Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μπουγιουρντί το Σαλονικιώτικο!

Μπουγιουρντί το Σαλονικιώτικο!

Η λέξη μπουγιουρντί σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (τουρκ. buyurdι γ’ εν. του ρ. buyur `διατάζω΄). Σήμερα σημαίνει το επίσημο έγγραφο, ιδίως διαταγή, συνήθως με δυσάρεστο οικονομικό περιεχόμενο: Γνωστή η φράση: σού ‘ρθε το μπουγιουρντί από την εφορία;.

Από κει και πέρα το μπουγιουρντί είναι μεζές της Ελληνικής κουζίνας. Η ονομασία μπουγιουρντί του δόθηκε ακριβώς γιατί το αποτέλεσμα είναι αρκετά καυτερό. Φτιάχνεται με φέτα, ψιλοκομμένες ντομάτες, πιπεριές, ελαιόλαδο και προαιρετικά κρεμμύδι τα οποία ανακατεύονται και συνδυάζονται κυρίως με πάπρικα, πιπέρι και ρίγανη, αλλά και διάφορα παραδοσιακά ελληνικά τυριά,[σημ. 1] λαχανικά, μυρωδικά χόρτα και μπαχαρικά. Ψήνεται μέχρι να λιώσει η φέτα σε παραδοσιακό μικρό πήλινο σκεύος στο φούρνο, αν και τελευταία χρησιμοποιείται συχνά αλουμινόχαρτο, ανοιχτό ή κλειστό.

Μεζές φανταστικός κι εύκολος, θα λέγαμε ένα σαγανάκι σε πιο εμπλουτισμένη μορφή! Πάρα πολύ νόστιμο συνοδευτικό για την μπύρα ή συμπληρωματικό σε πιάτο με κρεατικά!

Δείτε την συνταγή για τον  πιο ξακουστό  Σαλονικιώτικο μεζέ,  το μπουγιουρντί, η συνταγή της ημέρας στο  webkorinthos για σήμερα!

Τα υλικά μας για 2 άτομα:

  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 250 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1  πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε φετούλες
  • λίγο αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ρίγανη
  • ελάχιστο μπούκοβο

Εκτέλεση:

  • Σε πυρίμαχο σκεύος-σαγανάκι βάζουμε το 1/3 τριμμένου τυριού και σκορπάμε τα μισά ντοματίνια και τις μισές πιπεριές. Έπειτα σκορπάμε τη φέτα κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και πασπαλίζουμε 1 τσιμπιά ρίγανη.
  • Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 10 λεπτά κι έπειτα ξεσπεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχουν λιώσει τα τυριά κι έχουν ψηθεί τα λαχανικά.
  • Σερβίρουμε το μπουγιουρντί ζεστό και καταναλώνουμε αυθημερόν.

About Μαρία Νικολοπούλου