Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μοσχάρι στιφάδο με κορόμηλα και δαμάσκηνα

Μοσχάρι στιφάδο με κορόμηλα και δαμάσκηνα

 

Ένα από τα πιο μεθυστικά μαγειρευτά της περιοχής, αυτό το πιάτο αποτελεί ένα τέλειο φαγητό για χειμωνιάτικο ή δροσερό καιρό και μας πηγαίνει πίσω στην εποχή που το κορόμηλο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής χλωρίδας.

Για 4-6 μερίδες
  • 1 κιλό μοσχάρι ψαχνό από σπάλα χωρίς πάχος κομμένο σε μερίδες για κατσαρόλα
  • 2 ½ φλιτζ. ξινόμαυρο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και λιωμένες με το πλάι μιας πλατιάς λεπίδας
  • 10 κόκκους μαύρου πιπεριού ολόκληρους
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα αλλά ολόκληρα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι όσο θέλουμε
  • 6 – 8 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • 6 – 8 ξερά κορόμηλα
  • 3-4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί, ανάλογα με την προτίμηση

Βάζουμε το κρέας σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα το κρασί, 1 φύλλο δάφνης, 3 σκελίδες σκόρδο, τους κόκκους του πιπεριού και την κανέλα. Σκεπάζουμε το κρέας με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 3-8 ώρες.

Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάτα και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε, και τα αφήνουμε να αχνιστούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν, 8-10 λεπτά.

Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο, το φύλλο δάφνης και τη μαρινάτα, αφού τη σουρώσουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ, περίπου 1½ -2 ώρες, προσθέτοντας νερό, αν χρειαστεί, ώστε το φαγητό μας να μην κολλήσει.

Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα κορόμηλα και σιγοβράζουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου. Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε όσο ξύδι θέλουμε και δοκιμάζουμε αν το φαγητό μας χρειάζεται περισσότερο αλάτι και πιπέρι.

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

wineroads.gr

About Μαρία Νικολοπούλου