Λαχταριστή μακαρονάδα με σάλτσα αλά μπολονέζ με κοτόπουλου ή και γαλοπούλας. Τη σάλτσα μπολονέζ στην Ελλάδα τη γνωρίζουμε σαν σάλτσα κιμά, για μακαρόνια με κιμά. Στη πραγματικότητα όμως μέχρι και σήμερα, στη πατρίδα της Μπολονέζ, στη Μπολόνια, πολλοί φτιάχνουν αυτή τη διάσημη σάλτσα όπως ακριβώς είναι δηλ. μαγειρεύοντας μικρά κομματάκια κρέατος, πάντα με κάποιο λαχανικό μέσα στη σάλτσα, σε αργή διαδικασία βρασίματος. Εδώ σας δίνουμε μια παραλλαγή για μακαρόνια με σάλτσα μπολονέζ με κοτόπουλο για ένα πιάτο που σίγουρα θα λατρέψουν όσοι αγαπούν τα ζυμαρικά.
Δείτε πιο κάτω το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- 1/2 κιλό κοτόπουλο φιλέτο, πολύ ψιλοκομμένο (ή σε κιμά περασμένο 1 φορά )
- 1/2 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι Νο. 12 ή Νο. 10
- 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- 1 μπαστούνι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
- 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού + επιπλέον για γαρνίρισμα
- 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- παρμεζάνα για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Ζητάτε από το χασάπη σας να σας κόψει το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια σαν ζάρια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κόψτε τα εσείς μόνοι σας, διαφορετικά ζητήστε από το χασάπη σας να το περάσει στη μηχανή του κιμά 1 φορά. Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά σας και τα αφήνετε στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό βράζετε τα μακαρόνια σας αλ” τέντε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε καλά, τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τα βράσατε, ρίχνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε.
- Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα μπολονέζ ως εξής: Σε μια άλλη μεγάλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά για 5-7 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια ή σε κιμά, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ακόμα 5 λ. Σβήνετε με το κρασί, ανακατεύετε για 1/2 λ, προσθέτετε το πελτέ και τη ζάχαρη, ανακατεύετε ρίχνετε και τα ντοματάκια κονκασέ, το μαϊντανό, τη ρίγανη και ανακατεύετε.
- Σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν τα υγρά και “πυκνώσει” η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα σας προσθέτετε στη κατσαρόλα τα στραγγισμένα μακαρόνια, ανακατεύετε να ενσωματωθούν πλήρως και τα σερβίρετε ζεστά πασπαλισμένα με τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένα φρέσκα μαϊντανού.