Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μουσακάς μερακλίδικος με κρέμα γραβιέρας

webkorinthos.moysakas.

Και σε ποιόν δεν αρέσει ο μουσακάς.. Δείτε εδώ μια συνταγή για ακόμα πιό νόστιμο, ακόμα πιο μερακλίδικο μουσακά που θα γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους!

Υλικά συνταγής

  • Για τα λαχανικά:
  • 5 μέτριες, τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες 3 χιλιοστών περίπου
  • 6 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες 3 χιλιοστών περίπου
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

  • Για τον κιμά:
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
  • 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα σε ψιλά καρέ
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και τα μαλακά πράσινα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • 120 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ [*]
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

 

  • Για την κρέμα γραβιέρας:
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. γραβιέρα (κατά προτίμηση Νάξου), τριμμένη
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τα λαχανικά:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο, τόσο όσο να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε τα κολοκύθια σε δόσεις, για περίπου 1-2 λ από κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περιττό λάδι. Τηγανίζετε και τις μελιτζάνες επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία.

 

Για τον κιμά:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κιμά με τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και το σκόρδο για περίπου 8 λ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι ο κιμάς να ροδίσει και γίνει σπυρωτός.

Προσθέτετε τη πάπρικα, αλατοπίπερο, ανακατεύετε για άλλο 1 λ και ρίχνετε το κρασί. Αφήνετε για 2-3 λ για να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, 350 ml νερό και το δυόσμο και ανακατεύετε για 25 λ περίπου, ή μέχρι να γίνει ο κιμάς και εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Για την κρέμα γραβιέρας:

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάτε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε το γάλα το τυρί, αλατοπίπερο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.

Για τη συναρμολόγηση του μουσακά: Λαδώνετε ένα τετράγωνο ταψί με διάσταση βάσης 30 εκ. (ή αντίστοιχο οβάλ ή μακρόστενο) και απλώνετε στη βάση του τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, έτσι ώστε η μια ροδέλα να καλύπτει την άλλη. Στρώνετε από πάνω ισόποσα το κιμά και τέλος απλώνετε από πάνω το μείγμα κρέμας γραβιέρας.

Ισιώνετε την επιφάνεια, πασπαλίζετε από πάνω με το μοσχοκάρυδο και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 20 λ περίπου να “σταθεί” μετά το κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε.

[*] Η αρχική συνταγή δεν συμπεριλαμβάνει τα ντοματάκια κονκασέ. Προαιρετικά μπορείτε και εσείς να μη τα προσθέσετε στο κιμά σας ώστε να έχετε ένα κιμά, χωρίς ντομάτα, με τη καπνιστή γεύση της πάπρικας. Γίνεται εξ” ίσου υπέροχος. Σε αυτή τη περίπτωση θα προσθέσετε 500 ml νερό αντί για τα 350 ml νερό που προτείνουμε μαζί με τα ντοματάκια κονκασέ.                                                                                             eisaigynaika.gr

ΜΑΝΑΒΙΚΟ – ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΑΝΝΑ

 

About Μαρία Νικολοπούλου