Τη δυνατότητα που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες και τα αστικά κράτη να προχωρούν σε εκτεταμένες παρακολουθήσεις, αξιοποιώντας τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, έρχεται να επιβεβαιώσει η δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με την ισραηλινή εταιρεία «NSO Group», που δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2011 στο Τελ Αβίβ, διαθέτει εμπορικά το λογισμικό «Pegasus», το οποίο, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε οποιοδήποτε smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.
Η NSO, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.
Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες από δεκαεπτά διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», τη βρετανική «The Guardian» και την αμερικανική «The Washington Post», αμφισβητεί αυτή την εκδοχή. Ούτως ή άλλως, η έννοια της «τρομοκρατίας» είναι μια έννοια-λάστιχο που αξιοποιείται κατά το δοκούν από τις αστικές κυβερνήσεις όπου γης.
Οι συντάκτες της έρευνας έλεγξαν έναν κατάλογο με 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς, που είχαν μπει στο στόχαστρο από πελάτες της NSO από το 2016, ώστε να παρακολουθούνται. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι αριθμοί τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 65 επικεφαλής επιχειρήσεων κ.ά., που μπόρεσαν να εξακριβωθούν στο Μαρόκο, στη Σαουδική Αραβία, στο Μεξικό.
Για ευνόητους λόγους οι επικρίσεις προς την ισραηλινή εταιρεία αφορούν κυρίως τη συνεργασία της με αυταρχικά καθεστώτα. Ωστόσο, οι εκτεταμένες παρακολουθήσεις και υποκλοπές είναι μια πραγματικότητα σε όλα τα αστικά κράτη, μηδέ εξαιρουμένων των «δυτικών» που έχουν απογειώσει τη σχετική τεχνολογία και την εξάγουν κιόλας.
Στον κατάλογο με τις παρακολουθήσεις που δημοσιεύτηκε, υπάρχει ο αριθμός του Μεξικανού δημοσιογράφου Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο, ο οποίος δολοφονήθηκε μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνισή του σε αυτόν. Επίσης οι αριθμοί ανταποκριτών διαφόρων διεθνών μέσων ενημέρωσης, από την εφημερίδα «Wall Street Journal» ως τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και «France 24», τον ιστότοπο «Mediapart», την εφημερίδα «El País», το Γαλλικό Πρακτορείο. Δύο από τις συσκευές ανήκαν σε γυναίκες κοντά στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα πρακτόρων που εστάλη από το Ριάντ. Η μία από τις συσκευές ανήκε στη μνηστή του. Η λίστα συμπεριλαμβάνει αρκετές πολιτικές προσωπικότητες -έναν αρχηγό κράτους και δυο αρχηγούς κυβερνήσεων στην Ευρώπη- τα ονόματα των οποίων θα αποκαλυφθούν τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.
Η ανάλυση αυτή προστίθεται στη μελέτη που έκανε το 2020 το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο επιβεβαίωσε την παρουσία του λογισμικού «Pegasus» στα τηλέφωνα δεκάδων εργαζομένων του τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» του Κατάρ.
Ο όμιλος NSO, όπως σε κάθε προηγούμενη περίπτωση, «διαψεύδει κατηγορηματικά τις ψευδείς κατηγορίες» που διατυπώνονται στην έρευνα.
Βεβαίως, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η μοναδική που έχει αναπτύξει και έχει πουλήσει κατασκοπευτικό λογισμικό σε κυβερνήσεις. Ισραηλινές εταιρείες, όπως η «NICE Systems» ή η «Verint», έδωσαν τέτοιου είδους τεχνολογία στις μυστικές υπηρεσίες του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν και της Κολομβίας, εκτιμούσε μια παλαιότερη έκθεση.
Η «NSO Group» συστήνεται ως εταιρεία «τεχνολογικής επιτήρησης» και δημιουργήθηκε από τρία πρώην μέλη της «Unit 8200», δηλαδή της κεντρικής μονάδας συγκέντρωσης πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Η μονάδα αυτή έχει ως αποστολή της τη συγκέντρωση πληροφοριών από ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και την αποκρυπτογράφηση κώδικα και αποτελείται κυρίως από νέους ηλικίας 18-21 ετών
imerodromos.gr