Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μητσοτάκης: Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα

Μητσοτάκης: Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα

Για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου πρόκειται να μιλήσει την Παρασκευή, παρέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να απαντήσει στις τελευταίες κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας απ’ το βήμα του ΟΗΕ.

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» και πως η Ελλάδα θα κάνει ο,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει οικονομική ύφεση».

Ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης κατηγόρησε την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και για παράνομες επαναπροωθήσεις, με αποτέλεσμα το Αιγαίο να έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο προσφύγων, διότι βυθίζει τα σκάφη τους.

Σειρά επαφών

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών. Προσθέτουν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξαιρετική μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και τη συνολική πορεία των σχέσεων των δυο χωρών και επανέλαβαν την αμοιβαία βούλησή τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, με την συμμετοχή και της Κύπρου.

Ειδικότερα συνεχίζουν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη συνεργασία στο οικονομικό πεδίο, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για το τριμερές σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.

Επισημάνθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών, ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως σημείο εισόδου στα εγχειρήματα ηλεκτρικής διασύνδεσης στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδίως σε ότι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιορδανό μονάρχη για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία πέντε αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και στη συνέχεια είχε ξεχωριστή συνάντηση με την πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της αμερικανοεβραϊκής oργάνωσης AIPAC.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρωθυπουργός επισήμανε την ιδιαίτερα στενή στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας και ενέργειας, αλλά και την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχουν οι δύο χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κλιμακούμενη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, δίνοντας έμφαση στην ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και σε περιστατικά παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως η χώρα μας πάγια στηρίζει τη διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης επαναβεβαίωσε την απόλυτη προσήλωση της Ελλάδας στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας όσον αφορά το Ολοκαύτωμα.

About Μαρία Νικολοπούλου