Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Περιστατικά δηλητηρίασης! -…Τους έπιασαν στα πράσα

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Περιστατικά δηλητηρίασης! -…Τους έπιασαν στα πράσα

Τους έπιασαν στα πράσα- Το παραδέχτηκαν: «Ναι, εμείς βάλαμε τις φόλες και θα τα σκοτώσουμε όλα”

Η επιστολή από την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία:

“Προς:          Αστυνομικό Τμήμα Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Υπόψη           Διοικητή, Υπόψη Αξιωματικού Υπηρεσίας

                      Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου

Κοινοποίηση: Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας, Υπόψη Διευθυντή

Θέμα:            Απόπειρα δηλητηρίασης ζώων στο Ξυλόκαστρο

Αξιότιμοι κ. κ.

Η Ομοσπονδία μας την Τρίτη 19/10/2021 ενημερώθηκε για περιστατικό απόπειρας δηλητηρίασης γατιών στο Ξυλόκαστρο. Συγκεκριμένα μας κάλεσε η κα ————– με τηλ. 69———- και μας ενημέρωσε για τα ακόλουθα:

Περί τις 12:00 η ώρα της 19ης Οκτωβρίου η μάρτυρας ————- με τηλ. 69———– είδε ακριβώς δίπλα εκεί, που έπαιζε το 7χρονο παιδί της κι εκεί που συχνάζουν αδέσποτες γάτες, άνδρα ηλικιωμένο, να αφήνει σε εφημερίδα ύποπτα σκευάσματα με ψάρια δίπλα στις γάτες και φορώντας ο ίδιος γάντια.

Έτρεξε φωνάζοντας προς τον άνδρα “τι κάνεις εκεί;” ενώ ο φερόμενος ως δράστης έτρεξε και κρύφτηκε σε γειτονικό σπίτι, που ως αποδείχτηκε ακολούθως, είναι το σπίτι της αδερφής του.

Η μάρτυρας αμέσως κάλεσε σε βοήθεια τους : ————– με τηλ. 69———- και την ————- με τηλ. 69—————– καθώς γνωρίζονται μεταξύ τους, διότι δρουν και οι 3 ως εθελοντές του Δήμου Ξυλοκάστρου για τα αδέσποτα ζώα.

Η μάρτυρας συνέχισε να καλεί το δράστη να βγει έξω από το σπίτι, στο οποίο κρύφτηκε, και στις φωνές ανταποκρίθηκε και βγήκε έξω άλλο άτομο, πιθανότατα βοηθός της αδερφής του φερόμενου ως δράστη. Προσπάθησε, να συγκαλύψει την κατάσταση, μα στο σημείο αυτό βγήκε από το σπίτι και η ηλικιωμένη αδερφή του φωνάζοντας, βρίζοντας με πολύ άσχημες λέξεις τους εθελοντές και κυρίως παραδεχόμενη πως «Ναι, εμείς βάλαμε τις φόλες και θα τα σκοτώσουμε όλα κι όποιον άλλον μας ενοχλήσει».

Η μάρτυρας κάλεσε αμέσως το 100, ενώ συγχρόνως τραβούσε φωτογραφίες του δράστη (που εκείνη την ώρα βγήκε από το σπίτι και έσπευσε να προλάβει να μαζέψει και να απομακρύνει τα σκευάσματα), επίσης φωτογραφίες από την πινακίδα αυτοκινήτου του και από τα ίδια τα σκευάσματα, ενώ κράτησε μέρος από αυτά για να εξεταστούν.

Το 100 στο τηλέφωνο, την συνέδεσε αμέσως με το αστυνομικό τμήμα Ξυλοκάστρου, και η μάρτυρας εξήγησε στον αξιωματικό κ. ———– τι συνέβη, ζήτησε δε να έρθει επί τόπου αστυνομία, ενώ έδωσε τον αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου του άνδρα. Ο αξιωματικός υπηρεσίας έκλεισε το τηλ. και την ξανακάλεσε λίγο αργότερα λέγοντάς της πως όλα τακτοποιήθηκαν, βρήκε τον άνδρα (φερόμενο ως δράστη) στο τηλέφωνο και του είπε να μην ξαναπατήσει εκεί και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Αμέσως η κα—————- που ήταν πλέον από ώρα στο σημείο και είδε μπροστά της όλη την προσπάθεια συγκάλυψης και άκουσε και τις απειλές της αδερφής του φερόμενου ως δράστη, και επειδή τις προηγούμενες ημέρες είχε βρει στο σημείο νεκρές γάτες που φαινόταν πως πιθανόν να έχουν δηλητηριαστεί, ξανακάλεσε την αστυνομία και απαίτησε να πάει εκεί περιπολικό γιατί η πράξη είναι σοβαρή, γιατί η θανάτωση και βασανισμός ζώων διώκεται ως κακούργημα και πρέπει να την καταγράψουν και να πάρουν και δείγμα προκειμένου να ελεγχθεί από το χημείο.

Παρά τη δυσαρέσκεια, σύμφωνα με τις περιγραφές, ο αξιωματικός υπηρεσίας κ. ———- έστειλε τελικά επί τόπου περιπολικό, ο αστυνομικός κατέγραψε σύντομα τα δρώμενα, πήρε δείγμα του σκευάσματος προς εξέταση, ενώ οι μάρτυρες εξήγησαν στην αστυνομία πως η πράξη διώκεται αυτεπάγγελτα. Ο αστυνομικός δεν προέβη σε κάτι περαιτέρω απλά είπε φεύγοντας στους 3 εθελοντές μάρτυρες : “θα σας καλέσουμε για κατάθεση όταν είναι”.

Οι τρεις εθελοντές, ως ενημερωθήκαμε, αισθανόμενοι πως η αστυνομία φαίνεται να μη δίνει τη δέουσα προσοχή για ένα τέτοιο περιστατικό, κάλεσαν ακολούθως και την αρμόδια αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ζώα κα Μενούνου προκειμένου να προβεί σε μήνυση.

Πολύ αργότερα η εθελόντρια ———-κάλεσε και την Ομοσπονδία μας, ζητώντας παρέμβαση και βοήθεια. Αμέσως το στέλεχος της Ομοσπονδίας μας, Αλεξάνδρα Δημοπούλου, επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα Ξυλοκάστρου αργά πλέον το απόγευμα εξηγώντας στον επόμενο αξιωματικό υπηρεσίας γιατί βάσει νόμου είναι σοβαρή παρανομία διώκεται αυτεπάγγελτα και πρέπει να υπάρξει εγρήγορση, έλεγχος, αυτόφωρο, αν τα γεγονότα απαιτούν, πλήρεις καταθέσεις και φυσικά ενημέρωση εισαγγελέα.

Ο αξιωματικός απάντησε, ότι έχει καταγραφεί το συμβάν, αλλά δεν γνωρίζει περεταίρω καθώς δεν ήταν αυτός στην υπηρεσία το πρωί. Ωστόσο εξήγησε πως περίμενε να πάει η αντιδήμαρχος για να καταθέσει. Το άτομο της Ομοσπονδίας άφησε το τηλ. της στην Αστυνομία σε περίπτωση που χρειαστούν κάποιες διευκρινήσεις επί του νόμου.

Λίγο αργότερα πήγε στο αστυνομικό τμήμα η αντιδήμαρχος προκειμένου να καταθέσει μήνυση για το γεγονός, ωστόσο οι αστυνομικοί την έδιωξαν λέγοντας πως αφού δεν έχει νεκρό ζώο, δεν χρειάζεται να καταθέσει κάτι βάσει αυτών που την πληροφόρησαν.

Την επόμενη μέρα το πρωί η δικηγόρος της Ομοσπονδίας μας κα Έλενα Αρβανίτη, κάλεσε στο Αστυνομικό τμήμα Ξυλοκάστρου και μίλησε επί του θέματος με τον αρχικό Αξιωματικό υπηρεσίας κο ———, εξηγώντας τη σοβαρότητα τέτοιων περιστατικών βάσει νόμων.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, και επειδή:

(α) ο κίνδυνος για να τα ζώα παραμένει, όσο η πράξη μένει αδιερεύνητη και δεν υπάρχει ενεργοποίηση ελέγχου και εφαρμογής του νόμου,

(β) στο ίδιο σημείο τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν 2 ζώα πεθαμένα που είχε συσχετιστεί με υποψία δηλητηρίασης, και

(γ) σύμφωνα με το Ν.4830/2021, αρ. 24 παρ. 1 και αρ. 34 παρ. 2, καθώς και το Ν. 4745/2020 αρθ. 55, με την προσθήκη της παρ. 2α του άρθρου 1 του ν. 1197/1981, « Όποιος φονεύει ή βασανίζει ζώα, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα ως εκατό ευρώ».

παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας, σχετικά με το

εάν έχει εξεταστεί ο φερόμενος ως δράστης,

       εάν έχουν εξεταστεί όλοι οι μάρτυρες

       εάν έχει σταλεί το ύποπτο υλικό για χημική ανάλυση

       εάν έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας

       εάν έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ενέργειες ως ορίζει ο Νόμος.

Με εκτίμηση

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου