Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οι νοστιμότερες συνταγές μαγειρίτσας

Οι νοστιμότερες  συνταγές μαγειρίτσας

 

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση – Συνταγές  για παραδοσιακή παρασκευή

Μαγειρίτσα: Το πιάτο που απολαμβάνουν οι περισσότεροι στο οικογενειακό τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης

Για τους περισσότερους η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο, στο οποίο δεσπόζει το κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Η παρασκευή του περιλαμβάνει λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Γιατί όμως τρώμε τη μαγειρίτσα τη συγκεκριμένη βραδιά;

Η μαγειρίτσα προετοιμάζει το έδαφος σαν «γέφυρα» ανάμεσα στη 40ήμερη νηστεία και την επιστροφή στην κρεατοφαγία. Πριν έρθει, δηλαδή, το αρνάκι, το κατσίκι και ό,τι άλλο υπάρχει στο πασχαλινό τραπέζι ανήμερα του Πάσχα.

Η σούπα που παραδοσιακά τρώμε το Μ. Σάββατο μετά την Ανάσταση περιέχει τα εντόσθια από το αρνάκι που θα φαγωθεί την επομένη, μαρούλι και διάφορα χορταρικά.

Είναι ένα ελαφρύ και εύπεπτο πιάτο, για να επαναφέρει ομαλά το στομάχι στην καθημερινή του ρουτίνα.

Μάλιστα πολλοί την προτιμούν για να «στρώσει» το στομάχι μετά από ξενύχτι ανεξαρτήτως Πάσχα (περίπου όπως τον πατσά)

Ο συμβολισμός της κρύβεται στα χορταρικά, τα οποία συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι σε ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Πάσχα στα Εβραϊκά σημαίνει «έξοδος». Για τους Χριστιανούς, Πάσχα σημαίνει πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

webkorinthos.

 Δείτε συνταγές , σε όλες τις εκδοχές:

Κερκυραϊκή μαγειρίτσα!

Υλικά

  1. 1 συκωταριά
  2. Λιγα Γλυκάδια (από τη συκωταριά)
  3. 4-6 Ποδαράκια αρνιού
  4. 1-2 Αντεριές (καθαρισμένα έντερα)
  5. 1 ματσάκι φρέσκο σκόρδο
  6. 1 λεμόνι
  7. Αλάτι,πιπέρι
  8. Μείγμα λαχανικών σε σκόνη (vegeta *υπάρχει κ σε κύβο δεν μας πειράζει)
  9. 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Πρώτα-πρώτα Αφού έχουμε καθαρίσει τα έντερά μας και έχουμε απομακρύνει τις τρίχες από τα ποδαράκια του αρνιού με ένα ξυραφάκι.. δένουμε τα έντερα γύρω από τα ποδαράκια

    Κερκυραϊκή μαγειρίτσα! φωτογραφία βήματος 1
  2. Καλό είναι τα ποδαράκια να τα σπάσουμε το πάνω με το κάτω μέρος στην κλείδωση..

    Κερκυραϊκή μαγειρίτσα! φωτογραφία βήματος 2
  3. Κερκυραϊκή μαγειρίτσα! φωτογραφία βήματος 3
  4. Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά μας και τα γλυκάδια κ τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα ή την χύτρα μας μαζί με τα τυλιγμένα ποδαράκια και αν θέλουμε και λίγα έντερα ψιλοκομμένα να τσιγαριστούν και να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους..

    Κερκυραϊκή μαγειρίτσα! φωτογραφία βήματος 4
  5. Αν δούμε πως έχουν βγάλει πολλά ζουμιά κρατάμε αν θέλουμε τα μισά σε ένα μπολακι (κ να το βάλουμε πάλι στην κατσαρόλα ή την χύτρα μας πριν βάλουμε το νερό).. Πρέπει να έχει εξατμιστεί όλο το ζουμί τους πριν βάλουμε το ελαιόλαδο γιατί αλλιώς δεν θα τσιγαριστούν αλλά θα βράζουν!

    Κερκυραϊκή μαγειρίτσα! φωτογραφία βήματος 5
  6. Μόλις λοιπον πιούνε τα ζουμιά τους κ τσιγαριστούν προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το φρέσκο σκόρδο,το αλάτι,το πιπέρι,το μείγμα λαχανικών σε σκόνη (vegeta) ή τον κύβο και τα τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη όλα μαζί

    Κερκυραϊκή μαγειρίτσα! φωτογραφία βήματος 6
  7. Μόλις τσιγαριστούν κ αυτά προσθέτουμε νερό μέχρι όσο νομίζει ο καθένας,εγώ νομίζω πως αρκεί να σκεπάζει σχετικα τα υλικά μας. Αν το κάνουμε στην κατσαρόλα μας βράζουμε για 2-3 ώρες τουλάχιστον σε μέτρια φωτιά (ελέγχουμε το νερό κ προσθέτουμε αν χρειαστεί),αν παλι το κάνουμε στη χύτρα μας ο καθένας ξέρει πώς βράζει στη δική του χύτρα..

    Κερκυραϊκή μαγειρίτσα! φωτογραφία βήματος 7
  8. Μόλις βράσει η συκωταριά μας και λίγο πριν την τελειώσουμε Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε το λεμόνι μας και αφήνουμε (ανοιχτό το καπάκι) μέχρις ότου πήξει λίγο το ζουμάκι μας συνήθως θέλει 20 με 30 λεπτά!

    Κερκυραϊκή μαγειρίτσα! φωτογραφία βήματος 8
  9. Υ.Γ: Εννοείται πως τα υλικά είναι Αναλόγως τα γούστα του καθενός η σωστή όμως παραδοσιακή Κερκυραϊκή μαγειρίτσα προϋποθέτει αυτά τα υλικά!!

Ανάλαφρη να διαφορετική μαγειρίτσα για εκείνους που δεν αγαπούν το αρνί

Για τη συνταγή

  • 1 συκώτι αρνίσιο μαζί με το πνευμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
  • 2 – 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 2 – 3 φλιτζάνια κοτόπουλο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
  • αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι

 Τα καλύτερα κρεοπωλεία της Κορινθίας θα τα βρείτε εδώ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κόβετε τα συκωτάκια και το πνευμόνι σε πολύ μικρά κομμάτια. Τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό για 15 λεπτά.
2. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε τα συκωτάκια και τα σοτάρετε για 4-5 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τον ζωμό, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
3. Προσθέτετε την πολτοποιημένη ντομάτα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και συνεχίζετε το ψήσιμο της μαγειρίτσας σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά.
4. Σερβίρετε την μαγειρίτσα ζεστή και στο κέντρο κάθε πιάτου βάζετε με κουταλιά γιαούρτι.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Δοκιμάστε μαζί με τα κρεμμυδάκια να βάλετε και λίγο ψιλοκομμένο λάπαθο όπως κάνουν στην Λάρισα

Μαγειρίτσα με Ποδαράκια

Μια πάρα πολύ νόστιμη και ιδιαίτερα χορταστική συνταγή. Η μαγειριτσα με ποδαράκια θα σε μαγέψει με την υπέροχη γεύση της καθώς και με το ιδιαίτερο άρωμά της. Όποιος τη δοκιμάσει θα ενθουσιαστεί. Ότι πρέπει για το φετινό Πάσχα.

Υλικά

  • 2 συκωταριές ζεματισμένες για 10 λεπτά σε νερό με ξύδι
  • 1 αντεριά καθαρισμένη καλά και ζεματισμένη για 10 λεπτά σε νερό με ξύδι
  • 10 ποδαράκια αρνίσια πλυμμένα καλά και καψαλισμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 αυγά
  • 1 1/2 λεμόνι χυμό

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφού κρυώσουν τα εντόσθια τα ψιλοκόβεις.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το λάδι σωτάρεις τα εντόσθια και τα ποδαράκια.

Βήμα 3

Προσθέτεις τα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και 500 ml νερό.

Βήμα 4

Αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 5

Προσθέτεις τον άνηθο και το μαρούλι.

Βήμα 6

Φροντίζεις το νερό να είναι 1 δάχτυλο πιο πάνω από τα υλικά σου.

Βήμα 7

Μόλις μαλακώσουν τα χορταρικά και το κρέας είναι έτοιμο, κατεβάζεις από τη φωτιά και αφήνεις να κάτσει 10 λεπτά.

Βήμα 8

Ετοιμάζεις το αυγολέμονο.

Βήμα 9

Χτυπάς δυνατά τα αυγά και μετά προσθέτεις το χυμό λεμονιού.

Βήμα 10

Ρίχνεις και λίγο ζουμί απο τη σούπα καθώς και το κορν φλαουρ διαλυμένο σε λίγο νεράκι.

Βήμα 11

Περιχύνεις τη σούπα σου με το αυγολέμονο και ανακατεύεις καλά.

Βήμα 12

Αφήνεις να πάρει πάλι μια βράση και προσθέτεις πιπέρι κατά βούληση.

Βήμα 13

Συγχαρητήρια η μαγειριτσα με ποδαρακια είναι έτοιμη. Καλή όρεξη.

Μαγειρίτσα Πελοποννήσου

 

Μια πολύ παραδοσιακή και νόστιμη συνταγή. Η μαγειριτσα πελοποννησου θα συναρπάσει όλη την οικογένεια και τους φίλους. Γευστικότατη σούπα, πολύ θρεπτική ιδανική για το φετινό Πάσχα.

 

Υλικά

  • 1 συκωταριά ζεματισμένη σε βραστό νερό για 10 λεπτά, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 αντεριά καθαρισμένη καλά και ζεματισμένη για 10 λεπτά και ψιλοκομμένη
  • 300 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 200 ml λευκό κρασί
  • ρύζι για σούπα ανάλογα πόσο πηχτή σου αρέσει
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κρόκους αυγού
  • 1 λεμόνι χυμό

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με το βουτυρο σωτάρεις τα κρεμμυδάκια, το μαρούλι, τον άνηθο, τα συκωτάκια, τα εντεράκια και το αλεύρι.

Βήμα 2

Σβήνεις με το κρασί και προσθέτεις 1 1/2 περίπου λίτρο νερό βραστό.

Βήμα 3

Μόλις πάρει βράση ρίχνεις το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζεις για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 4

Σε ένα μπωλ χτυπάς τους κρόκους με το λεμόνι και λίγο από το ζουμί της σούπας.

Βήμα 5

Περιχύνεις με αυτό τη σούπα και ανακατεύεις καλά.

Βήμα 6

Συγχαρητήρια η μαγειριτσα πελοποννησου είναι έτοιμη. Καλή όρεξη.

ΠΗΓΉ

Μαγειρίτσα με μανιτάρια

Υλικά για 6 άτομα
700 γραμ. διάφορα μανιτάρια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζ. του καφέ ρύζι για σούπα
5 φρέσκα φύλλα μαρουλιού
200 γραμ. αντίδια
1 φλιτζ. του καφέ άνηθο
2 αυγά
χυμό από 1½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά με ένα βρεγμένο πανί. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε σε κομμάτια. Πλένουμε καλά τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα αφήνουμε να περιμένουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τα σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε μέσα τα φύλλα μαρουλιού και τα αντίδια. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σούπα μας να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά της ώρας.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, χτυπώντας χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Προσθέτουμε το λεμόνι, 2-3 κουτάλες από το μίγμα της σούπας και κατόπιν ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει μια βράση και η ψευτομαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.
Σημείωση. Εάν θέλετε να γίνει εντελώς ελαφριά η μαγειρίτσα, αυγοκόψτε τη μόνο με ασπράδια αυγών. Έτσι δεν θα έχει ίχνος χοληστερίνης και θα είναι κατάλληλη και για τον πιο ιδιότροπο καλεσμένο μας.

ΠΗΓΉ

Μία διαφορετική μαγειρίτσα -Μοναστηριακή με μανιτάρια, ταχίνι και ρίγανη


Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι προτιμούν να τρώνε χορτοφαγική μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο, χωρίς συκωταριά, μόνο με χόρτα και μανιτάρια.

Η εκδοχή που σας προτείνουμε είναι ιδιαίτερη και νόστιμη: αξιοποιεί την ποικιλία μανιταριών που βρίσκουμε πια σε αφθονία στην αγορά και έχει μέσα ταχίνι και ρίγανη. Τα χορταρικά και τα μυριστικά χαρίζουν βοτανικά αρώματα και τα άγρια μανιτάρια προσδίδουν αρώματα δάσους.

Η μοναστηριακή κουζίνα είναι και νόστιμη και υγιεινή και γι΄αυτό τον λόγο σας παρουσιάζουμε τη συνταγή για μια διαφορετική μαγειρίτσα με μανιτάρια. Η αγιορείτικη συνταγή για μαγειρίτσα με μανιτάρια είναι ένα πιάτο που θα σας βοηθήσει να τηρήσετε το πατροπαράδοτο έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου, πιο ελαφριά και σίγουρα πιο υγιεινά. Ιδανική επιλογή για όσους δεν αγαπούν το κρέας.

Υλικά:
700 γραμμάρια φρέσκια μανιτάρια
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι μαϊντανό
6 φύλλα μαρούλι
1/2 ματσάκι άνηθο
1 φλιτζάνι ρύζι
2 κουταλιές ταχίνι
1/2 κουταλάκι πιπέρι κόκκινο γλυκό
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1-2 κύβοι λαχανικών
8 φλιτζάνια νερό
1 λεμόνι

Μοναστηριακή μαγειρίτσα μανιτάρια ταχίνι ρίγανη
Shutterstock

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε και καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Βάζουμε στην χύτρα τα μανιτάρια, το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλες φέτες, ένα φλιτζάνι νερό, την ρίγανη, το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και όταν κοχλάσει ρίχνουμε το ρύζι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με τους κύβους λαχανικών. Κλείνουμε την χύτρα και σε δέκα λεπτά από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα, το φαγητό είναι έτοιμο.

Ανοίγουμε την χύτρα και ρίχνουμε στο φαγητό τον άνηθο και το μαϊντανό. Χτυπάμε το ταχίνι με το λεμόνι και λίγο νερό, ώσπου να γίνει χυλός. Παίρνουμε λίγο λίγο από το χυλό και τον ρίχνουμε στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας για να μην κόψει. Δεν το ξαναβάζουμε στη φωτιά εκτός αν θέλουμε να το ζεστάνουμε λίγο.

About Μαρία Νικολοπούλου