Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με Αίγυπτο καταρρίπτει το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με Αίγυπτο καταρρίπτει το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας

«Οι δύο συμφωνίες που έχουμε ενώπιόν μας επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών. Εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζοντας εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας. Και διεμβολίζουν, τέλος, άλλες παράνομες ενέργειες στην περιοχή» αποσαφήνισε.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας προς δυσμάς από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, σημειώνοντας ότι άμεσα κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο και πως η κίνηση αυτή αποτελεί άσκηση ενός ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα αφού συμφωνείτε γιατί ψηφίζετε παρών;

«Σε πολλά από αυτά τα οποία είπατε συμφωνώ, γιατί ουσιαστικά συμφωνήσατε ακριβώς με πολλά από αυτά τα οποία κάναμε», τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας ξανά στο βήμα της Ολομέλειας για τη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση κύρωσης των συμφωνιών μεταξύ της χώρας μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ αντίστοιχα.

Αναφερόμενος στη συνέχεια σε σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο.

«Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το ‘παρών’ ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας :«Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις».

Ο κος Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν πάντοτε το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ», υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι δύο αυτές Συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο που δικαιούται: του εγγυητή των ανατολικών συνόρων και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου. Και του βραχίονα συνεργασίας σε αυτή την ταραγμένη πλευρά του χάρτη.

«Σήμερα η πατρίδα μας ακολουθεί ενεργή διπλωματία… Μία πολιτική την οποία ξεδιπλώνει σε κάθε μέτωπο που την αφορά. Πολύ περισσότερο, καθώς σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που καραδοκούν για να δημιουργήσουν τετελεσμένα, εκλαμβάνοντας τη νομιμότητα ως αμηχανία. Κάνουν μεγάλο λάθος» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος εξάλλου σε σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο. «Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το «παρών» ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία».

«Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε δε, ότι «είστε αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης».

Τόνισε επίσης ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν πάντοτε το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα ήταν καλύτερο η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί τότε θα είχε προηγηθεί του Τουρκολυβικού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε.

Κάλεσε μάλιστα και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το βήμα υπέρβασης ώστε να υπάρχει εσωτερική συνέχεια σε όσα λέει αλλά και προκειμένου τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες επιμέρους διαφορές, που η κυβέρνηση έχει καταγράψει, όπως τόνισε.

Το «παρών» είναι «απών» επανέλαβε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, αντιδιαστέλλοντας τη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του.

Αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία και το τι ακριβώς έχει γίνει στο παρελθόν.

«Η αλήθεια παραμένει κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε. Δεν το κάνατε και φαντάζομαι ότι ούτε εδώ προφτάσατε τεσσερισήμισι χρόνια να το κάνετε κι ερχόμαστε εμείς και το κάνουμε», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστεί ο σχετικός νόμος όταν έρθει στη Βουλή.

Συνέχισε λέγοντας ότι τρίτος άξονας ως προς τις συζητήσεις μας με την Τουρκία είναι ότι «είμαστε διατεθειμένοι να ξανασυζητήσουμε με την Τουρκία και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από κει που σταμάτησαν το 2016, άρα για το ένα και μοναδικό ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσέθεσε: «Και ναι, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη. Αυτό είναι μία θέση η οποία εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων».

fimotro.gr

About Μαρία Νικολοπούλου