Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μυστικά που μόνο όσοι έχουν πάει σε σχολή μαγειρικής γνωρίζουν

Μυστικά που μόνο όσοι έχουν πάει σε σχολή μαγειρικής γνωρίζουν

Επειδή η μαγειρική είναι τέχνη και όπως σε όλα τα πράγματα, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, σου δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις, όλοι θα αναρωτιούνται για τα μικρά μυστικά της επιτυχίας σου.

Οι επαγγελματίες σεφ κρατούν μυστικά όλα τα μαγειρικά κόλπα τους, ώστε να τα μοιράζονται μόνο με τους μαθητές τους στις σχολές μαγειρικής που διδάσκουν. Ωστόσο, υπάρχουν μαγειρικοί “κανόνες” των σχολών μαγειρικής που αρκετοί σεφ δεν ακολουθούν όταν μαγειρεύουν στο σπίτι, όπως το ξεφλούδισμα της ντομάτας και της πιπεριάς. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που διδάσουν στις σχολές μαγειρικής τα οποία οι επαγγελματίες της μαγειρικής χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια είτε στην κουζίνα του εστιατορίου είτε στην κουζίνα του σπιτιού.

Ο χρόνος, τα χρήματα και η δέσμευση που απαιτεί η σχολή μαγειρικής είναι μια πολυτέλεια που αρκετοί δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Αυτές τις τεχνικές μαγειρικής μπορεί να τις εφαρμόσει ο καθένας στο σπίτι χωρίς να ξοδέψει μια μέρα (ή δεκάρα!) στη σχολή μαγειρικής. Αυτά είναι λοιπόν τα 13 πιο χρήσιμα πράγματα που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής!

1. Ακονίστε τα μαχαίρια σας

Το πρώτο πράγμα που διδάσκουν στη σχολή μαγειρικής είναι πώς να κόψουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια. Το δεύτερο πράγμα; Πώς να ακονίζετε σωστά το μαχαίρι. Ένα κοφτερό μαχαίρι κάνει το κόψιμο πολύ γρηγορότερο και ευκολότερο. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τόσο μεγάλη δύναμη όταν το μαχαίρι σας είναι αιχμηρό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και ασφαλέστερο. Πολλά καταστήματα ειδών κουζίνας θα ακονίσουν τα μαχαίρια σας σε λογικές τιμές. Όταν δείτε ότι το μαχαίρι σας δεν κόβει πια τόσο καλά, ήρθε η ώρα να το ακονίσετε.

2. Χρησιμοποιήστε τον σωστό αποφλοιωτή 

Αν αποφλοιώνετε λαχανικά και νιώθετε ότι η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, είναι πιθανώς επειδή χρησιμοποιείτε λάθος αποφλοιωτή. Στις σχολές μαγειρικής προτείνουν αποφλοιωτές (peelers) σε σχήμα Υ. Αυτή η σχέση κάνει το peeler πιο εύκολο στον χειρισμό. Ένας κοφτερός αποφλοιωτής κάνει την προετοιμασία των λαχανικών πιο εύκολη. Είναι επίσης αρκετά φθηνό προϊόν, ώστε όταν αρχίσει να φθίνει μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα νέο.

3. Γνωρίστε την γαλλική πρακτική του mise en place

Ο γαλλικός όρος μεταφράζεται ως “το καθετί στη θέση του“, και αναφέρεται στη συγκέντρωση, τη μέτρηση και την προετοιμασία όλων των υλικών σας πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε. Αυτό είναι το μυστικό που ακολουθούν οι κουζίνες των εστιατορίων και ετοιμάζουν φαγητό τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά. Σίγουρα δεν χρειάζεται να είστε τόσο απαιτητικοί στο σπίτι, είναι όμως πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσετε μια συνταγή, όταν τα υλικά σας είναι όλα έτοιμα στον πάγκο εργασίας.

Σκουπίστε ταμποναριστά το κρέας για τραγανή κρούστα

4. Σκουπίστε ταμποναριστά το κρέας και το ψάρι με χαρτί κουζίνας πριν το μαγειρέψετε για τραγανή κρούστα

Για να είμαστε ακριβείς, πρέπει κάθε φορά να στεγνώνετε ταμποναριστά το κρέας και τα ψάρια με χαρτί κουζίνας πριν τα μαγειρέψετε. Για να είναι η πέτσα τραγανή, πρέπει να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία – γιατί η υγρασία και ο ατμός σκοτώνουν κάθε πιθανότητα για τραγανή και καφέ κρούστα. Αυτό θα αποτρέψει επίσης το κρέας και το δέρμα να κολλήσουν στο τηγάνι καθώς μαγειρεύετε, το οποίο είναι ίσως ο απόλυτος εφιάλτης στην κουζίνα.

5. Μην ξεκινάτε να μαγειρεύετε από την αρχή σε δυνατή φωτιά

Ακόμα κι αν θέλετε να ετοιμάσετε ένα γεύμα στα γρήγορα, δεν είναι πάντα η υψηλή θερμοκασία ο καλύτερος τρόπος. Σοτάροντας αργά τα αρωματικά υλικά όπως τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ή το σκόρδο, σε λάδι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, θα πετύχετε περισσότερη γεύση και θα τα αποτρέψετε από να καούν ή να πικρίσουν. Το μαγείρεμα του κρέατος ή των λαχανικών σε μέτρια φωτιά θα τους δώσει χρόνο για να μαγειρευτούν μέχρι μέσα χωρίς να αρπάξουν εξωτερικά. Το σιγανό βράσιμο της σούπας ή των κοκκινιστών επιτρέπει να μαγειρευτούν σωστά τα υλικά και θα δέσει περισσότερο τις γεύσεις, χωρίς να κάνει το κρέας σκληρό ή να διαλυθούν τα λαχανικά.

6. Σκεφτείτε πώς κόβετε τα λαχανικά σας

Αυτά τα όμορφα κομμένα λαχανικά που βλέπετε στα εστιατόρια, υπάρχει λόγος που οι σεφ τα σερβίρουν στο πιάτο σας – εκτός φυσικά από την εντυπωσιακή εμφάνιση. Οι μικρές κοπές επιτρέπουν στα λαχανικά να μαγειρευτούν γρηγορότερα από τα μεγάλα κομμάτια, οπότε χρησιμοποιώντας ένα μείγμα των δύο κοπών δίνει ποικιλία στην υφή ενός πιάτου. Τα λαχανικά που κόβονται σε διαγώνια κομμάτια θα είναι al dente στο πιο χοντρό άκρο και μαλακά στο λεπτότερο άκρο, κάνοντάς τα πιο ικανοποιητικά στον ουρανίσκο.

Οι κοπές λαχανικών

7. Αφήστε στον εαυτό σας χώρο για την προετοιμασία, ακόμα και σε μικρή κουζίνα

Ο χώρος είναι αρκετά περιορισμένος στις κουζίνες εστιατορίων. Οι μάγειρες μπορούν να περάσουν το απόγευμα προετοιμάζοντας για 100 άτομα ή περισσότερα, όλα σε ένα μόλις ξύλο κοπής και ένα μάτι κουζίνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σχολές μαγειρικής μαθαίνουν στους σπουδαστές πώς να δουλεύουν αποδοτικά σε εξαιρετικά μικρούς χώρους. Αυτό ισχύει και για την κουζίνα στο σπίτι. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χώρο καθαρίζοντας τον πάγκο από οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείτε – μίξερ, βάζα με λουλούδια, διακοσμητικά στοιχεία – πριν ξεκινήσετε.

8. Καθαρίστε όσο μαγειρεύετε

Το έχετε ακούσει πολλές φορές, αλλά ένας καθαρός πάγκος βοηθάει πάντα στη μαγειρική. Σκουπίστε το ξύλο κοπής σας μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας κάθε υλικού. Βάλτε κατσαρόλες, τηγάνια και σκεύη στο νεροχύτη ή στο πλυντήριο πιάτων μόλις τελειώσετε τη χρήση τους. Και πλύνετε τακτικά τα χέρια σας. Επειδή δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός καθηγητής όπως στη σχολή μαγειρικής που επιβλέπει την κουζίνα σας, εσείς πρέπει να είστε τόσο προσεκτικοί όσο αν ήσαστε στη σχολή μαγειρικής.

Μην γεμίζετε υπερβολικά το τηγάνι

9. Μην γεμίζετε υπερβολικά το τηγάνι

Τα τρόφιμα δεν μπορούν να ροδίσουν ή να καραμελώσουν σε ένα γεμάτο τηγάνι. Μια χούφτα μανιτάρια που μαγειρεύονται στο καυτό τηγάνι με λάδι θα βγει καφέ, τραγανή και βαθιά αρωματισμένη. Ένα ολόκληρο κεσεδάκι μανιτάρια σε φέτες που μαγειρεύονται στο ίδιο τηγάνι και το ίδιο λάδι θα βγει άχρωμο, γκρίζο, νερουλό και πολύ λιγότερο γευστικό. Το ίδιο ισχύει και για τα ψημένα λαχανικά στο φούρνο, ή το κρέας. Η συσσώρευση των υλικών δημιουργεί υγρασία που παγιδεύεται στο τηγάνι – πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό σας θα μαγειρευτεί στον ατμό αντί να σοταριστεί.

10. Γνωρίστε τις λιπαρές ουσίες και τί μπορεί (ή δεν μπορεί) να κάνει η κάθε μια

Το βούτυρο είναι νόστιμο και χρησιμοποιείται κατά κόρον στις γαλλικές σχολές μαγειρικής. Το βούτυρο όμως δεν μπορεί να αντέξει σε υψηλή θερμότητα, αφού τα στερεά γάλακτος που περιέχει (που το κάνουν νόστιμο) καίγονται. Από την άλλη πλευρά, ούτε τα λάδια παράγονται με τον ίδιο τρόπο, ούτε έχουν την ίδια αντίδραση στη μαγειρική. Τα ουδέτερα έλαια, όπως το ηλιέλαιο και άλλα φυτικά λάδια, δεν προσθέτουν γεύση, αλλά είναι ιδανικά για μεθόδους υψηλής θερμοκρασίας, όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα, καθώς μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να καούν. Τα πιο γευστικά λάδια, όπως το ελαιόλαδο, είναι λιγότερο κατάλληλα για υψηλή θερμοκρασία και χρησιμοποιούνται καλύτερα ωμά σε σάλτσες για σαλάτες ή στο φινίρισμα των πιάτων αφού έχουν μαγειρευτεί.

11. Μην πετάτε ποτέ τα κόκαλα ή τα απομεινάρια των λαχανικών

Όταν πρόκειται για ζωμούς, τα κόκαλα και τα απομεινάρια είναι ο απόλυτος χρυσός. Μπορείτε να ετοιμάσετε ζωμό κότας χωρίς τίποτα άλλο, εκτός από κόκαλα. Μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε ζωμό βοδινού με κόκαλα μοσχαριού, ζωμό ψαριού με ψαροκόκαλα και ούτω καθεξής. Όχι μόνο είναι φθηνότερος από την αγορά έτοιμου ζωμού του εμπορίου, αλλά είναι επίσης συχνά πιο νόστιμος, και σας επιτρέπει να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων. Αφού ετοιμάσετε των ζωμό, αποθηκεύστε τον σε παγοθήκες στην κατάψυξη, και στη συνέχεια προσθέστε το παγάκι ζωμού στο φαγητό σας.

12. Όταν αμφιβάλλετε για τη γεύση, προσθέστε αλάτι

Ξέρετε ότι σας αρέσει αλάτι, αλλά σκεφτήκατε ποτέ γιατί; Το αλάτι αναδεικνύει τη γεύση, πράγμα που σημαίνει ότι τα καλά αλατισμένα γεύματα έχουν πιο αυθεντική γεύση από το λίγο αλατισμένο φαγητό. Για να μεγιστοποιήσετε τη γεύση μιας συνταγής, προσθέστε λίγο αλάτι κάθε φορά που προσθέτετε ένα νέο υλικό στο τηγάνι ή την κατσαρόλα.

Και αν το παρακάνατε με το αλάτι; Διορθώστε τη γεύση με ένα όξινο υλικό

13. Και αν το παρακάνατε με το αλάτι; Διορθώστε τη γεύση με ένα όξινο υλικό

Λίγος φρέσκος χυμού λεμονιού ή λίγο ξίδι μπορεί να διορθώσει την πολύ αλατισμένη γεύση. Το οξύ κόβει τη γεύση του αλατιού, οπότε αν έχετε υπερβολικά αλατίσει το φαγητό, μπορείτε συνήθως να το σώσετε προσθέτοντας κάτι όξινο.

 

14 Η σωστή θερμοκρασία του σερβίτσιου

Η θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι πολύ σημαντική για να απολαύσεις ένα γεύμα, είτε πρόκειται για μια απλή σούπα και ένα μαγειρευτό πιάτο, είτε για ένα ζουμερό ψητό φούρνου, οπότε αυτό είναι ένα κομμάτι για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσεις, ειδικά αν έχεις καλεσμένους. Μια καλή εναλλακτική είναι να βάλεις τα σερβίτσια σου σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο για 5-10 λεπτά πριν την ώρα του σερβιρίσματος, ενώ όταν πρόκειται για σερβίρισμα επιδόρπιου, ιδανικά τα βάζεις για περίπου 20 λεπτά στο ψυγείο και τα βγάζεις τη στιγμή του σερβιρίσματος.

15 Baking soda στο κρέας για να γίνει πιο τρυφερό

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να γίνει ένα κομμάτι κρέας πιο τρυφερό είναι το αργό μαγείρεμα, κάτι που δεν ισχύει. Υπάρχουν διάφορα τρικ, όπως το να βυθίσεις τα κομμάτια του κρέατος σε ένα μίγμα με 2 κουταλιές της σούπας baking soda και χυμό από λεμόνι ή λάιμ για 15- το πολύ- λεπτά. H baking soda αυξάνει την αλκαλικότητα του κρέατος με αποτέλεσμα να γίνεται λιγότερο σκληρό. Επειδή η γεύση της baking soda, όμως, είναι έντονη, μην το παρακάνετε με την ποσότητα και το μαρινάρισμα.

16 Κορν φλάουρ στα scrambled eggs για να γίνουν πιο κρεμώδη και αφράτα

Αναρωτιέσαι πώς θα φτιάξεις τα τέλεια scrambled eggs; Δοκίμασε να προσθέσεις ½ κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ στα αβγά, χτύπησέ τα καλά για να ενσωματωθούν τα υλικά και ρίξε το μίγμα στο τηγάνι. Το κορν φλάουρ είναι το «μαγικό υλικό», που προστατεύει ουσιαστικά τα αβγά από το να αποκτήσουν την κάπως «λαστιχωτή» υφή, που έχουν, όταν παραμαγειρευτούν. Το καλύτερο; Τα αβγά σου θα είναι έτοιμα σε λιγότερο από 1 λεπτό.

  17 Κρύα υλικά για νιφαδωτή ζύμη στις τάρτες

Για να αποκτήσει η βουτυράτη ζύμη της αλμυρής ή γλυκιάς τάρτας τη σωστή, τριφτή, υφή θα πρέπει όλα τα υλικά, που θα χρησιμοποιήσεις -από το βούτυρο μέχρι το αλεύρι, τη ζάχαρη ή τα υγρά που μπορεί να προσθέσεις στη συνταγή-, να είναι κρύα. Έτσι, επιβραδύνεται η διαδικασία ανάπτυξης της γλουτένης, που κάνει τη ζύμη πιο σκληρή. Αν όχι όλα τα υλικά, τουλάχιστον το βούτυρο και τα υγρά που θα χρησιμοποιήσεις επιβάλλεται να είναι κρύα. Τα υπόλοιπα ας είναι και σε θερμοκρασία δωματίου.

18 Χρησιμοποίησε χοντρό αλάτι για τα ψητά κρέατα

Το χοντρό αλάτι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το επιτραπέζιο και δεν περιέχει χημικά πρόσθετα ή βελτιωτικά ροής, ενώ είναι η ιδανική επιλογή για τα ψητά κρέατα γιατί αποδίδει καλύτερα όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε υφή.

`19 Βύθισε το κρεμμύδι σε παγωμένο νερό

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις την αψάδα του. Κάποιοι μάλιστα το βυθίζουν σε ξίδι, που επίσης είναι αποτελεσματικό, αφού αφαιρείται πιο εύκολα και η εξωτερική του μεμβράνη που μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι.

20 Τραγανή πέτσα στο ψάρι
Για να πετύχεις απίστευτα τραγανή πέτσα στο ψάρι, πριν το ψήσεις στο γκριλ, άπλωσε στην επιφάνειά του λίγη μαγιονέζα με ένα πινέλο μαγειρικής.

poures patatas mikri

21. Κρεμώδης πουρές πατάτας
Πριν λιώσεις τις βραστές πατάτες για πουρέ, πέρασέ τες για λίγο από το τηγάνι για να ξεφορτωθείς την περιττή υγρασία. Πρόσεξε μόνο να μην τις τηγανίσεις!

22 . Τέλεια ζύμη
Εάν έχεις σκοπό να φτιάξεις ζύμη για οποιαδήποτε παρασκευή, φρόντισε να αφήσεις τα αβγά και το βούτυρο που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις για μερικές ώρες εκτός ψυγείου ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

veloute me portokali faki anoigma

23. Γευστική σούπα
Συνήθως βράζεις τα λαχανικά και στη συνέχεια τα λιώνεις με το ραβδομπλέντερ για να κάνεις σούπα βελουτέ, σωστά; Δοκίμασε να καραμελώσεις πρώτα κάποια από αυτά, όπως τα κρεμμύδια για παράδειγμα, για να εμπλουτίσεις τη γεύση της σούπας σου.

24. Εντυπωσιακά τηγανητά αβγά
Για αβγά που αξίζουν μια θέση στα Instastories σου, ζέστανε ένα τηγάνι πάνω από χαμηλή φωτιά και πρόσθεσε λίγο βούτυρο. Μόλις λιώσει και πριν αρχίσει να «πετάει», πρόσθεσε το αβγό.

giphy (2)

25. Τραγανές πίτες
Τοποθέτησε ένα μπολ με νερό στο φούρνο κάτω από τις πίτες σου, ώστε να παραμείνουν τραγανές (και όχι στεγνές) χάρη στους υδρατμούς.

10. Κρεμμύδια-λουκούμι
Ζέστανε ένα τηγάνι πάνω από μέτρια φωτιά και πρόσθεσε λάδι και βούτυρο. Μόλις κάψουν λίγο, πρόσθεσε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι. Το αλάτι θα μειώσει τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους, θα επιταχύνει τη διαδικασία μαγειρέματος και θα τα καραμελώσει

Πηγή: olivemagazine.gr – .healthweb.gr

 

About Μαρία Νικολοπούλου