Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μοσχαρίσια σπλήνα γεμιστή με κιμά

Μοσχαρίσια σπλήνα γεμιστή με κιμά

Εξαιρετικός μεζές της ελληνικής κουζίνας, με πλούσια γεύση και υπέροχη γέμιση. Η καταγωγή του –τι άλλο;– μικρασιάτικη!

Είχε την τιμητική του στο γιορτινό τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 μοσχαρίσια σπλήνα περίπου 1½ κιλό
  • ¼ κιλού μοσχαρίσιο κιμά
  • ¼ κιλού μοσχαρίσιο συκώτι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • 2 φλ. σάλτσα ντομάτας
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ¼ κ.γ. κανέλλα
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • ½ φλ. κεφαλογραβιέρα γλυκιά τριμμένη
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα σε κύβους
  • 1½  φλ. ελαιόλαδο

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κιμά και το συκώτι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να αλλάξουν χρώμα ο κιμάς και το συκώτι.
  2. Προσθέτουμε 1 φλ. σάλτσα ντομάτας και όλο τον πελτέ. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλλα και μπαχάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί ώσπου να ψηθεί καλά ο κιμάς και να μείνει με ελάχιστα υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  3. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σπλήνα. Αφού την πλύνουμε καλά, με ένα κοφτερό μαχαίρι την χαράζουμε κατά μήκος και αρχίζουμε να βαθαίνουμε τη σχισμή σκάβοντας προσεκτικά προς τα κάτω και προς τα πλάγια, προσέχοντας να μην τη τρυπήσουμε. Την βάζουμε σε ένα ταψί.
  4. Ανακατεύουμε στον κιμά τη φρυγανιά, το αυγό, τον μαϊντανό και τα τυριά (τριμμένο και κύβους). Σε αυτό το στάδιο ο κιμάς πρέπει να είναι πολύ στεγνός. Αν δεν είναι προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμα.
  5. Γεμίζουμε προσεκτικά τη σπλήνα και ράβουμε τη σχισμή. Αν περισσέψει γέμιση τη βάζουμε γύρω από τη σπλήνα στο ταψί.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας με αλάτι, πιπέρι, κανέλλα και λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τη σπλήνα και προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
  7. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 60΄. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό. Αν έχει απορροφήσει τα υγρά του, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.
  8. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τη σπλήνα να πάρει λίγο χρώμα.


Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τη γεμιστή σπλήνα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας όμως περισσότερη σάλτσα και ελαιόλαδο.

  • Πηγή: mirsini.gr.

About Μαρία Νικολοπούλου