Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Τρόμος στην Ευρώπη – Σε εφαρμογή ταξιδιωτικά μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Τρόμος στην Ευρώπη – Σε εφαρμογή ταξιδιωτικά μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, μετά τις εισηγήσεις ειδικών, για εννέα χώρες της Αφρικής

Οι νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες αφορούν άτομα που ταξιδεύουν προς τη χώρα μας από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, το Εσουατίνι, τη Ζάμπια και το Μαλάουι. (INTIME NEWS)

Αυστηρούς κανόνες για ταξιδιώτες από εννέα χώρες της Αφρικής, με μοριακά τεστ, άδεια από τις πρεσβείες και υποχρεωτική καραντίνα, λαμβάνει η χώρα μας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει –όσο είναι αυτό δυνατό– μια διασπορά του νέου στελέχους «Ομικρον» (παραλλαγή της Μποτσουάνας) του SARS-CoV-2 εντός των συνόρων. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου που συνεδρίασε επειγόντως χθες, να προχωρήσει στα εξής μέτρα για άτομα που ταξιδεύουν προς τη χώρα μας από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Η είσοδος Ελλήνων και άλλων υπηκόων επιτρέπεται μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) το πολύ 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η παροχή άδειας από τις κατά τόπους πρεσβείες, προξενεία και προξενικές αρχές άλλων χωρών που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας ελληνικής πρεσβείας. Κατά την είσοδό τους στη χώρα γίνεται έλεγχος με rapid test. Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχος με την παρέλευση του δεκαημέρου. Η καραντίνα θα λήγει με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR). Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με τις συγκεκριμένες χώρες. Παράλληλα, γίνεται επανέλεγχος όλων των θετικών μοριακών τεστ των τελευταίων δύο εβδομάδων για τη νέα μετάλλαξη.

Η εμφάνιση του νέου στελέχους και η ταχεία εξάπλωσή του στη Νότια Αφρική έχει προκαλέσει συναγερμό παγκοσμίως, και στην Ε.Ε., και μάλιστα σε μια φάση που το τέταρτο κύμα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Βασικός λόγος ανησυχίας είναι μήπως το νέο στέλεχος «Ομικρον» διαφεύγει της ανοσίας από τα υπάρχοντα εμβόλια, γεγονός που θα παρατείνει τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης. Ως προς αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου και καραντίνας 10 ημερών – Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.602 νέα κρούσματα και 86 θανάτους.

Η νέα αυτή κρίση βρίσκει τη χώρα μας με ένα πολύ πιεσμένο ΕΣΥ λόγω της COVID-19. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.602 νέα κρούσματα –σε σύνολο 516.500 εργαστηριακών τεστ– και 86 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630, δηλαδή 80 περισσότεροι σε σχέση με την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Καταγράφηκαν 483 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, έναντι 382 εξιτηρίων που εκδόθηκαν λόγω ίασης.

Μελέτη του ΠΟΥ

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 12.000 θάνατοι έχουν αποφευχθεί τους τελευταίους 12 μήνες στη χώρα μας λόγω του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολυκεντρικής μελέτης του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Eurosurveillance, τα προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη το διάστημα Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021 απέτρεψαν 469.186 θανάτους. Για την Ελλάδα, ο αριθμός των θανάτων που αποφεύχθηκαν ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021 ήταν 12.175. Ο αναμενόμενος δείκτης θνησιμότητας για την Ελλάδα, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ήταν 796,1 ανά 100.000 άτομα, ενώ ο παρατηρούμενος δείκτης θνησιμότητας ήταν 390,2 ανά 100.000 άτομα. Που σημαίνει ότι εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα ήταν περίπου διπλάσιος σε σχέση με τον παρατηρούμενο.

Τρόμος και πανικός στην Ευρώπη

Τρόμος και πανικός κατέλαβαν την Ευρώπη μετά την ανίχνευση του «χειρότερου στελέχους κορωνοϊού που είδαμε ποτέ», όπως το χαρακτήρισαν Βρετανοί ειδικοί. Το νέο στέλεχος «Ομικρον» ενδέχεται –εφόσον επαληθευθούν οι ανησυχίες των επιστημόνων– να ανατρέψει την πρόοδο που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης. Ηδη εντοπίζεται και εκτός Αφρικής, στο Ισραήλ και το Χονγκ Χονγκ, αλλά και στην Ε.Ε., με την ανεμβολίαστη γυναίκα στο Βέλγιο, η οποία εμφάνισε ήπια συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή της από Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης, το ιικό φορτίο που ανίχνευσαν κατά τη διάγνωση ήταν υπερβολικά υψηλό.

Πέρα, όμως, από τον τρόμο που προκαλεί η απρόσμενη εξέλιξη, η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο του νέου πανδημικού κύματος που πυροδοτεί η μετάλλαξη «Δέλτα».

Χθες ήταν η σειρά της βελγικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τα περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας νωρίτερα τα μπαρ και σταματώντας ολοκληρωτικά τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων, τουλάχιστον τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκαν οι ιδιωτικές συναθροίσεις, με την εξαίρεση των γάμων και των κηδειών. Στόχος των νέων μέτρων είναι η μείωση του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο –αιτιολογώντας την απόφαση– βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση, η οποία είναι πολύ χειρότερη από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που οι ειδικοί έκαναν πριν από δύο εβδομάδες».

Η ολλανδική κυβέρνηση, ύστερα από δύο εβδομάδες δοκιμαστικού «ήπιου lockdown» το οποίο δεν απέδωσε, επρόκειτο να ανακοινώσει την επιβολή νέων μέτρων, όπως είναι το κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και καταστημάτων πιο νωρίς.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται και η Γερμανία εξαιτίας της ορμής του νέου πανδημικού κύματος. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υπογράμμισε χθες ότι η χώρα οφείλει να λάβει αποφασιστική δράση τώρα, προκειμένου να αποτρέψει την ανάγκη επιβολής ενός ακόμα «απαγορευτικού» τις επόμενες εβδομάδες. «Οτιδήποτε δεν αποφασίσουμε τώρα, οτιδήποτε δεν μειώσουμε στις κοινωνικές μας επαφές, θα μας οδηγήσει σε μία θέση όπου τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα θα είναι μονόδρομος». Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο επικεφαλής του γερμανικού επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, καθηγητής Λόταρ Βίλερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να επέλθει δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών.

kathimerini.gr

About Μαρία Νικολοπούλου