Για εσένα που κάνεις νηστεία και θες να κάνεις πλάκα στους λοιπούς που νομίζουν ότι στερείσαι, το webkorinthos σου έχει ένα μενού για να τους κάνεις να ξερογλείφονται.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά
Υλικά συνταγής
- 16 κολοκυθοανθοί
- 1 φλιτζ. ρύζι γλασέ
- 2½ φλιτζ. νερό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ⅓ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ⅓ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
- αλάτι
- πιπέρι
Κόρινθια !Είδη τροφίμων Οπωροπωλεία
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ξεπλένουμε καλά το χταπόδι μας σε μπόλικο νερό.
- Φροντίζουμε να τρίψουμε τις βεντούζες γιατί εκεί κρύβεται άμμος ειδικά αν το χταπόδι μας είναι φρέσκο.
- Κόβουμε το χταπόδι κάτω από τα μάτια. Κόβουμε και πάνω από τα μάτια κρατώντας μόνο την κουκούλα. Γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα και καθαρίζουμε με χαρτί. Γυρνάμε ξανά και βγάζουμε το στόμα.
- Κόβουμε χωριστά τα πλοκάμια και κόβουμε κάθε πλοκάμι σε κομμάτια των 2 εκ. Τα αφήνουμε σε ένα μπολ στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε 15 μικρά κρεμμύδια στη μέση, πατάμε με τα χέρια και ξεχωρίζουμε τα φύλλα του.
- Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και τις σοτάρουμε και αυτές μέχρι να καραμελώσουν.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χταπόδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τις ελιές, το βαλσάμικο, τα φύλλα δάφνης, το μπούκοβο, το μέλι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζουμε χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι το χταπόδι να είναι καλά μαγειρεμένο και τρυφερό. 10 λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά ελέγχουμε αν το χταπόδι μας έχει βγάλει πολλά υγρά. Αν έχει βγάλει, αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει μια ωραία, πλούσια σάλτσα.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο.
Μελιτζανοσαλάτα πολίτικη
Μπορείτε να τη σερβίρετε μόνη της ή σε συνδυασμό με ψητές σαρδέλες ή κολιουδάκια, που ταιριάζουν πολύ.
Υλικά
Για τη μελιτζανοσαλάτα
- 1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- χυμός από 1 μικρό λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
Για τις σαρδέλες (προαιρετικά)
- 1/2 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες από το μεγάλο κόκαλο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (δεν χρειάζεται παραπάνω)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Μελιτζανοσαλάτα: Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι ιδανικό γι’ αυτήν τη συνταγή, γιατί οι μελιτζάνες αποκτούν ωραία, καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας, αν δουλεύει με αέριο, αλλιώς στο γκριλ.
Ανάβουμε τα κάρβουνα και όταν πυρώσουν πολύ καλά (όταν έχουν ζωηρό χρώμα, τα απλώνουμε στην ψησταριά και βάζουμε τις μελιτζάνες κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα. Διαφορετικά, τις βάζουμε πάνω στο μάτι του γκαζιού ή σε καλά προθερμασμένο γκριλ στην πιο ψηλή σκάλα.
Περιμένουμε να καεί η μία πλευρά και τότε τις γυρίζουμε. Οι μελιτζάνες είναι έτοιμες σε 8 – 10 λεπτά. Η φλούδα τους πρέπει να είναι μαύρη, καμένη, ενώ το εσωτερικό μαλακό. Τις τρυπάμε με ένα καλαμάκι για να δούμε αν έχουν μαλακώσει. Μόλις ψηθούν, τις βάζουμε όρθιες σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Μετά τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας τες από το κοτσάνι, κάτω από τρεχούμενο νερό. Μην ανησυχείτε, δεν θα διαλυθεί η σάρκα. Αν οι μελιτζάνες έχουν σπόρια, τις βάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής και τα αφαιρούμε. Κάθε μελιτζάνα που καθαρίζουμε τη βάζουμε ξανά στο σουρωτήρι και μόλις τις καθαρίσουμε όλες, τις αλατίζουμε, τις ανακατεύουμε (δεν χρειάζεται να τις λιώσουμε και να τις κάνουμε λείο πολτό) με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να αποβάλουν τα πολλά υγρά τους. Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το λεμονοχυμό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πάλι με το πιρούνι. Τη μελιτζανοσαλάτα μπορούμε να τη φτιάξουμε από την προηγουμένη και να τη βάλουμε σε μπολ, εκτός ψυγείου.
Σαρδέλες (προαιρετικά): Με ένα πινελάκι αλείφουμε τις σαρδέλες με το ελαιόλαδο. Τις αλατοπιπερώνουμε. Αν έχουμε κάρβουνα, τις βάζουμε σε μια σχάρα και τις ψήνουμε στην πιο χαμηλή θέση (δηλαδή πολύ κοντά στα δυνατά κάρβουνα), για 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν δεν έχουμε κάρβουνα, τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ζεστάνει πάρα πολύ καλά ή στο γκριλ του φούρνου στην πιο ψηλή σκάλα.
Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα μαζί με τις σαρδέλες.
Καρυδόπιτα της γιαγιάς για επιδόρπιο
Μια υπέροχη συνταγή για ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό. Καρυδόπιτα.Ένα πατροπαράδοτο σιροπιαστό γλυκό με τη φανταστική γεύση του καρυδιού που είναι πολύ δύσκολο να του αντισταθείς… Απολαύστε το είτε σκέτο ή με σαντιγί ή με παγωτό…
Υλικά συνταγής
- Για τη καρυδόπιτα:
- 2 ποτήρια νερού καρύδια (250 γρ. περίπου) αλεσμένα σε μικρά κομματάκια (όχι τελείως σκόνη) στο μπλέντερ
- 1 ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη (σκόνη)
- 1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη
- 8 αυγά
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κοφτές κ.σ. κανέλα
- 1 -1 ½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ [*]
- Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερού νερό
- χυμός μισού λεμονιού
- 1 στικ κανέλας
Αν προτιμάτε τη καρυδόπιτά σας πολύ σιροπιασμένη βάλτε 3 ποτήρια νερό, 3 ποτήρια ζάχαρη και το χυμό 1 μικρού λεμονιού.
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη καρυδόπιτα: Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με το μίξερ τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ για αρκετή ώρα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα.
- Στο μπολ με τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της συνταγής και στο τέλος και το μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ απαλά με το ΧΕΡΙ, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, για λίγη ώρα, έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά και έχουμε έναν αφράτο χυλό. (Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και λίγη ώρα για να φύγει ο αέρας από τη μερέγκα). Σε περίπτωση που ο χυλός μας είναι σφιχτός προσθέτουμε λίγο κονιάκ επιπλέον.
- Τοποθετούμε το μείγμα σε μεσαίο ταψί ή σε φόρμα του κέικ αφού βουτυρώσουμε τα τοιχώματα και τα καλύψουμε με αλεύρι και ψήνουμε τη καρυδόπιτα για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 6 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Περιχύνουμε κρύο σιρόπι σε ζεστή καρυδόπιτα ή ζεστό σιρόπι σε κρύα καρυδόπιτα. Αφήστε το γλυκό στο ταψί 1 περίπου ώρα περίπου ή μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Μετά τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
[*] Βάζετε αρχικά το 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ. Αν το μείγμα σας είναι πηχτό προσθέτετε και άλλο ½ ποτηράκι κρασιού κονιάκ.