Πίσω στο χρόνο, κάπου μέχρι το 19ο αιώνα, τότε που η σταφίδα ήταν ο «μαύρος χρυσός της Ελλάδας”, η σταφίδα που στέγνωνε στη σκιά έπιανε τη διπλάσια τιμή από αυτή που λιαζόταν στα αλώνια.
Στο σήμερα πια, και ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό κενό διάρκειας περισσότερο από έναν αιώνα, ο Γιώργος Μάζος αναβιώνει την ξεχασμένη από το χρόνο μέθοδο αποξήρανσης. Με δάσκαλο τον παππού του Θανάση Παπαϊωάννου, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες οινοποιούς, στήθηκε η πρώτη σκιάδα στην οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποξήρανση.
Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν περισσότερο από ενθαρρυντικά οπότε προχώρησε στα επόμενα σημαντικά στάδια, αυτά της συσκευασίας και τυποποίησης παρουσιάζοντας επίσημα την Κορινθιακή Σταφίδα Σκιάς Golden Black αρχικά στην Ελληνική αγορά.
Το πρώτο «Όσκαρ γεύσης” Great Taste δεν άργησε να επιβραβεύσει τον αμπελουργό για την τόλμη του. Και ύστερα ακολούθησε ένα δεύτερο και ένα τρίτο με πιο πολλά αστέρια. Η τόλμη, οι κόποι και η ανάδειξη αυτής της σημαντικής μεθόδου τράβηξε τα βλέμματα της γαλλικής παραγωγής εκπομπή «Taste Hunters” που ήρθε στην Ελλάδα για να ζήσει από κοντά την εμπειρία.
Τα αμπέλια
Οι αμπελώνες με την Κορινθιακή σταφίδα βρίσκονται στην οινοποιητική περιοχή της Νεμέας. Μάλιστα κάποια αμπέλια απλώνονται δίπλα στο ναό του Δία στην Αρχαία Νεμέα.
Τα Σταφύλια
Οι ρόγες είναι μικροσκοπικές, κάποιες από αυτές δεν ξεπερνούν τα 3 χιλιοστά και δεν περιέχουν κουκούτσι. Έχουν σκούρες μπλε/ μαύρες αποχρώσεις, τραγανή σάρκα, πληθωρική γλύκα και αυθεντική γεύση Κορινθιακής Σταφίδας.
Το Χαράκι
Το χαράκι των αμπελιών είναι η τρανή απόδειξη της βιολογικής καλλιέργειας. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνει η ρόγα του σταφυλιού με φυσικό τρόπο, χωρίς χημεία.
Ο Τρύγος
Ο τρύγος κάπου στα μέσα στου Αυγούστου, τα τσαμπιά των μικροσκοπικών σταφυλιών κόβονται με προσοχή έτσι ώστε να έχουν διχάλα και να μπορούν να κρεμαστούν στα σύρματα. Μεταφέρονται με καλάθια στις σκιάδες και κρεμιούνται στα σύρματα. Χρειάζονται περίπου 30 με 60 ημέρες για να αποξηραθούν με φυσικό τρόπο. Για να ολοκληρωθεί η αποξήρανση, απλώνονται για 1 ή 2 ημέρες στο αλώνι που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τη σκιάδα (όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω).
Η σκιάδα
Η Κορινθιακή σταφίδα που στεγνώνει στη σκιά έχει αυθεντικά αρώματα, πλούσια γεύση και γεμάτο «σώμα” χωρίς καραμελοποιημένα σάκχαρα. Πέρα από την ποιότητα της γεύσης πετυχαίνουν και άριστη ποιότητα στο τελικό αποτέλεσμα αφού οι μικροσκοπικοί καρποί δεν εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Είδη τροφίμων στην Κορινθία
Η τυποποίηση και η Μεταποίηση
Ο Γιώργος Μάζος, ανήσυχος νέος της σύγχρονης Ελλάδας προχώρησε στη μεταποίηση της Κορινθιακής Σταφίδας σκιάς και μαζί δημιουργήσαμε ένα από τα πιο σύγχρονα και ντελικάτα εδέσματα ως φόρο τιμής σε αυτούς που εργάστηκαν στα λιμάνια της Πελοποννήσου για να ταξιδέψει ο «μαύρος χρυσός” σε άλλες χώρες. Κορινθιακή Σταφίδα σε σιρόπι Ούζου, σαν γλυκό του κουταλιού.
Η βιολογική Κορινθιακή Σταφίδα Σκιάς κυκλοφορεί σε οικολογική συσκευασία των 200γρ και το έδεσμα κυκλοφορεί σε γυάλινο βάζο των 220γρ.
Στη φωτογραφία φαίνεται και το τρίτο προϊόν του αμπελουργού Γιώργου Μάζου. Πρόκειται για άθερμο βιολογικό πετιμέζι που παράγεται από τα σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο. Έχει βραβευθεί και αυτό με αστέρι Great Taste.
nemeapress.gr