Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ

 Όχι να το παινευτώ, δηλαδή, αλλά το μυδοπίλαφο που φτιάχνω – μεταξύ άλλων νηστίσιμων – είναι πολύ νόστιμο. Το αποδίδω στα πολλά και διάφορα αρωματικά χόρτα που περιέχει.

Photo: mylittleexpatkitchen.blogspot.gr

Υλικά (για 4 άτομα)

  • ½ ματσάκι μάραθο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 2 κουταλιές της σούπας μυρώνια
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο
  • 10 φρέσκα κρεμμύδια
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 500 γραμμ. μύδια καθαρισμένα
  • 25-30 μύδια με το κέλυφός τους
  • 1 κούπα ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 κούπα λευκό, ξηρό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μάραθο, τον άνηθο, τα μυρώνια, τον κόλιανδρο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τα πράσινα τρυφερά φυλλαράκια τους. Καθαρίζουμε τα μύδια που έχουν  κέλυφος – αν δεν είναι κατεψυγμένα πρέπει να τρίψουμε με βουρτσάκι να φύγει η κολλημένη άμμος και να τους βγάλουμε το γενάκι. Λοιπόν, για να εξηγούμαι, εγώ αγόρασα τα φρέσκα αλλά και τα γυμνά που είναι σε αεροστεγές σακουλάκι μέσα σε ζωμό. Αν δεν βρείτε, μπορείτε να βάλετε κατεψυγμένα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι – αν έχουμε μαντεμένιο ακόμα καλύτερα – σοτάρουμε στο λάδι όλα τα μύδια. Τα σβήνουμε με το ζουμί τους (από τη συσκευασία, ή αν εχουμε πάρει κατεψυγμένα, με το κρασί) . Τα αφήνουμε πέντε λεπτά ακόμα να αχνιστούν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε ζεστά. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το ρύζι. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου τρία λεπτά.

Προσθέτουμε 2 κούπες βραστό νερό και μια κούπα κρασί. Συμπληρώνουμε με αλατοπίπερο κατά βούληση και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το ρύζι και να σωθούν όλα τα υγρά. Αδειάζουμε το ρύζι με τα μυρωδικά σε βαθιά πιατέλα, και από πάνω προσθέτουμε τα μύδια. Σερβίρουμε αμέσως.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μύδια φρέσκα
  • 2 κούπες ρύζι Καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • 1 τομάτα τριμμένη
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 10 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κύβος λαχανικών
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι φρεσκο τριμμένο

1Οπωροπωλεία  – Υχθυοπωλεία

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε 1,5 λίτρο νερό μαζί με τον κύβο λαχανικών  και αφήστε να πάρει μια βράση.

2. Ρίξτε μέσα τα μύδια αφού πρώτα τα έχετε καθαρίσει καλά εξωτερικά με ένα σφουγγαράκι και έχετε τραβήξει το γενάκι.

3. Όταν ανοίξουν, αποσύρετε με μια λαβίδα μέσα από την κατσαρόλα και ξεψαχνίστε. Αποσύρετε όσα δεν έχουν ανοίξει.

4. Κρατήστε σε ένα μπολ την σάρκα τους μέχρι να έρθει η στιγμή που θα μπουν στο πιλάφι.

5. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο σε μια δεύτερη κατσαρόλα ( 2 κ.σ) και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί.

6. Προσθέστε το ρύζι και καβουρδίστε για 2 λεπτά.

6. Σβήστε με το κρασί  και ρίξτε μέσα την τριμμένη τομάτα με το κολοκύθι.

7. Ξεκινήστε να μαγειρεύετε το ρύζι ρίχνοντας από τον ζωμό μια μεγάλη κουταλιά κάθε φορά.

8. Όταν το ρύζι είναι πλέον μαγειρεμένο προσθέστε τα μύδια, το μαϊντανό, τον βασιλικό και το φρέσκο κρεμμύδι.

9. Ανακατέψτε μια ακόμη φορά και δοκιμάστε το αλάτι. Αφήστε σκεπασμένο για 2 λεπτά πριν σερβίρετε.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου