Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μαριναρισμένος σολομός και πλιγούρι- Η συνταγή θα σας ανταμείψει με τον πιο γευστικό τρόπο

Μαριναρισμένος σολομός και πλιγούρι- Η συνταγή  θα σας ανταμείψει με τον πιο γευστικό τρόπο

 

 

ΙΧΘΥΟΠΟΛΙΣ (Λογοθέτης Ηρακλής Π.)

 

Η συνταγή αυτή θέλει οργάνωση καθώς χρειάζεται να μαρινάρετε πρώτα για 8 ώρες το σολομό και μετά να τον ψήσετε. Το αποτέλεσμα όμως θα σας ανταμείψει με τον πιο γευστικό τρόπο. Ένα μυστικό για να μη διαλυθεί ο σολομός είναι να τον ψήσετε χωρίς να τον γυρίσετε από την άλλη μεριά.

 

Συστατικά

  • 4 φέτες σολομού (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
  • Για τη μαρινάτα:
  • ½  κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
  • 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο καλά κοπανισμένα στο γουδί ή τριμμένα στο μπλέντερ
  • ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
  • ½ κουταλάκι κάρι
  • 2 κουταλάκια μέλι
  • 2 κουτάλια σάλτσα σόγιας (soy sauce)
  • 1 κουταλιά ξίδι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΤΟ ΓΡΙ ΓΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΤΡΑ – (Γιώργος Λόντρας)

 

 

 

  • Για το πλιγούρι:
  • 3/4 φλ. πλιγούρι
  • 1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Βήματα

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. – ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

 

 

  •  Βήμα 1

    Ετοιμάζετε πρώτα τη μαρινάτα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το κύμινο, το γλυκάνισο,  την πάπρικα, το κάρι, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μίγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί και τοποθετείτε από πάνω το σολομό.

  •  Βήμα 2

    Γυρίζετε 2-3 φορές το ψάρι  για να πάει η μαρινάτα παντού. Σκεπάζετε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 8 ώρες.

  •  Βήμα 3

    Ετοιμάζετε το πλιγούρι: Βάζετε το πλιγούρι σε μια μικρή κατσαρόλα και ρίχνετε 1½ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε να βράσει και χαμηλώνετε τη φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το καρότο και την πιπεριά και βράζετε για 10 – 12 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να φουσκώσει και να απορροφήσει όλο το υγρό.

  •  Βήμα 4

    Το αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της ή μια καθαρή πετσέτα και  αφήνετε το πλιγούρι στην άκρη για 20 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει τελείως και να γίνει αφράτο και σπυρωτό. Μετά προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.

  •  Βήμα 5

    Βγάζετε το σολομό από το ψυγείο, τον στραγγίζετε από τη μαρινάτα και τον σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200°C. Ακολούθως, καθαρίζετε το ταψί και το λαδώνετε καλά. Βάζετε μέσα το σολομό και ψήνετε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά. Προσοχή, δεν πρέπει να γυρίσετε το σολομό. Σερβίρετε με το πλιγούρι.

About Μαρία Νικολοπούλου