. ένα κουταλάκι του γλυκού περίπου από τη γέμιση.
    • Με ένα πινέλο με λίγο νερό αλείφω πάνω, κάτω και ενδιάμεσα από τα σημεία της γέμισης το φύλλο της ζύμης. Διπλώνω το μισό φύλλο κατά μήκος να σκεπάσει το υπόλοιπο που έχει τη μυζήθρα. Με τα χέρια μου κολλάω τις επιφάνειες λίγο και στη συνέχεια με ένα στρογγυλό κουπ πάτ δίμετρου 6 εκ. κόβω τα πιτάκια.
    • Τα βάζω, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω σε μια αλευρωμένη πετσέτα κουζίνας που έχω τοποθετήσει στο ταψί και σκεπάζω με μια άλλη πετσέτα για να μην ξεραίνονται όσο κάνω τα υπόλοιπα.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!

    Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου