Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ολοκληρώνεται το σχέδιο κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας…

Ολοκληρώνεται το σχέδιο κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας…

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκμεταλλεύεται  την πανδημίακαι την κατάσταση στην οποία έχει εγκλωβίσει τους εργαζόμενους για να περνά χωρίς αντίσταση αντεργατικά νομοσχέδια. Όπως δήλωσε ο υπουργός εργασίας Βρούτσης «το εργατικό δίκαιο γράφεται από την αρχή». Αυτή τη φορά, με πρόσχημα την πανδημία απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία συνολικά στο εμπόριο.

Πριν καν μπει στη Βουλή το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση κάνει δώρο στους εργοδότες δύο ακόμα Κυριακές (16/5, 23/5) που δεν είναι στις νομοθετημένες εργάσιμες. Το ίδιο το επερχόμενο νομοσχέδιο νομοθετεί τη διεύρυνση της εργασίας την Κυριακή σε πολλούς κλάδους.

Η σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο συνόδεψε όλα τα μνημόνια. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του 2013, του 2017 – 18 και το καθεστώς “εξαιρέσεων” μετέτρεψαν την Κυριακή σε εργάσιμη μέρα. Από το 2012, και μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, έως και εν μέσω πανδημίας, η κυριακάτικη αργία λεηλατείται αδιάκοπα.

Η κατάργησή της αποτελεί κεντρικό στόχο των εργοδοτών, καθώς, ως μέτρο, συμβολίζει την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Κάτι που θα κορυφωθεί με την κατάργηση του 8ωρου με την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

 

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί κορύφωση των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων με εμβληματικό θύμα την κυριακάτικη αργία.

Οι μάχες ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα αποτελούν επιτακτική ανάγκη κλιμάκωσης τόσο ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις όσο και για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Η ενότητα στη δράση όλων των εργατικών σωματείων αποτελεί αναγκαία συνθήκη αντίστασης.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ!

About Μαρία Νικολοπούλου