Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οσομπούκο, τα μελωμένα μοσχαρίσια κότσια

Οσομπούκο, τα μελωμένα μοσχαρίσια κότσια

Οσομπούκο, ένα φανταστικό φαγητό που μας έρχεται από την Ιταλία, μία εξαιρετική μιλανέζικη συνταγή που όπως θα έλεγαν οι κόρες μου “τα σπάει” και ουσιαστικά πρόκειται για το μοσχαρίσιο κότσι κομμένο σε φέτες, που μαγειρεύεται σε σάλτσα ντομάτας και κρασιού με λαχανικά και ζωμό κρέατος. Ένα απλό πιάτο αλλά εξαιρετικής νοστιμιάς.

ossobuco

Το οσομπούκο ή ossobuco που στα ιταλικά σημαίνει κόκκαλο με τρύπα πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό σχήμα που έχει το κομμάτι από το μοσχαρίσιο κότσι, το γνωστό σε όλους μας ποντίκι αλλά κομμένο σε φέτα μαζί με το κόκκαλο και το μεδούλι που περιέχει. Αυτό, το μεδούλι που υπάρχει μέσα στο κόκκαλο προσφέρει πρόσθετη νοστιμιά και απογειώνει το φαγητό έτσι ώστε να το διαχωρίζει από ένα απλό κοκκινιστό μοσχαράκι.

ossobuco

Αυτό το φαγητό, στην Ιταλία σερβίρεται παραδοσιακά με ριζότο μιλανέζε που είναι είναι ρύζι με σαφράν και με μία δροσερή, ωμή όχι μαγειρεμένη, σάλτσα η οποία ονομάζεται “γκρεμολάτα” και είναι συνδυασμός από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού και ελαιόλαδο. Ακόμη σερβίρεται με πουρέ πατάτας και τώρα τελευταία διάβασα ότι μπορεί να συνοδευτεί και με πολέντα κάτι που δεν έχω δοκιμάσει. Εμείς οικογενειακά, το προτιμούμε με μακαρόνια. Ζυμαρικά γενικώς και μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε με κριθαράκι για να ρουφάνε όλη αυτήν την απίθανη σάλτσα και ξέρετε τώρα… περί ορέξεως…

ossobuco

Δύο πράγματα θα πρέπει να προσέξετε για την απόλυτη επιτυχία αυτού του φαγητού αλλά και τα δύο εξαρτώνται από τον κρεοπώλη σας. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως θα έπρεπε να πω πως η επιτυχία εξαρτάται από ένα παράγοντα τελικά, τον κρεοπώλη σας!

kreopvleiaΔείτε με ένα κλικ τα καλύτερα  Κρεοπωλεία της Κορινθίας

 

Πρέπει λοιπόν οι φέτες να είναι στο κατάλληλο πάχος κομμένες, γύρω στα 2 εκατοστά περίπου. Ακόμη, να είναι το κρέας καλά σιτεμένο. Επειδή προέρχεται από το κάτω μέρος της γάμπας του μοσχαριού, έχει αρκετό κολλαγόνο. Εξ αιτίας αυτού, αν δεν είναι σωστά σιτεμένο θα γίνει σαν λάστιχο όση ώρα και να το βράζετε. Στο οσομπούκο το κρέας πρέπει να λιώνει, να πέφτει από το κόκκαλο. Το “ζελέ” που περιέχει, αν είναι καλά σιτεμένο, θα το μελώσει, θα το κάνει λουκουμάκι. Ένα φαγητό που θα σας μείνει αλησμόνητο, με απίστευτα πλούσια γεύση και μοναδικά αρώματα!

Τι θα χρειαστούμε…

  • 3-4 κομμάτια οσομπούκο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 2 κοτσάνια σέλερι
  • 1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο ή 1 κ. γλυκού πολτό σκόρδου
  • 1 φλ. κρασί*
  • 3 δαφνόφυλλα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος

*Η παραδοσιακή συνταγή λέει λευκό ξηρό κρασί αλλά αν έχω μαυροδάφνη την προτιμώ

About Μαρία Νικολοπούλου