Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οι δύο εκδοχές για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τη λειτουργία των εκκλησιών (video)

Οι δύο εκδοχές για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τη λειτουργία των εκκλησιών (video)

Η αρχή μπορεί να μην είναι αυτή που ονειρευόταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά έστω και… λειψά, έγινε με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων την περασμένη Δευτέρα. Η συνέχεια ήταν ακόμα λιγότερο επιθυμητή, αλλά τουλάχιστον δόθηκε ένα τέλος στην αγωνία και μια απάντηση που ταλαιπωρούσε πολλούς επιχειρηματίες, πολλούς γονείς και δασκάλους και… λιγότερους μαθητές.

Η εστίαση και τα σχολεία θα ανοίξουν οριστικά με το νέο έτος και συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου (ή και αργότερα αν και τότε δεν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά κριτήρια).

Αυτό που μένει, λοιπόν, να διευκρινιστεί από την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τις εκκλησίες, δύο τομείς της καθημερινότητας που επίσης απασχολούν πολύ κόσμο.

Όπως δήλωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 «δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο και να μην ανοίξουν οι εκκλησίες». Με απλά λόγια, η επαναλειτουργία αναμένεται να γίνει σε κοινή ημερομηνία, το θέμα όμως είναι πότε θα συμβεί αυτό και με ποιον ακριβώς τρόπο.

Τα σενάρια που φέρονται να εξετάζουν κυβέρνηση και επιτροπή Ειδικών είναι δύο.

Το πρώτο θέλει το άνοιγμα να γίνεται σταδιακά και σε δόσεις και συγκεκριμένα στις 14 και στις 21 Δεκεμβρίου. Το δεύτερο, να γίνεται οριζόντια σε μια από τις δύο ημερομηνίες, με επικρατέστερη μάλλον τη δεύτερη. Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες θα είναι αυστηροί και το βασικό μέλημα ότι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός, ώστε να μην πάει στράφι η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα και βέβαια οι θυσίες των πολιτών και των επιχειρηματιών.

Οι αντίθετες φωνές

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί και μάλιστα να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι αρκετοί επιστήμονες δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με κάθε σκέψη για άνοιγμα αγοράς και γενικότερα δραστηριοτήτων.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνιζε την Τρίτη στον ΣΚΑΙ ότι το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει μόνο για μικρά καταστήματα και με ραντεβού, ειδάλλως «τη μέρα που θα ανοίξει θα είναι όπως μια μέρα πριν κλείσει, που ήταν σαν το Euro του 2004 που είχε κερδίσει η Ελλάδα και πανηγύριζαν όλοι οι Έλληνες έξω».

 

Ένδυση – Υπόδηση στην Κορινθία

 

Χθες, Τετάρτη, επίσης στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ξεκάθαρα ότι «δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές που έχουν πρόβλημα όπως η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα».

Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχάσει κανείς και την τοποθέτηση του Νίκου Καπραβέλου, διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου που στις 3 Δεκεμβρίου τόνιζε στο ίδιο κανάλι ότι οι υγειονομικοί ακούν με τρόμο τα περί ανοίγματος με αυτά που βλέπουν τα μάτια τους στις εφημερίες

 Άνδρας στην Κορινθία

 

 

altantiri.gr

About Μαρία Νικολοπούλου