Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ογκρατέν μελιτζάνα-πατάτα με Φέτα και Μοτσαρέλα

Ογκρατέν μελιτζάνα-πατάτα με Φέτα και Μοτσαρέλα

Ογκρατέν μελιτζάνα-πατάτα με Φέτα και Μοτσαρέλα

Συστατικά:

4 μεσαίες πατάτες, κομμένες σε φέτες ½ cm (4 – 5 φέτες, ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας)
4 μελιτζάνες τσακώνικες, μερικώς ξεφλουδισμένες και κομμένες σε τρεις φέτες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χωρισμένο
2 κόκκινα κρεμμύδια, το ένα ψιλοκομμένο και το άλλο κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
500 γραμμάρια ντομάτας, ξεφλουδισμένα και πουρέ ή 500 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 κύβο ζωμό λαχανικών (προαιρετκά)
4 μεγάλα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Αλατοπίπερο
Μια πρέζα ρίγανης
1 φλιτζάνι νερό
150 γραμμάρια τυρί φέτα, τριμμένη
200 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα

Κατευθύνσεις:

Τρίβουμε τις ντομάτες ή τις χαραζουμε με ένα Χ στο κάτω μέρος και τις βάζουμε σε βραστό νερό για 2 – 3 λεπτά.
Βάλτε τα σε κρύο νερό, ξεφλουδίστε και καντε τες πουρέ.
Ζεσταίνουμε το 1/3 του λαδιού σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις πατάτες , σε παρτίδες. Βγάλτε τες σε χαρτί κουζίνας.
Θα υπάρχει λίγο υπόλοιπο ελαιόλαδο, οπότε αφαιρέστε το σε ένα μεταλλικό μπολ και αφήστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι.
Τηγανίστε τις μελιτζάνες από τη μία πλευρά, τις βουρτσίζετε από πάνω με λίγο περισσότερο ελαιόλαδο και τηγανίζετε και στην άλλη πλευρά. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κάθε φορά και τις βουρτσίζετε πριν τις αναποδογυρίσετε.

Προθερμάνετε στους 180o C.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να είναι ημιδιαφανή. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά, για να μαλακώσετε αλλά όχι να καεί.
Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζωμό λαχανικά και βασιλικό. Ρίξτε
1 φλιτζάνι νερό, και μαγειρεύετε για 10 – 15 λεπτά.
Στρώστε τις πατάτες σε ένα ταψί 32 x 23 x 6 cm και πασπαλίστε λίγο αλάτι και πιπέρι.
(Να είστε προσεκτικοί με το αλάτι καθώς η φέτα είναι αλμυρή). Τρίψτε τη φέτα πάνω από τις πατάτες. Προσθέστε ένα στρώμα μελιτζάνας και ελαφρά αλατοπιπερώστε. Εάν έχετε υπολειπόμενες πατάτες και μελιτζάνες, μπορείτε να τις προσθέσετε σε ένα άλλο στρώμα στην κορυφή.


Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω για να καλύψουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή έως ότου ένα πιρούνι που εισάγεται σε μια πατάτα μπαινει εύκολα.
Αφαιρέστε από το φούρνο, πασπαλίστε τη μοτσαρέλα για να καλύψετε τη σάλτσα και ψήστε για 10 ακόμη λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
Ανάψτε το γκρίλ για λίγα λεπτά, μέχρι το τυρί να σχηματίσει μια καφέ κρούστα.

Σερβίρετε ζεστό ή κρύο.

ΠΗΓΗ: www.kopiaste.org

About Μαρία Νικολοπούλου