Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων και μάσκες παντού εισηγείται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων και μάσκες παντού εισηγείται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Την αναστολή των εορταστικών εκδηλώσεων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας εισηγείται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση με γνώμονα τις «αντοχές» του σμπαραλιασμένου συστήματος Υγείας και τις «ανάγκες» της «αγοράς» και αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα η εισήγηση της Επιτροπής  είναι η εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το αρνητικό PCR για την είσοδο στη χώρα, θα υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα σε rapid test.

Νέοι περιορισμοί μετά τις γιορτές

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, είχε προαναγγείλει νέα περιοριστικά μέτρα για μετά τις γιορτές. «Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η Ειδική Επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα που πιθανόν να εστιάζουν στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί από μόνοι τους δεν επαρκούν, όπως επιβεβαιώνει η μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα ΜΜΜ, καθώς και με πραγματική θωράκιση του συστήματος Υγείας, δηλαδή με όλα αυτά που εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζονται ως «κόστος» από την κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, η μάσκα εφαρμόζεται στα σχολεία, όμως, αυτό δεν απέτρεψε το να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης λόγω των πρωτοκόλλων που ισχύουν και της άρνησης του υπουργείου Παιδείας να αραιώσει τους μαθητές στις τάξεις. Αντίστοιχα, στα ΜΜΜ δεν αρκεί η μάσκα, από τη στιγμή που οι επιβάτες συνωστίζονται σαν σαρδέλες γιατί δεν πυκνώνουν τα δρομολόγια, ενώ στους εργασιακούς χώρους οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και τα μέτρα προσαρμοσμένα στις αξιώσεις των εργοδοτών.

About Μαρία Νικολοπούλου