Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μεγαλειώδεις και πρωτοφανής απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Μεγαλειώδεις  και πρωτοφανής απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Ηχηρό , μαζικό παρών και προπομπό εξελίξεων κατέδειξαν χθες χιλιάδες διαδηλωτές στα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της γενικής 24ωρης απεργίας της 9ης Νοεμβρίου που προκήρυξαν το ΠΑΜΕ  ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, με συνθήματα για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και κατά των πολιτικών που αυξάνουν τις ανισότητες και μεγαλώνουν τη λίστα των ανέργων.

Η πρωτοφανής ενωτική συμμετοχή και τα ογκώδη απεργιακά μπλοκ έδειξαν ότι η εργατική τάξη και ο λαός έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους ώστε το επόμενο διάστημα να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Στην Αθήνα

Η διαδήλωση με τους χιλιάδες απεργούς που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, να ακυρώσουν με τη δράση τους τα κηρύγματα της μιζέριας και της υποταγής, την αναμονή. Η απεργία πέτυχε!

Ένα μεγαλειώδες απεργιακό ποτάμι η διαδήλωση του ΠΑΜΕ και των Σωματείων. Από νωρίς, από τις προσυγκεντρώσεις, το κέντρο πλημμύρισε με απεργιακά μπλοκ. Η Πανεπιστημίου πλημμύρισε με κόσμο κατά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Το Σύνταγμα και οι γύρω δρόμοι κατακλύστηκαν κατά την πορεία προς τη Βουλή. Η κεφαλή της πορείας στο «Μ. Βρετάνια», κύκλωνε το Σύνταγμα από την Αμαλίας, τη Σουρή (Εθνικός Κήπος), τη Φιλελλήνων, τη Σταδίου, την Αμερικής και έφτανε φτάνει μέχρι την Πανεπιστημίου στο ύψος του «Τιτάνια». Ο κόσμος συνέχιζε να πλαισιώνει τα απεργιακά μπλοκ και ενώ είχε ξεκινήσει η απεργιακή συγκέντρωση…

Χιλιάδες απεργοί μετέτρεψαν την οργή τους σε δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας.


Στον Πειραιά


Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι.

Συγκροτημένα και παραταγμένα τα μπλοκ των εργαζομένων από διάφορους κλάδους, με βασικό χαρακτηριστικό την παρουσία νέων δυνάμεων με Επιτροπές αγώνα, Σωματειακές επιτροπές, νεολαίους και με μπροστάρη το πανό των Εργατικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, οι απεργοί διεκδικούν το δικαίωμά τους στη ζωή με αξιοπρέπεια.


Στη Λάρισα

Μήνυμα αγώνα, μάχης και διεκδίκησης αυξήσεων στους μισθούς, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μέτρων προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, έστειλαν χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, αγρότες, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι που κατέβηκαν συγκροτημένα με τα πανό των σωματείων και των μαζικών φορέων τους, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Λάρισας στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας όπου αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της συμπόρευσης και κοινής δράσης εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο που τσακίζει τις ζωές.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης, στον Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.


Στο Ηράκλειο

Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων στο Ηράκλειο που είχαν δώσει απεργιακό ραντεβού στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστικό «παρών» βροντοφωνάζοντας «Λαέ, μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι. Κανένας παγωμένος! – Κανένας πεινασμένος! – Κανένας μόνος».

Η απεργιακή συγκέντρωση είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, δίνοντας ώθηση για την κλιμάκωση του αγώνα.

Συγκεντρώσεις έγιναν και στα Χανιά, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο.


Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι έδωσαν μαχητικό «παρών» σήμερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και αντεπίθεσης καθώς οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν σημείωσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών.

Συγκεντρώσεις έγιναν στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη.


Στην Κεντρική Μακεδονία

Μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις σε μαζικότητα, πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αντίστοιχα δυναμικές ήταν οι συγκεντρώσεις στη Βέροια και στις Σέρρες.


Στη Δυτική Μακεδονία

Με αιχμή τα αιτήματα και τα συνθήματα για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο το λαό πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι απεργιακές συγκεντρώσεις και οι πορείες στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή στην Κοζάνη και τα Γρεβενά.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Πτολεμαΐδα, την Φλώρινα και την Καστοριά.


Στην Πάτρα

Με μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων ετών, με συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων κάθε ηλικίας, από πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς του ιδιωτικού τομέα αλλά και του δημοσίου, όπως επίσης, γυναικών λαϊκών οικογενειών, ανέργων, μαθητών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων από διάφορους χώρους, επισφραγίστηκε η απεργία στην Πάτρα, αποτελώντας βήμα κλιμάκωσης για το επόμενο διάστημα.

Για πρώτη φορά άλλωστε, και αυτό είναι το ελπιδοφόρο, σχεδόν όλα τα μεγάλα εργοστάσια της Πάτρας έμειναν κλειστά. Ιδιαίτερα σε κλάδους όπως του μετάλλου, του χαρτιού, των τροφίμων – ποτών η απεργία ήταν καθολική. Το ίδιο στα μεγάλα εργοτάξια της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, αλλά και στο λιμάνι που δεν έλυσε κάβος.


Στην Πελοπόννησο

Μαζικές, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, με παλμό και ενθουσιασμό ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Πελοποννήσου, αποτελώντας βήμα για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στην Καλαμάτα, στην Μεσσήνη, όπου δυναμική παρουσία είχαν και οι αγρότες που παρέταξαν τρακτέρ στην πλατεία, στην Κυπαρισσία, στην Κόρινθο, στην Τρίπολη, στο Άργος και στη Σπάρτη.


Στη Δυτική Ελλάδα

Μαζικές με μαχητικό, διεκδικητικό κλίμα και με μεγάλη συμμετοχή από διάφορους χώρους δουλειάς, ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας , δίνοντας το στίγμα για κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού.

Συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στη Νάπαυκτο, τον Πύργο, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και το Αίγιο.


Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Ηχηρό το μήνυμα τους για κλιμάκωση του αγώνα προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να υπογραφτούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να υπάρξει πραγματική ανακούφιση από την ακρίβεια με φτηνά αγαθά και ενέργεια.  Συγκεντρώσεις έγιναν στην Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα, στην Πρέβεζα, στη Λευκάδα, και στην Άρτα.


Στη Στερεά

Με αρκετούς μεγάλους χώρους δουλειάς να «νεκρώνουν» και πλήθος εργαζομένων να διαδηλώνουν για ώρες στο κέντρο της Χαλκίδας, η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, που περιελάμβανε συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας και πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην παλιά Γέφυρα Χαλκίδας.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στη Λαμία και στο Καρπενήσι.


Στα νησιά του Αιγαίου

Από την απεργιακή κινητοποίηση στη Σάμο

Αγωνιστικός παλμός επικράτησε στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε νησιά του Αιγαίου. Στη Σάμο, μαχητική και μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση, που καλούσαν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, σωματεία και φορείς του νησιού.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε ΧίοΠάρο, ΝάξοΣαντορίνηΛήμνο, Κω και Μυτιλήνη.

About Μαρία Νικολοπούλου