Τα γεμιστά αλλιώς!
- ντομάτα – 8 μεσαίες, ώριμες
- αλάτι – κατά βούληση
- νερό – 2 φλιτζάνια
- κινόα – 1 φλιτζάνι
- ελαιόλαδο – 2 κ.γ.
- σπανάκι – 6 φλιτζάνια, φρέσκο
- σκόρδο – 3 σκελίδες, πολτοποιημένο
- μαϊντανός – 1 κ.γ. , ψιλοκομμένος, φρέσκος
- πιπέρι – φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- παρμεζάνα – κατά βούληση
- μοτσαρέλλα – κατά βούληση
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190Ο C.
Κόβουμε λίγο πάνω από 1 εκ. την κορυφή της ντομάτας, ανοίγουμε το «καπάκι» και αδειάζουμε το εσωτερικό.
Κόβουμε ελάχιστα και το κάτω μέρος της ντομάτας, ώστε να κάθονται ίσια μέσα στο ταψί. Αλατίζουμε το εσωτερικό της ντομάτας και τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα. Αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και την κινόα, μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το σπανάκι. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε ίσα ίσα να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κινόα στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τα καρυκεύματα. Μοιράζουμε τη γέμιση στις ντομάτες. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με τα τυριά και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Η συμβουλή μας
Η κινόα μας έρχεται από τη Νότια Αμερική, και κατέχει τα διαπιστευτήρια της “χρυσής τροφής”ήδη από τον πολιτισμό των Ίνκας.
Πλέον, της έχει επίσημα απονεμηθεί ο τίτλος του superfood από τα Ηνωμένα Έθνη, χάρη στην ασυνήθιστα υψηλή περιοκτικότητα της σε πρωτεϊνη, αλλά και φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο.
Αντικαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι σε πολλές συνταγές: λαδερά, κύρια ή συνοδευτικά πιάτα, σούπες ή και σαλάτες.