Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

“Μεθυσμένο” χταποδάκι με φάβα και Αγιωργίτικο κρασί PARADAS

“Μεθυσμένο” χταποδάκι με φάβα και Αγιωργίτικο κρασί PARADAS

 

Χταπόδι με Φάβα / Χταπόδι μαριναρισμένο με ελαιόλαδο και Aγιωργίτικο κρασί Papadas , μαγειρεμένο σε  φάβα  Φενεού.

ΥΛΙΚΑ

1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό
Για τη μαρινάδα

400 γρ. κόκκινο κρασί
200 γρ. μηλόξιδο
1 καυτερή πιπεριά
Για το χταπόδι

50 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. μέλι
20 ντοματίνια + μερικά για το σερβίρισμα
φάβα Φενεού , για το σερβίρισμα
φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Το περίφημο Αγιωργίτικο δίνει δυνατά κόκκινα κρασιά, με απίστευτη ποικιλία αρωμάτων, εντάσεων και γεύσεων  και μάλιστα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους ανάλογα με το terroir, την παλαίωση και τις μεθόδους επεξεργασίας.

Eμεις δικιμάσαμε το   Αγιωργίτικο Papadas  και  σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα 

Αφαιρούμε τα πλοκάμια του χταποδιού, καθαρίζουμε το πάνω μέρος του και το κόβουμε σε κομμάτια 3 εκ.
Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη μαρινάδα αναμειγνύοντας το κρασί, το μηλόξιδο και την καυτερή πιπεριά, καθαρισμένη από τα σπόρια της.
Αφήνουμε το χταπόδι εκεί μέσα για τουλάχιστον 3 ώρες.
Αφαιρούμε το χταπόδι και την πιπεριά από τη μαρινάδα.
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, την οποία κλείνουμε καλά με το καπάκι της και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι, ούτε νερό.
Αποσύρουμε το χταπόδι από τη φωτιά όταν δούμε ότι τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι.
Το σοτάρουμε σε καυτό τηγάνι με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί και το μέλι.
Μόλις μειωθεί το κρασί και αρχίσει να γλασάρει η σάλτσα, προσθέτουμε τα ντοματίνια (κομμένα στη μέση) και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα.
Κλείνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τη φάβα, τα ντοματίνια και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Tip
Η μαρινάδα αποτελεί βασικό βήμα της συγκεκριμένης συνταγής, αφού κατά τη διάρκειά της το χταπόδι μας θα κερδίσει σε γεύση και άρωμα.

 

Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη πατάμε σταφύλια μετά μουσικής, καλού κρασιού και φαγητού !

About Μαρία Νικολοπούλου