Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μαγικό κύτταρο στο αίμα σκουληκιών αναγεννά ακρωτηριασμένα μέλη

webkorinthos

Ενα βήμα πιο κοντά έρχεται το όνειρο των ανθρώπων να αναγεννούν ακρωτηριασμένα μέλη, μετά την ανακάλυψη κυττάρου σε πειραματόζωα, το οποίο έχει ανάλογες ιδιότητες. Πρόκειται για κύτταρο του αίματος σκουληκιών, χάρη στο οποίο αναγεννήθηκαν το κομμένο κεφάλι και ο εγκέφαλός του.

Οι επιστήμονες του Stowers Institute for Medical Research στο Κάνσας Σίτι των ΗΠΑ ανακάλυψαν το κύτταρο στο οποίο έδωσαν την ονομασία Nb2, σκανάροντας το αίμα σκουληκιού πλανάριο με πρωτοποριακή τεχνική που αναλύει το αίμα, ενώ αυτό κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Τα πλανάρια ζουν σε λίμνες ή λακκούβες και αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι σε αυτά κρύβεται το μυστικό της αθανασίας.

Πολυδύναμη μορφή

Το Nb2 είναι μια μη εξειδικευμένη, πολυδύναμη μορφή κυττάρου το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε διάφορους τύπους κυττάρου. «Είναι η πρώτη φορά που απομονώνουμε ένα ώριμο πολυδύναμο κύτταρο» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Alejandro Sanchez Alvarado, προσθέτοντας ότι το κύτταρο που ανακάλυψαν «μπορεί να αποκαταστήσει σε ζώα την ικανότητα αναγέννησης οργάνων, την οποία είχαν χάσει κατά την εξέλιξή τους».

Το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνάς τους, σύμφωνα με τον Alvarado, δεν είναι ότι με βάση τα Nb2 αναγέννησαν κομμένα μέλη του σκουληκιού, αλλά ότι εντόπισαν έναν βιοδείκτη, την πρωτεΐνη piwi-1, η οποία είναι ενδεικτική της ύπαρξης του μηχανισμού αναγέννησης των Nb2. «Το γεγονός ότι ο βιοδείκτης που ανακαλύψαμε υπάρχει όχι μόνο στα πλανάρια και στους ανθρώπους υποδεικνύει ότι στους τελευταίους μπορεί να υπάρχει ένας μηχανισμός αναγέννησης οργάνων» επισημαίνει ο Alvaradο.

«Εκτιμώ ότι οι βασικές αρχές αναγέννησης οργάνων των σκουληκιών θα μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιονδήποτε οργανισμό βασίζεται σε βλαστοκύτταρα για να αναπτυχθεί» σημειώνει ο καθηγητής. Εξηγεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργείται από βλαστοκύτταρα, τα οποία εξαφανίζονται όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του. Αντίθετα, στα πλανάρια κάποια βλαστοκύτταρα επιβιώνουν και μετατρέπονται σε ώριμα κύτταρα, τα Nb2. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον θα αναγεννούν ανθρώπινα όργανα τα οποία έχουν καταστραφεί από σοβαρές ασθένειες.

madata

About Μαρία Νικολοπούλου