Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κόρινθος: Κραυγή αγωνίας από την αγορά – Γεγονός τα πρώτα λουκέτα σε επιχειρήσεις

Κόρινθος: Κραυγή αγωνίας από την αγορά – Γεγονός τα πρώτα λουκέτα σε επιχειρήσεις

Μέτρα για την ακρίβεια πριν να είναι αργά!

Ακρίβεια: «Γονατίζουν» οι επιχειρήσεις υπό το βάρος των ανατιμήσεων, με τους καταστηματάρχες να εκφράζουν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι και ιδιαίτερα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις οικονομικές και ενεργειακές αναταράξεις που θα προκύψουν .

Η κοινωνία, οι καταναλωτές, ο κόσμος της εργασίας  και στην Κόρινθο,  παρακολουθούν άναυδοι την νέα αύξηση του πληθωρισμού στην χώρα μας, που έφτασε σε τιμές της δεκαετίας του 1990.

Προσθέτοντας τόνισε ,«δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως πληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα 44% ακριβότερο από τους Ευρωπαίους και πως η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά , έχοντας την ακριβότερη τιμή Ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη!!Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς – όπως λένε – οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι τόσο υψηλές που δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι καταναλωτές.»

Σε ερώτηση του webkorinthos για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο και ειδικότερα στον εμπορικό χώρο ο κ. Γεώργαρης σχολίασε :

Καταρχήν καταδικάζω απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις- την εισβολή- της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας.

Κατά δεύτερον,  να επισημάνω πως κρίση μας βρίσκει με ρεκόρ ακρίβειας, είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για το κατά πόσο οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την Ελλάδα προετοιμασμένη για τις οικονομικές και ενεργειακές αναταράξεις. Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν πως  εδώ και μήνες η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας.

Μετά μάλιστα από την απότομη απολιγνιτοποίηση της χώρας δημιουργήθηκε μεγαλύτερη εξάρτηση και ενδιαφέρον για την τιμή του φυσικού αέριου, οπότε οι εξελίξεις στην Ουκρανία μας αφορούν άμεσα , όταν μάλιστα  το πληρώναμε ήδη 30% ακριβότερα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. τη Βουλγαρία, κάτι που επιβάρυνε   την τσέπη μας εδώ και μήνες.

«Καλπάζουν» οι αυξήσεις στα τρόφιμα»

Σε συνέχεια ο  ο πρόεδρος του Ε.Σ. σημείωσε «Προφανώς  πλησιάζοντας το Πάσχα δούμε ένα νέο κύμα αυξήσεων», ενώ σημείωσε  ότι «μεσοσταθμικά το μέσο νοικοκυριό έχασε το 2021 το 20-30%, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2022».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «μια οικογένεια που ξόδευε γύρω στα 300 ευρώ για τρόφιμα, το 2021 ξόδευε 360 ευρώ και το 2022 η επιβάρυνση θα είναι επιπλέον 20%», την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων.

Ενδεικτικό ,  παράδειγμα  είναι,  πως ένα μέσο αρτοποιείο, το οποίο μέχρι πρόσφατα  πλήρωνε 7.000 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια, στο εξής  καλείται να πληρώσει 21.000 ευρώ! 

Για τα σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα, καταγράφονται  σημαντικές αυξητικές τάσεις στα σούπερ μάρκετ, όπως είπε ο κ Γεώργαρης , καλώντας τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις προσφορές.

Όσο για το πια είναι η λύση για να «ανασάνει» η τσέπη των επαγγελματιών καθώς και των καταναλωτών, ο πρόεδρος  κ. Γεώργαρης  τόνισε.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποκλιμάκωσης αυτής της οικονομικής απόγνωσης είναι τουλάχιστον:

– Κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

– Διαγραφή χρεών και μείωση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους, επαναφορά του αφορολόγητου.

Είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για την ανακούφιση από το ”τσουνάμι” ακρίβειας, που αποδεικνύει ότι  ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί   σηκώνει αδιάκοπα΄ δυσβάσταχτα βάρη τόσο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όσο και σε εκείνες της πανδημίας

About Μαρία Νικολοπούλου