Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Νεανικό ξέσπασμα συμμετοχής- ρεκόρ – Χιλιάδες λαού και νεολαίας στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ

Νεανικό ξέσπασμα συμμετοχής- ρεκόρ – Χιλιάδες λαού και νεολαίας  στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ

Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι συναυλίες, χιλιάδες νέοι και νέες είχαν κατακλύσει όλους τους χώρους του Φεστιβάλ, προδιαγράφοντας συμμετοχή – ρεκόρ στις τριήμερες εκδηλώσεις.

Νέοι εργαζόμενοι που έφταναν στο χώρο με τα «ρούχα της δουλειάς», παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, φοιτητές, που δεν χορταίνουν την περιήγηση στα στέκια και στα περίπτερα, στις εκθέσεις και στο βιβλιοπωλείο. Όλοι μαζί, απλωμένοι στην τεράστια έκταση του πάρκου, συνθέτουν μια μοναδική εικόνα, σαν να γίνονται δύο και τρία Φεστιβάλ ταυτόχρονα…

Ανάμεσά τους πολλοί που έρχονται για πρώτη φορά, δίνοντας συνέχεια στο μαζικό νεανικό ξέσπασμα που είχε φανεί από την πρώτη μέρα ότι θα εκφραστεί στις εκδηλώσεις. Μια ανάσα αγώνα και αισιοδοξίας της νεολαίας που τολμά, που αμφισβητεί, που αντιστέκεται στις σειρήνες της υποταγής και της μοιρολατρίας.

Τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», εκεί όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες νέοι, εκεί που χτυπά η καρδιά της αγωνιζόμενης νεολαίας, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος. Στην ομιλία του τόνισε:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ταξίδι του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” κορυφώνεται, σήμερα, εδώ ακριβώς όπως του αρμόζει:

Με μια τεράστια πολιτική συγκέντρωση που απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το χώρο του Πάρκου που αξιοποιούμε και που θα ολοκληρωθεί με τις συναυλίες και τα αφιερώματα που θα ακολουθήσουν.

 

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, που με αυτές τις συγκλονιστικές εκδηλώσεις δώσαμε τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες νέους που ήρθαν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ να ανασάνουν και να πάρουν δύναμη.

Να συνειδητοποιούν ότι σε όλα αυτά που ζουν ούτε μόνοι είναι, ούτε μόνοι μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

 

Εκφράζουμε και από αυτό το βήμα την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.

Ιδιαίτερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Κούβας, αυτού του νησιού της ανθρωπιάς μέσα στον ωκεανό της βαρβαρότητας, που είναι σήμερα ξανά στο στόχαστρο.

 

Καλωσορίζουμε, επίσης, τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας μας που βρίσκονται σήμερα εδώ. Ήταν συγκινητική η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΚΝΕ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Τους τα παραδίδουμε με την υπόσχεση να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους στον αγώνα που δίνουν για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους, τώρα που “σβήσαν τα φώτα” της δημοσιότητας, να λάμψει η αλληλεγγύη!

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι,

 

Τουλάχιστον 30 χρόνια είχαν να πραγματοποιηθούν τόσο μαζικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και αλλού… Αλλά και στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο και σε τόσες ακόμα πόλεις είδαμε φέτος τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις των τελευταίων αρκετών χρόνων.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για αυτή την επιτυχία και ήταν πολλοί αυτοί, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, αλλά και μεγαλύτεροι σύντροφοι, ο καθένας από το μετερίζι του.

Σφίγγουμε σε όλους θερμά το χέρι!

Ιδιαίτερα συγχαίρουμε και καλωσορίζουμε τα εκατοντάδες νέα μέλη της ΚΝΕ, τους νέους μας συντρόφους και τις νέες συντρόφισσες, που βρίσκονται στο πρώτο Φεστιβάλ της οργανωμένης τους ζωής και είχαν και αυτοί τη δική τους ξεχωριστή συμβολή.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείψει, ειδικά φέτος, που είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη κάθε νέου και νέας να ψυχαγωγηθούν, να περάσουν καλά, να αθληθούν, να βρεθούν και να συζητήσουν με άλλους νέους σαν και αυτούς, ιδιαίτερα μετά τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τόσοι νέοι άνθρωποι επέλεξαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ για να τα κάνουν αυτά.

Πρόκειται για ένα πραγματικό, νεανικό ξέσπασμα.

Κόσμος χαρούμενος, νεανικά πρόσωπα χαμογελαστά, δυνατά, αισιόδοξα και κυρίως αληθινά, σε αντίθεση με αυτά που χρησιμοποιούν τα αστικά κόμματα για ντεκόρ στις εξαγγελίες τους…

Πολύ μεγάλο είναι όμως σήμερα και το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για τη δράση και τις θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Η ανταπόκριση που βρήκε το σύνθημα, το κάλεσμα του Φεστιβάλ, ενισχύει κι άλλο την αποφασιστικότητά μας ώστε η νέα γενιά:

– ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ για να ζήσει όπως της αξίζει και όχι απλά να επιβιώνει.

– ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ και να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω όσους προσπαθούν να την πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία που σαπίζει με τα αποτελέσματα να φαίνονται σε όλους τους τομείς.

– ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ και να μπει ορμητικά στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και το χτίσιμο της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Η πραγματική τόλμη είναι να αμφιβάλλεις, να πηγαίνεις κόντρα στο -κυρίαρχο σήμερα- ρεύμα της υποταγής, στο “δεν αλλάζει τίποτα”, της επιλογής του μικρότερου, δήθεν, κακού.

Και επειδή τόλμη στην πράξη, χωρίς τόλμη στις ιδέες, χωρίς να βάζεις υψηλούς στόχους, δεν μπορεί να υπάρξει, τολμηρός είναι ο νέος και η νέα που οργανώνονται στην ΚΝΕ.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Κλείνοντας αυτόν τον χαιρετισμό, θέλουμε και από αυτό το βήμα να αποχαιρετήσουμε έναν από τους στυλοβάτες του Φεστιβάλ από τα πρώτα κιόλας βήματα αυτού του θεσμού: Τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

 

Αφιερώνουμε τη σημερινή μέρα του Φεστιβάλ στον Μίκη Θεωδοράκη και δίνουμε υπόσχεση ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να συνεχίσει το έργο του να γίνεται γνωστό στη σημερινή νέα γενιά, αλλά και στις επόμενες.

Να τις εμπνέει στον αγώνα μέχρι να “πάρουν τα όνειρα εκδίκηση”, στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Συγκινητικές στιγμές στο αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο «Είμαστε πολλοί… Είμαστε όλοι… Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον…», όταν ανέβηκε στη σκηνή η Μαρία Φαραντούρη, τραγουδώντας «Έτσι μικρό ήταν τ’ όνειρό μας, μα τούτο τ’ όνειρο ήταν τ’ όνειρο όλων των πεινασμένων και των αδικημένων»… Δείτε βίντεο εδώ

Όπως είπε, «είμαι πολύ συγκινημένη γιατί είμαι παρούσα από το πρώτο Φεστιβάλ ΚΝΕ, μαζί με τον Μίκη τόσα χρόνια τραγουδάμε για τα όνειρά μας». Δείτε βίντεο εδώ

Συναυλιακός «χαμός» που μόνο ο Βασίλης ξέρει κι όταν συναντιέται με το Φεστιβάλ απογειώνεται! (VIDEO – ΦΩΤΟ)

«Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι… να ‘χω σκέψη που σωπαίνει»…  τραγούδησε μ’ ένα ξεσηκωτικό μπιτ στο ξεκίνημα της μεγάλης συναυλίας του ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για να δηλώσει αμέσως μετά από σκηνής: «Λυπάμαι που έλειψα μόνο πέρσι από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά λείψατε κι εσείς… Ξεκίνησα μ’ ένα τραγούδι το Μίκη που ηχογραφήσαμε το 1974. Ξέρετε… ο Μίκης δεν μπορεί να πεθαίνει και να το ήθελε δε γίνεται… το κορμί του θα γίνει ένας μεγάλος πλάτανος και οι αγώνες του και η τέχνη του θα ταξιδεύουν για πάντα στην αιωνιότητα», είπε συνεχίζοντας με «Το σφαγείο» και ξεσηκώνοντας το τεράστιο νεανικό της Κεντρικής Σκηνής (δείτε εδώ video).

Συνέχισε παρουσιάζοντας δυο τραγούδια από την καινούργια του δουλειά με τίτλο «Αντίλαλος» κι αμέσως μετά συνέχισε κάνοντας «βουτιά» σε αγαπημένα κομμάτια της δισκογραφίας του. Τραγούδι του 1984 «πάνε πολλά χρόνια από τότε, κάθε φορά λέω να το αφήσω στην άκρη, αλλά δεν αφήνουν οι συνθήκες… έτσι κι αλλιώς πάντα θα φοβάμαι γι’ αυτά που γίνονται και θα γίνονται χωρίς εμάς» είπε δίνοντας το σύνθημα για το «Φοβάμαι», ενώ θύμισε ότι: «Εδώ είναι και ο Μικρούτσικος παιδιά» κι ερμήνευσε κομμάτια από τη δισκογραφία του με τον αξέχαστο Θάνο Μικρούτσικο.

Τα δυνατά μπιτ εναλλάσσονταν με τα καταπληκτικά σολαρίσματα των μουσικών του κι άλλοτε έδιναν τη θέση τους στη μελωδικότητα γιατί… «και ο Λοΐζος είναι εδώ» όπως μας θύμισε πριν τραγουδήσει για τον Τσε. Κι ύστερα ήρθε και ταίριαξε το Πουέρτο Ρίκο, γιατί «αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει» κι οι αναφορές στον Τσε δέθηκαν μ’ αυτές στον Νίκο Μπελογιάννη.

«Χαιρετίσματα», «Γουίλι», «Ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο», «Βικτώρια»… και τόσα άλλα… τραγούδια που έχουν μεγαλώσει πια διαφορετικές γενιές, τραγούδια στο ρυθμό του που καίει ακόμα… ρυθμικά χειροκροτήματα, καπνογόνα, ασταμάτητο τραγούδι από το κοινό όλων των ηλικιών που «χτυπιέται» στον ρυθμό στον συναυλιακό χαμό που μόνο ο Βασίλης ξέρει να κάνει και που όταν συναντιέται με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ εδώ και τόσα χρόνια, απογειώνεται… «δεν υπάρχει»!

Εντυπωσίασε η Νατάσσα Μποφίλιου στην Κεντρική Σκηνή με μια εντυπωσιακή εμφάνιση και τη δυναμική της ερμηνεία

 Ξεχωριστή παρουσία του Γιώργου Μαργαρίτη στη Λαϊκή Σκηνή

To δικό του ξεχωριστό τόνο στο πρόγραμμα της Λαϊκής Σκηνής έδωσε την Παρασκευή ο γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης. Η παρουσία του στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» για μια ακόμη φορά συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από εργατόκοσμο και νεολαία που γέμισε τα τραπεζάκια στο χώρο, προκειμένου να ακούσουν τις μοναδικές ερμηνείες του, επιτυχίες που τραγουδάει με τη δική του ξεχωριστή φωνή.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή.

 

About Μαρία Νικολοπούλου