Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κρυολόγημα: Τρεις σούπες για να γίνετε «περδίκι»

Κρυολόγημα: Τρεις σούπες για να γίνετε «περδίκι»
Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια ζεστή σούπα τις κρύες ημέρες, ειδικά αν είστε κρυωμένοι.

Ωστόσο, αν δεν θέλετε να επιλέξετε την κλασική κοτόσουπα, σας παραθέτουμε μερικές συνταγές για εξίσου θρεπτικές, ζεστές αλλά και πολύ νόστιμες σούπες .

1. Σούπα με μπρόκολο και μπούκοβο

Μπορεί τα πορτοκάλια και οι φράουλες να είναι τα πιο γνωστά φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C, όμως το μπρόκολο τα ξεπερνάει κατά πολύ.

Μισό μόλις φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει το 84% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Η βιταμίνη C μαζί με τον χαλκό, τον ψευδάργυρο, το σελήνιο και τον φώσφορο, είναι οι τέλειοι σύμμαχοι για τη θωράκιση του οργανισμού μας από ασθένειες, μικρόβια και ιούς.

Υλικά:

1 κόκκινο κρεμμύδι

1 πράσο

1 σκ. σκόρδο

900 γρ. μπρόκολο

50 γρ. κρασί λευκό

500 γρ. γάλα

700 γρ. νερό

αλάτι

μπούκοβο

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο

λάιμ (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση: Τοποθετείστε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Κόψτε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το πράσο σε μικρά κυβάκια και βάλτε τα στην κατσαρόλα.

Ψιλοκόψτε το σκόρδο και σοτάρετέ το στην ίδια κατσαρόλα. Προσθέστε το μπρόκολο, το κρασί και περιμένετε μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί τελείως.

Προσθέστε το γάλα, το νερό, το αλάτι και το μπούκοβο – κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.

Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο και χτυπήστε με το ραβδομπλέντερ μέχρι η σούπα να πάρει βελουτέ υφή. Αν πήξει πολύ η σούπα προσθέστε λίγο ζεστό νερό και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να έχει την επιθυμητή σύσταση και υφή.

Τέλος, προσθέστε το λάιμ και απολαύστε.

2. Σούπα με καρότο και τζίντζερ

Πλήθος μελετών υποστηρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ένα από αυτά τα λαχανικά είναι το καρότο, καθώς περιέχει τα αντιοξειδωτικά συστατικά καροτενοειδή, τα οποία ελαττώνουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

2 κιλά καρότα, ψιλοκομμένα (με τη φλούδα)

4 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

1 κ.γ. αλεσμένο κουρκουμά

6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

2 κ.σ. μηλόξυδο

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα καρότα. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν ημιδιαφανή και τα καρότα να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 8 με 10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και τον κουρκουμά και ανακατέψτε να ενωθούν. Μαγειρέψτε 1 με 2 λεπτά ακόμα.

Ρίξτε τον ζωμό, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά, περίπου 25 με 30 λεπτά.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να ανακατέψετε τη σούπα μέχρι να γίνει εντελώς λεία.

3. Αντιοξειδωτική σούπα με κουνουπίδι

Το κουνουπίδι προσφέρει στο σώμαπολλές θρεπτικές ουσίες. Μεταξύ αυτών είναι οι φυτικές ίνες, που βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά τον άνθρωπο να παραμείνει υγιής.

Υλικά:

1 κεφάλι κουνουπίδι, μόνο τα μπουκετάκια

60 γρ. βούτυρο

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 lt ζωμό λαχανικών

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αδειάζετε σε ένα ταψί του φούρνου τα μπουκετάκια κουνουπιδιού, τα ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλάτι & πιπέρι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ύστερα, τοποθετείστε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε την να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρετέ τα. Μόλις καραμελώσουν, προσθέστε το ψημένο κουνουπίδι (όχι όλη την ποσότητα, κρατάμε λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα), το ζωμό λαχανικών, ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγοβράστε για 20 λεπτά.

Κατόπιν, προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμονιού, (έξτρα αλάτι & πιπέρι-αν χρειάζεται) και μπλεντάρετε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή. Στη συνέχεια, ρίξτε στη σούπα το βούτυρο και ανακατεύουμε τη σούπα, μέχρι να λιώσει το πρώτο. Τέλος, σερβίρετε τη σούπα ζεστή μαζί με μερικά από τα κομμάτια ψητού κουνουπιδιού που κρατήσατε νωρίτερα.

dikaiologitika.gr

About Μαρία Νικολοπούλου