Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

΄Οτι πιο νόστιμο έχετε δκιμάσει: Μουσακάς με καπνιστή μελιτζάνα και ραγού

΄Οτι πιο νόστιμο έχετε δκιμάσει:  Μουσακάς με καπνιστή μελιτζάνα και ραγού

Ο παραδοσιακός μουσακάς έχει πολύ ψηλή θέση στις προτιμήσεις μας εδώ webkorinthos και τιμάμε ιδιαίτερα τον δημιουργό του, Νίκο Τσελεμεντέ για το εμβληματικό αυτό πιάτο που χαρακτηρίζει πλέον την κουζίνα μας, ειδικά προς τους ξένους.

Μουσακάς- καπνιστη μελιτζάνα- ραγού βοδινό

Σας παρουσιάζουμε μία εκσυχρονισμένη συνταγή του Μουσακά  

 

μελιτζαναΑυτός ο μοναδικός μουσακάς al Caruso, χωρίς ν’ αλλάζει τα βασικά συστατικά της παραδοσιακής συνταγής, απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα χάρη στην εισαγωγή της καπνιστής γεύσης της μελιτζάνας, μαζί με τη βαθιά νοστιμιά του αργομαγειρεμένου ραγού! Και ταυτόχρονα γεφυρώνει τη συνταγή του μουσακά με το χουνκιάρ μπεγεντί, που τις συνέδεαν τα βασικά υλικά, αλλά είχαν τόσο διαφορετική φόρμα που δεν πήγαινε το μυαλό σου στο πόσα κοινά υπήρχαν ανάμεσά τους!

Η συνταγή αυτή μάλιστα επιλέχτηκε από την Neff διεθνώς για να κάνει καριέρα σε όλο τον κόσμο, εξ’ ού και το όμορφο βίντεο με τα βασικά στάδια της παρασκευής. Αλλά με αυτή την αφορμή, να σας προετοιμάσω και για άλλη μια διαφορετική νεοτερική εκδοχή του μουσακά, σε εντελώς άλλη φόρμα, που θα ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες με νέα βίντεοσυνταγή. Όπως καταλάβατε, ο μουσακάς είναι για μας μεγάλη έμπνευση για δημιουργίες!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Χωρίς να έχει σημαντικές τεχνικές προκλήσεις ή δυσκολίες είναι μια συνταγή σχετικά πολύπλοκη γιατί έχει 4 βασικές παρασκευές που παίρνουν χρόνο και συνδυάζονται στη πορεία. Ενώ η συνολική μαγειρική διαδικασία παίρνει περί τις 8 ώρες, στην πραγματικότητα η ενασχόληση του μάγειρα δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ότι με ένα συμβατικό μουσακά, και υπολογίστε την γύρω στις δυόμιση ώρες συνολικά.

Συστήνεται λοιπόν η συγκεκριμένη συνταγή να μαγειρευτεί σε δυο συνεχόμενες μέρες για ευκολία αλλά και για καλύτερο αποτέλεσμα μια και οι μελιτζάνες είναι καλό να στραγγίσουν επί ώρες και το ραγού να δέσει αφού μαγειρευτεί. Οπότε προτείνω να ακολουθήσετε την ροή των παρασκευών όπως ακριβώς προτείνονται στη διαδικασία, ακόμη κι αν έχετε τον χρόνο να ολοκληρώσετε σε μια μέρα.

Υλικά για ταψί 37Χ26 cm. (8 μερίδες)

Για το μοσχαρίσιο ραγού:
1 κ. ποντίκι από μοσχάρι κομμένο σε λεπτές φέτες κάθετα στις ίνες του μυ
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
100 ml. κόκκινο κρασί
600 ml. ζωμό βοδινού
300 γρ. σάλτσα από τριμμένες ντομάτες
70 γρ. ντοματοπολτός
5 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι κανέλας
50 ml. παρθένο ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ καπνιστής μελιτζάνας

100 γρ.
100 γρ.
1 lt. γάλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
50 γρ. τριμμένη γραβιέρα
2 μελιτζάνες φλασκιές, για κάπνισμα

Για τις στρώσεις μελιτζάνας

5 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
2 κ.σ. χοντρό αλάτι
200 ml. ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Παρασκευή

Πρώτη μέρα
1. Ετοιμάστε το ραγού:

 

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

 

Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα σε μεσαία ένταση σοτάρετε στο ελαιόλαδο το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι μαζί με τις δάφνες και τη κανέλα για 10’ λεπτά να μελώσουν. Προσθέστε το κρέας ανεβάζοντας την ένταση και σοτάρετε το για 5’ να πάρει χρώμα. Προσθέστε στη συνέχεια το κρασί και 2 λεπτά μετά, τον ζωμό, κατεβάζοντας την ένταση στο πολύ χαμηλό, ίσα-ίσα να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για 3-4 ώρες συμπληρώνοντας βραστό νερό, αν χρειαστεί.

μουσακάς- καπνιστη μελιτζάνα- ραγού βοδινό

Όταν το κρέας θα μπορεί να διαλυθεί με το πιρούνι, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπολτό, αλάτι και πιπέρι και περιμένετε να πιεί όλα τα υγρά για περίπου 30’. Αφαιρείτε απ’ την εστία, πετάτε τη κανέλα και τις δάφνες και όταν κρυώσει, με το πιρούνι, διαλύετε τα κομμάτια κρέατος σε ίνες και το βάζετε στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα.

 

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ – Π.ΣΚΟΥΠΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

2. Ετοιμάστε τις μελιτζάνες:

Πραγγελία με  DELIVERY στο κατάστημα του κυρίου Σταματόπουλου

Stamatopoulos Fruits Home

Κόψτε τις 5 μελιτζάνες σε φέτες και βάλτε τες σταδιακά σε στρώσεις σε ένα σουρωτήρι μέσα στο νεροχύτη, ρίχνοντας λίγο χοντρό αλάτι πάνω από κάθε στρώση. Αφήστε τες για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύντε τες και σκουπίστε τες με πετσέτα.
Τηγανίστε σε δόσεις τις μελιτζάνες, σε καυτό ελαιόλαδο τηγανίσματος, μέχρι να πάρουν χρώμα και απ’ τις δυο μεριές. Αφήστε τις τηγανισμένες μελιτζάνες σε ταψί ή σουρωτήρι, με αρκετές στρώσεις χαρτιού κουζίνας από κάτω για να απορροφήσει το περισσότερο λάδι, όλο το βράδυ, αντικαθιστώντας τουλάχιστον μια φορά το χαρτί με στεγνό, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

μουσακάς- καπνιστη μελιτζάνα- ραγού βοδινό

Δεύτερη μέρα
3. Ετοιμάστε την μπεσαμέλ καπνιστής μελιτζάνας:
Βάλτε τις μελιτζάνες να ψηθούν πάνω σε ζωντανή φλόγα σε μάτι ή γκαζάκι. Τις γυρνάτε για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι η φλούδα τους να καεί απ’ όλες τις πλευρές και να μαραθούν εσωτερικά, ώστε να μπορεί να περάσει εύκολα ένα πιρούνι μέσα τους. Τις αφήνετε σε ένα μπολ να κρυώσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε την καμένη φλούδα απ’ έξω, με ένα μαχαίρι και χαρτί κουζίνας. Μπορείτε εναλλακτικά να τις καθαρίσετε και με τρεχούμενο νερό κάτω απ’ τη βρύση. Αφαιρείτε το κοτσάνι και ψιλοκόβετε τη σάρκα τους με καλό μαχαίρι.

Μουσακάς- καπνιστη μελιτζάνα- ραγού βοδινό

Σε κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο να λιώσει σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα ώστε να γίνει ένα ενιαία κολλώδες μίγμα. Προσθέτετε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να γίνει παχύρρευστη η σάλτσα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ψιλοκομμένες καπνισμένες μελιτζάνες και ανακατεύετε καλά. Αφαιρείτε απ’ το μάτι.

 

Μουσακάς- καπνιστη μελιτζάνα- ραγού βοδινό

4. Συνθέτετε και ψήνετε τον μουσακά:
Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180ºC πάνω-κάτω. Σε μεγάλο βαθύ ταψί βάζετε μια στρώση απ’ τις τηγανισμένες μελιτζάνες και πάνω τους απλώνετε το 1/3 του ραγού που θα εισχωρήσει και ανάμεσά τους. Επαναλαμβάνετε για άλλες δύο στρώσεις. Πάνω απ’ τη τελευταία στρώση πασπαλίζετε τα 2/3  της ποσότητας απ’ το τριμμένο τυρί, απλώνετε την μπεσαμέλ και ξαναπασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC σε μεσαίο ράφι και το ψήνετε περί τα 50 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ από πάνω να πάρει βαθύ χρυσό-καφέ χρώμα. Αφαιρείτε απ’ το φούρνο και αφήνετε το μουσακά να αναπαυθεί και να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να μπορεί να κοπεί.

Μουσακάς- καπνιστη μελιτζάνα- ραγού βοδινό

Μουσακάς- καπνιστη μελιτζάνα- ραγού βοδινόΚαλή επιτυχία!

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου