Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

To μυστικό για γλυκό σταφύλι με τραγανή λευκή ρόγα

To μυστικό για γλυκό σταφύλι με τραγανή λευκή ρόγα

Τα σταφύλια για λίγο ακόμη θα είναι κατάλληλα για γλυκό, όταν ζητάτε ρωτήστε αν είναι σκεπασμένα, έχει κάποιο νόημα στην ωριμότητα τους.
Θα πρέπει να έχουν μεγάλες αγουρωπές ρώγες και να μην είναι τραυματισμένα.
Βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι να μην έχουν πάνω τους κι όλα τα φυτοφάρμακα της αγοράς αλλά αυτό δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να μας το εξασφαλίσει.

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Συστατικά
2 κιλά Σταφύλια ή ρώγες σταφυλιών ( ποικιλία σταφίδας)
1200 γρ ζάχαρη
χυμό ενός πορτοκαλιού
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικό)
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα σταφύλια και τα καθαρίζουμε από τα τσαμπιά τους με προσοχή χωρίς να τραυματίζεται η ρώγα.

Τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι και όταν στραγγίξουν τα ζυγίζουμε. Τοποθετούμε τα σταφύλια σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη εναλλάξ τελειώνοντας με τη ζάχαρη. Αφήνουμε 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 12 στο ψυγείο.

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για 10 λεπτά.
Αφήνουμε για 24 ώρες και βράζουμε ξανά μέχρι να δέσει το γλυκό. Έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί.
Λίγο πριν το τελικό δέσιμο προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα,ανακινούμε συνέχεια την κατσαρόλα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε για το επόμενα 15 λεπτά την ανακίνηση της κατσαρόλας. Με αυτό τον τρόπο θα περάσει σιρόπι μέσα στις ρώγες του σταφυλιού και θα παραμείνει τραγανό κι όχι ζαρωμένο.
Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν.
Σημειώσεις
Πριν αρχίσετε την όλη διαδικασία μπορείτε να διαβάστε εδώ για το δέσιμο του σιροπιού και την αποστείρωση των βάζων.

Όπως θα δείτε και σε άλλα μου γλυκά παρόλο που προτείνω τα αμύγδαλα εγώ δεν βάζω γιατί δεν αρέσουν στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή αν τα βάλω τα θέλουν ελαφρά καβουρδισμένα, η επιλογή είναι δική σας.

Ενημέρωση 8/10/2010
Σήμερα έγινε η πρώτη δόση γλυκού για φέτος κι όπως λέγαμε και στο κυδώνι η πρώτη ύλη είναι τα Α και το Ω.
Γιαυτό λοιπόν μια μικρή παρατήρηση που μου ξέφυγε όταν πρωτοέγραψα τη συνταγή.
Αν τα σταφύλια σας έχουν ωριμάσει πολύ με το βρασμό του σιροπιού θα γίνουν μαρμελάδα.
Αφαιρέστε τις ρόγες σε ένα σουρωτήρι βράστε το σιρόπι μέχρι να έχει σχεδόν δέσει και τότε ξαναπροσθέστε τις ρόγες του σταφυλιού στην κατσαρόλα για ένα τελικό βράσιμο πολύ λίγων λεπτών και το τελείωμα του γλυκού.
Αυτή τη διαδικασία την ακολουθώ σε πολλά γλυκά όταν η ωριμότητα το απαιτεί αλλά και όταν η διαδικασία δεσίματος του σιροπιού απαιτεί μεγαλύτερους χρόνους.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου