Υλικά
-
1 μεγάλο αφράτο λάχανο περίπου 2,5-3 κιλά
-
700 γρ κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι,χοιρινό,πρόβατο)
-
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
-
3 κ.σ. τριμμένη ντομάτα (κάνει και το έτοιμο pummaro)
-
1 1/2 φλ.του τσαγιού ρύζι καρολίνα
-
Αλατοπίπερο
-
1/3 φλ.τσαγιού λάδι
-
5 φλ.τσαγιού νερό,περίπου
-
Για το αυγολέμονο:
-
2 κρόκους αυγών
-
1 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
-
1 1/2 κ.γ. κορν φλάουρ
-
3 κ.σ. νερό
-
Το ζουμί απο το φαγητό
Εκτέλεση
-
Βγάζουμε 2-3 φύλλα από το λάχανο και με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε κωνικά το κοτσάνι στη βάση για να ανοίξουν πιο εύκολα τα φύλλα στο ζεμάτισμα.Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει, κατόπιν βράζουμε το λάχανο και το ζεματάμε ελαφρά,κάθε 2′ περίπου αρχίζουμε να βγάζουμε τα φύλλα που έχουν αρχίσει να γίνονται διάφανα.
Δείτε επίσης
-
Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά της γέμισης (εκτός από το νερό)σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.Στα μεγάλα φύλλα κόβουμε κάθετα το χοντρό κοτσάνι και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.Τα μεγάλα φύλλα τα κόβουμε στη μέση κάθετα,παίρνουμε ένα φύλλο και βάζουμε 1κ.γ γεμάτο κιμά και τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά αλλά ούτε και πολύ χαλαρά.Βάζουμε του ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο.
-
Αν κάποιος ντολμάς δεν έχει κλείσει καλά στο πλάι δεν πείράζει γιατι θα μπει ο διπλάνός και δεν θα χαλσσει.Μόλις τελειώσει η πρώτη σειρά συνεχίζουμε απο πάνω.Εμένα μου βγήκαν 4,5 σειρές.Προσθέτουμε το νερό έτσι ώστε να φαίνεται λίγο,δεν σκεπάζει τους ντολμάδες δηλαδή.Ρίχουμε 2 πρέζες αλάτι, λίγο λάδι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.Κατόπιν χαμηλώνουμε στο 4, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 1,5 ώρα.Μόλις περάσει ο χρόνος βγάζουμε έναν ντολμα και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμος.
-
Όταν είναι έτοιμοι σβήνουμε το μάτι,βάζουμε ένα πιάτο ή ένα μικρό καπάκι και σουρώνουμε το ζουμί σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το βάζουμε στο μάτι,προσθέτουμε το κορν φλάουρ που το έχουμε διαλύσει στο νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα.Μόλις πάρει βραση προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους που τους έχουμε χτυπήσει με το λεμόνι ανακατεύντας συνεχώς.Αφήνουμε 1′-2′ να αρχίσει πάλι να βράζει.Τέλος περιχύνουμε το φαγητό.
-
Μυστικό : βάζουμε ένα πιάτο πάνω στους ντολμάδες και το αφήνουμε για όλο το μαγείρεμα για να μην κουνιούνται και διαλυθούν.