Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ξέσπασμα σαλμονέλας σε 9 ευρωπαϊκές χώρες- Ποια προϊόντα ανακαλούνται

Ξέσπασμα σαλμονέλας σε 9 ευρωπαϊκές χώρες- Ποια προϊόντα ανακαλούνται

Δεκάδες περιστατικά σαλμονέλας που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας έχουν εντοπιστεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής μέχρι τις 5 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 134 κρούσματα. Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών. Ενώ ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος έλαβε χώρα στη Βρετανία στις 7 Ιανουαρίου 2022.

Σταδιακά από την 17η Φεβρουαρίου 2022, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το γενικό ξέσπασμα αντανακλά σε ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό νοσηλευόμενων παιδιών. Ορισμένα παρουσιάζουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων αιματηρή διάρροια.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Σύμφωνα με το ECDC, το ξέσπασμα που οφείλεται στη μονοφασική Salmonella Typhimurium και επιταχύνεται γοργά και αφορά σε επτά χώρες της Ε.Ε. και τη Βρετανία.

Από επιδημιολογικές μελέτες και μαρτυρίες ασθενών, συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας θεωρούνται ως πιθανή αιτία μόλυνσης. Έτσι έχει εκκινήσει μια διαδικασία ανάκλησης προϊόντων συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την αποτροπή κατανάλωσης μολυσμένων από σαλμονέλα προϊόντων.

Ενώ σε χώρες όπου καταγράφονται κρούσματα έχουν ενεργοποιηθεί έρευνες από πλευράς των εθνικών αρχών, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία και η έκταση της μόλυνσης και να διασφαλιστεί ότι τα μολυσμένα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά.

Το ECDC και η EFSA αναμένεται να δημοσιεύσουν σχετική αξιολόγηση την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται σοκολατάκια λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση ορισμένων προϊόντων της εταιρίας Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και από την επιχείρηση Ferrero International SA Greece ΜΕΠΕ.

Η προληπτική ανάκληση αφορά παρτίδες των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 γρ. & 125 γρ. και Kinder Surprise maxi των 100 γρ.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα προϊόντα με αριθμούς παρτίδας: Kinder Schokobons των 46 γρ. (L321RZD-MD, L294RZD-KX, L294RZD-LE, L295RZD-LE, L341RZD-MX, L341RZD-MY, L342RZD-MX και L342RZD-MY), Kinder Schokobons των 125 γρ. (L291R03, L319R0 και L347R03) και Kinder Surprise maxi των 100 γρ. (L300RZB-LE, L327RZB-MB και L327RZB-MD).

Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων καλούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International SA Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com.

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

documentonews.gr

About Μαρία Νικολοπούλου