Τα εμπόδια που «φράζει» η ίδια μας η ψυχή, ο αρνητικός τρόπος σκέψης μας και, πολύ συχνά, το ίδιο μας το στενό μυαλό, δε μας αφήνουν να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή ή, ακόμα χειρότερα, να πιστέψουμε ότι μας αξίζει να ζήσουμε μια τέτοια ζωή.
Προκειμένου να σπάσει αυτός ο «φαύλος κύκλος», οι άνθρωποι κάνουν ένα σωρό πράγματα, ο καθένας ότι ταιριάζει περισσότερο στη δική του ιδιοσυγκρασία και τρόπο ζωής: Άλλοι διαβάζουν κλασικά μυθιστορήματα, βιβλία επιστημονικής φαντασίας ή θρησκευτικά εγχειρίδια, άλλοι στρέφονται σε σύγχρονες μορφές ατομισμού, βλέπε γιόγκα, διαλογισμό, ρέικι, άλλοι βγαίνουν για τρέξιμο όσο συχνότερα μπορούν, άλλοι επισκέπτονται τακτικά το θεραπευτή τους και συζητούν μαζί του για όσα τους απασχολούν, άλλοι βλέπουν ταινίες και ταυτίζονται, άλλοι κλείνονται στον εαυτό τους, άλλοι κάνουν ταξίδια, άλλοι πηδάνε από τη μια σχέση στην επόμενη, ενώ άλλοι αντιθέτως, προτιμούν την ήρεμη περισυλλογή ή περιμένουν τον «κατάλληλο» άνθρωπο γι’ αυτούς, ένα πρόσωπο που, κατά βάση, έχει διαμορφώσει η ίδια η φαντασία τους.
Ό,τι κι αν κάνει έκαστος, συμμετέχοντας στο λεγόμενο «κυνήγι της ευτυχίας», είναι δεκτό και αποδεκτό και κατανοητό.
Σύμφωνα με το διάσημο ψυχίατρο Mikhail Efimovich Litvak, υπάρχουν κάποιοι βασικοί «κανόνες» (Που, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λειτουργούν επιτακτικά), οι οποίοι (καθ)-ορίζουν έναν ευτυχισμένο και εσωτερικά εναρμονισμένο άνθρωπο.
Στο βιβλίο που ο ίδιος έγραψε και επιμελήθηκε, περιγράφονται τα πιο κοινά, κατά την άποψή του, ψυχολογικά εμπόδια που δεν μας αφήνουν να ζήσουμε μια ευτυχισμένη και εσωτερικά συγκροτημένη ζωή.
Πως μπορεί ένας άνθρωπος, λοιπόν, να πλησιάσει την αυτογνωσία και την ευτυχία, σύμφωνα με τον Mikhail Efimovich Litvak;
1. Ευτυχία σημαίνει να ΘΕΣ, να ΜΠΟΡΕΙΣ και να ΠΡΕΠΕΙ την ίδια στιγμή.
Επομένως, το να «θέλεις», να «μπορείς» και να «πρέπει» να κάνεις κάτι, να σημαίνουν το ίδιο για σένα. Δεν κάνεις κάτι επειδή έτσι «πρέπει», αλλά «πρέπει» να το κάνεις γιατί «θες» και «μπορείς». Αν επιθυμείς κάτι μπορείς να το πετύχεις κι αν μπορείς να το πετύχεις, τότε «πρέπει» να το κάνεις, γιατί το οφείλεις στον εαυτό σου και μόνο.
2. Το να μπορείς να αγαπάς, αλλά και να αποδέχεσαι τη μοναξιά σου, είναι σημάδι συναισθηματικής ωριμότητας.
Πολλές φορές η μοναξιά σε βοηθά να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
3. Όταν θες να αποδείξεις κάτι σε κάποιον, σημαίνει ότι ζεις για αυτόν τον κάποιο.
Για σένα δε θα έπρεπε να ζεις όμως;
4. Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει έστω ένα στόχο, δεν μπορεί να δει τίποτα. Ένας στόχος οξύνει το όραμά σου.
5. Καλύτερα να αναζητήσεις το σωστό μονοπάτι αντί για το ευθύ μονοπάτι.
Να ξέρεις όμως ότι ο σωστός δρόμος δεν είναι πάντα ευθύς και εύκολος στο περπάτημα!
6. Θες να αντικρίσεις το μεγαλύτερο εχθρό σου; Κοίτα στον καθρέφτη!
7. Κάνε αυτό που αγαπάς και θα αρχίσεις να νιώθεις ικανοποιημένος με τον εαυτό σου.
Θα πετύχεις σε αυτό που αγαπάς και τότε μόνο θα πάψεις να σε κρίνεις τόσο σκληρά.
8. Πως μπορεί κάποιος να σε βοηθήσει αν δεν κάνεις κάτι εσύ για να βοηθήσεις τον εαυτό σου;
Οι λέξεις των άλλων πολλές φορές δεν είναι αρκετές. Οι άνθρωποι καθοριζόμαστε από τις ίδιες μας τις πράξεις, πως περιμένεις να σε βοηθήσουν οι άλλοι, αν δεν έχεις εσύ πρώτος από όλους μπει στη διαδικασία να στηρίξεις τον εαυτό σου;
9. Όταν μιλάς με κάποιον, έχει υπόψιν σου ότι κι εκείνος έχει μια υπόληψη και γνώμη για τον εαυτό του, ακριβώς όπως και εσύ.
Κάθε άνθρωπος που γνωρίζεις βιώνει μια μάχη, για την οποία δεν ξέρεις τίποτα. Γι΄αυτό είναι καλό πάντα να σεβόμαστε τους άλλους.
10. Η ευτυχία είναι απλώς μια παρενέργεια μιας σωστά οργανωμένης ζωής.
Τα πράγματα που επιλέγουμε να κάνουμε πρέπει να μας κάνουν χαρούμενους.