-
Είναι μια υπέροχη παραδοσιακή Αρκαδική συνταγή
Λίγα μυστικά ακόμα
Επειδή ο μπακαλιάρος, παρά το ξαρμύρισμα έχει αρκετό αλάτι, δοκιμάζουμε πρώτα και μετά βάζουμε αλάτι αν χρειάζεται.
1 φύλλο μπακαλιάρου παστού -
3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή ένα κουτί ντομάτα κονκασέ
-
3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
-
2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετούλες
-
1 1/2 κιλό χόρτα του βουνού (ραδίκια, ζοχούς, γαλατσίδες, καυκαλίθρες, πικραλίθρες κ.λπ.)
-
1 φλ.τζ. ελαιόλαδο
-
Λεμόνι
-
1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικό)
Εκτέλεση
-
Από την προηγούμενη ημέρα βάζουμε τον μπακαλιάρο, κομμένο κομμάτια, μέσα σε μια λεκάνη με νερό (αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 2 φορές) και τον ξαρμυρίζουμε.
-
Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στραγγίζουμε από τα νερά.
-
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα.
-
Τα βράζουμε δέκα λεπτά και τα σουρώνουμε.
-
Με μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν, χωρίς να μαυρίσουν.
-
Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό (το ρίχνουμε με προσοχή, ανάλογα με την ποσότητα των χόρτων και πόσο υγρά είναι, για να μην γίνει το φαγητό νερουλό), τη ντομάτα, το μπούκοβο (πάντα προαιρετικά) και τ΄αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση.
-
Προσθέτουμε τα χόρτα και μέχρι να βράσουν κανονικά.
-
Τοποθετούμε πάνω από τα χόρτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα’ αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο ακόμα περίπου 1 τέταρτο της ώρα μέχρι να βράσει το ψάρι (δοκιμάζουμε).
-
Σερβίρεται ζεστό και με λίγο χυμό λεμονιού ανάλογα με τα γούστα.
Eναλλακτικά μπορείτε ν΄αντικαταστήσετε τα χόρτα με σπανάκι καθώς επίσης να τα σβήσετε με άσπρο κρασί ΠΡΟΣΟΧΗ στο νερό γιατί γενικώς τα χόρτα βγάζουν νερό .