Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μπισκότα κούκις με 4 υλικά! Είναι πανεύκολα και τα παιδιά σίγουρα θα ξετρελαθούν

Μπισκότα κούκις με 4 υλικά! Είναι πανεύκολα και τα παιδιά σίγουρα θα ξετρελαθούν

Εσείς γνωρίζετε σε τις διαφέρουν τα μπισκότα από τα cookies;

Τα μπισκότα (bisquites) είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα όλου του κόσμου, αφού αρέσουν εξίσου σε μικρούς και μεγάλους και συνδυάζονται το ίδιο τέλεια με το γάλα αλλά και τον καφέ.

Συνδυάζουν την επιθυμία μας για κάτι γλυκό με την ψευδαίσθηση της γεύσης από τα κουλουράκια της γιαγιάς.

Έχουν τόσες γευστικές παραλλαγές που δύσκολα κάποιος μπορεί να τις θυμηθεί όλες.

Από πού πήραν όμως την ονομασία τους;

Bisquite ή cookie;

Η ονομασία μπισκότο για όλα αυτά τα παρασκευάσματα καθιερώθηκε το μεσαίωνα στην Αγγλία (bisquite). Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική ονομασία panis biscotus, που σημαίνει «ψωμί ψημένο δύο φορές».

Στην Αμερική τα λένε cookies και μάλλον αυτή η ονομασία προήλθε από το ολλανδικό koekje (τη χρησιμοποιούσαν από το 1703), που σημαίνει «μικρή ή στρογγυλή τούρτα». Η διαφορά ανάμεσα στο ολλανδικό koekje και το αγγλικό μπισκότο ήταν ότι το πρώτο φούσκωνε ελαφρώς όσο ψηνόταν, ενώ το δεύτερο όχι.

Σήμερα στην Αμερική, η λέξη cookie αντιπροσωπεύει περισσότερο το ελαφρώς ψηλό μπισκότο, ενώ η λέξη biscuit χρησιμοποιείται για τραγανό ψωμί που έχει ψηθεί μόνο μια φορά. Στα ιταλικά η λέξη biscotto χρησιμοποιείται ευρύτατα για προϊόντα που έχουν ψηθεί δυο φορές.

Στην Ελλάδα σε βιβλία μαγειρικής και στις διαφημίσεις των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα συναντάμε την ονομασία «δίπυρον», ενώ σε παλαιότερα κείμενα τον «διπυρίτη άρτο» και τον «πλακούντα».

Στο τέλος του 14ου αιώνα, στους δρόμους του Παρισιού και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων πωλούνταν κάποιου τύπου κουλούρια, τα οποία πήραν στη συνέχεια τη μορφή μπισκότου – γκοφρέτας. Κατά την Αναγέννηση, που ακολούθησε το Μεσαίωνα, δεν υπήρχε οδηγός μαγειρικής που να μην έδινε εντολές για την παρασκευή μυρωδάτων μπισκότων.

Το 16ο αιώνα, τα πρώτα μπισκότα φτάνουν στην Αμερική από Άγγλους, Σκοτσέζους και Ολλανδούς μετανάστες.

Μετά το 15ο αιώνα, η ζάχαρη αρχίζει προοδευτικά να αντικαθιστά το μέλι, καθώς η κοινωνία άρχισε να έλκεται από την πολυτέλεια. Μέχρι τον 17ο αιώνα το μέλι κατείχε τα πρωτεία σαν γλυκαντικό συστατικό κι έδινε στα μπισκότα τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του.

Η σοκολάτα εντάχθηκε στις διαιτητικές συνήθειες στα τέλη του 17ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε τόσο σαν άρωμα όσο και σαν κύρια ύλη σε πολλά ζαχαρώδη παρασκευάσματα, μεταξύ αυτών και  τα μπισκότα.

Κάπως έτσι φτάσαμε στα μπισκότα με επίστρωση σοκολάτας και στα cookies με ολόκληρα κομματάκια σοκολάτας που απολαμβάνουμε σήμερα.

Δείτε την συνταγή

Υλικά
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ζαχαρούχο
500γρ.αλευρι φαρίνα
1 σακουλάκι σταγόνες κουβερτούρας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει έπειτα το ζαχαρούχο, το αλεύρι να ενωθούν τα υλικά και τέλος τις σταγόνες κουβερτούρας. Αν θέλουμε τα μισά σοκολατένια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και στο ένα βάζουμε 1 κ.σ. κακάο.

Πλάθουμε στρόγγυλα μπισκοτάκια τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα 10-15λεπτα. Βγαίνουν 30 μπισκότα.

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Χρυσανθη Μιχου -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

About Μαρία Νικολοπούλου