Ένα ακόμα πιάτο της εποχής πριν την ηλεκτροδότηση της Κεφαλονιάς, θυμήθηκε σήμερα ο Διονύσης Φραγκισκάτος και το παρουσίασε στους διαδικτυακούς φίλους του. Πρόκειται για ένα σπάνιο πλέον έδεσμα που εκείνες τις εποχές ήταν το φαγάκι του φτωχού και οι συνταγή από τις πλέον γνωστές της cucina povera .
Το ξερό χταπόδι είχε μια ξεχωριστή θέση στη φτωχιά κουζίνα του νησιού της Κεφαλονιάς γιατί έβγαζε πολλά και νόστιμα πιάτα. Με το ζουμάκι της έβραζες «τουμάσι» χειροποίητα ζυμαρικά και μετά έκαναν σάρτσα το χταπόδι και είχαν άλλο ένα πιάτο.
Οπωροπωλεία – Υχθυοπωλεία.. τα καλύτερα της Κορινθίας
Το ξερό χταπόδι
Το βράζουμε με μια ντομάτα, πατατούλες, λίγη κουσέρβα ντομάτα, σέλινο, καρώτο και οπωσδήποτε δαφνόφυλλο. Αρωματίζουμε με κόκκους μαύρου πιπεριού
Με το ζουμάκι του φτιάχνουμε κοφτό μακαρονάκι σούπα
Σερβίρουμε το χταπόδι με όλα τα λαχανικά του , μπόλικο λαδάκι και αρωματίζουμε με δυνατόν ξύδι ή λεμόνι.