Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μυρίζει… πόλεμος στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας – Πως αντιδρούν οι γειτονικές χώρες

Μυρίζει… πόλεμος στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας – Πως αντιδρούν οι γειτονικές χώρες

Την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας αναλώνονταν σε γενικόλογες δηλώσεις πίστης στον διάλογο στο πεδίο εκατέρωθεν των συνόρων της Ουκρανίας συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας τερμάτισαν την Παρασκευή τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου αναφορικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας σχετικά με την Ουκρανία. Η συνάντηση μεταξύ του Άντονι Μπλίνκεν και του Σεργκέι Λαβρόφ παρά τον «μανδύα» της διπλωματίας δεν μπόρεσε να κρύψει την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Μετά τις συνομιλίες, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε για «ταχεία, σοβαρή» απάντηση εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεδομένου ότι έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορά της. Ειδικότερα, η Ρωσία συγκέντρωσε μεγάλη ένοπλη δύναμη στα σύνορά της με την Ουκρανία και έστειλε στρατεύματα και τεθωρακισμένα στη Λευκορωσία, στα βόρεια της Ουκρανίας, για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει γραπτή απάντηση σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλεια. Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας που θα εμπόδιζαν την Ουκρανία να ενταχθεί ποτέ στον ΝΑΤΟ και θα απαιτούσαν από τη συμμαχία να επαναφέρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που κατείχαν το 1997, πριν τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφάλειας το Σαββατοκύριακο στο προεδρικό καταφύγιο στο Καμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ.

Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Ουκρανία: Έφτασαν σχεδόν 200.000 λίβρες θανατηφόρου υλικού!
Ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, το βράδυ της Παρασκευή ξεκίνησε να φτάνει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι πιθανής εισβολής από τη Ρωσία. Σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία ανέφερε ότι η βοήθεια αφορά «σχεδόν 200.000 λίβρες θανατηφόρου υλικού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας».

«Η αποστολή – και 2,7 δισ. δολάρια από το 2014 – καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της ενόψει της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε η πρεσβεία σε άλλο tweet της. Στις σχετικές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν διακρίνονται μεγάλα πράσινα κοντέινερ να ξεφορτώνονται σε ένα αεροδρόμιο. Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε, ούτε ανέφερε τι άλλο περιλαμβάνεται, αλλά είπε ότι ήταν μια πρώτη αποστολή «βοήθειας που στάλθηκε πρόσφατα» από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Βαλτικές χώρες: Στέλνουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα με κοινή ανακοίνωση τους τα υπουργεία άμυνας των χωρών της Βαλτικής ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν Αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία, μετά το σχετικό «πράσινο φώς» από την Ουάσιγκτον. «Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την «άνευ προηγουμένου» διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Το ΝΑΤΟ απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας
Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας .

«Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας, ακόμη και μέσω της ενίσχυσής της συλλογικής άμυνάς μας», πρόσθεσε, κλιμακώνοντας τις απειλές.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 140 Ιταλοί και 250 Πολωνοί σταθμεύουν στη Ρουμανία. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να στείλει στρατιώτες στη χώρα αυτή στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας.

Η Βουλγαρία από την πλευρά της έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ να φιλοξενεί 2.500 στρατιώτες (έως και 5.000 σε περιόδους εναλλαγής των δυνάμεων) σε μια εκπαιδευτική βάση.

«Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, και έχουμε κάνει από καιρό την επιλογή μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας»δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.

About Μαρία Νικολοπούλου