Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μελιτζάνες σουφλέ

Μελιτζάνες σουφλέ

Λέμε παντός καιρού, αλλά οι καλοκαιρινές μελιτζάνες, όντας στο φόρτε της εποχής τους, δεν συγκρίνονται. Είτε είναι φλάσκες, είτε τσακώνικες, είτε ριγωτές, είτε λευκές -οι τελευταίες αποκαλούμενες και «αυγά του κήπου». Πλούσιος καρπός, χορταστικός και στυπόχαρτος. Με σάρκα που απορροφά ό,τι βρίσκεται δίπλα της: λάδι, σάλτσες, γεύσεις, καπνούς και αρώματα. Με αυτά τα χαρακτηριστικά η μελιτζάνα αγαπήθηκε από τις κουζίνες του κόσμου, ικανοποιώντας πρώτα την πείνα και μετά τις μαγειρικές ανησυχίες.

00156242

Σας αρέσουν ή τις απεχθάνεστε;

Εντούτοις, οι μελιτζάνες δεν αρέσουν σε όλους, πιθανότατα λόγω της ιδιότυπης πικράδας τους. Η οποία οφείλεται στην ύπαρξη της στρυχνίνης, φυσική ουσία που σε πολύ μικρή δόση είναι διεγερτική, ανοίγει την όρεξη και προκαλεί σιελόρροια – σκεφτείτε πχ. τις υγρές στρώσεις από μελιτζάνες στον μουσακά, συνδυασμένες με το ραγού και από πάνω αφράτη ξεροψημένη μπεσαμέλ 😉 . Αντίθετα, σε μεγάλες δόσεις γίνεται τοξική και δηλητηριώδης, στοιχείο που πάλι ενέπνευσε σπουδαίες αληθινές και λογοτεχνικές δολοφονίες.

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ … AΠΙΣΤΕΥΤΟ;;;

Οι μελιτζάνες μαγειρεύονται με άπειρους τρόπους, άλλοτε κυρίαρχους στο πιάτο και άλλοτε σε ρόλους συνοδευτικούς. Σημειωτέον δε, ότι ενώ τις θεωρούμε λαχανικό, βοτανικώς παραμένουν φρούτο και ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα μούρα και τις ντομάτες.

Στα τόσα περίεργά τους να προσθέσουμε και την ξεχωριστή τους θέση στη λαογραφία. Στην ιταλική του 13ου αιώνα, η μελιτζάνα μπορεί να προκαλέσει παραφροσύνη. Είναι το φολκλόρ “τρελό μήλο” (mela insana, melanzana). Και στην Αίγυπτο του 19ου αιώνα, η παραφροσύνη λέγεται ότι είναι «πιο κοινή και βίαιη» όταν οι μελιτζάνες είναι καλοκαιρινές.

Εδώ, για όσους τις αγαπούν σας έχουμε μια υπέροχη συνταγή

2 μελιτζάνες φλάσκες 
8-10 φέτες ζαμπόν 
8-10 φέτες γκούντα 
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος 
αλάτι 
πιπέρι 

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες μέτριου πάχους τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε να βγάλουν το λάδι τους. Την επομένη παίρνουμε μία-μία και βάζουμε πάνω της μια φέτα τυρί και μια φέτα ζαμπόν. Τυλίγουμε καθεμία σε ρολό και βάζουμε όλα τα ρολά σε πυρέξ. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα ρολά. Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και το ψήνουμε στους 220 βαθμούς κελσίου μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν η κρέμα. Αν θέλουμε περισσότερη γεύση πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα πριν το βάλουμε στο φούρνο. 

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου